Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

 Εισήγηση από το Εκπαιδετικό Υλικό του Ι.Τ.Α. για την ενημέρωση των νεοκλεγέντων Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών.


 


Με το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», θεμελιώνεται εκ νέου η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση με λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι χωροθετούνται με βάση αντικειμενικά (γεωγραφικά, δημογραφικά, αναπτυξιακά κ.α.) κριτήρια, ικανοί για ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, να αξιοποιούν, δυναμικά, την τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, έτοιμοι να υποδεχθούν διευρυμένες αρμοδιότητες, ιδίως από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στους τομείς, όπως της παιδείας, της πρόνοιας, της υγείας, της απασχόλησης, της έκδοσης οικοδομικών αδειών και πολεοδομικών εφαρμογών εντοπισμένης, χωρικά, ρύθμισης.
Υπό το ανωτέρω πρίσμα με πρόσθετο κριτήριο την αρχή της εγγύτητας των παρεχόμενων, προς τον πολίτη, υπηρεσιών και με γνώμονα, όπως έχει προαναφερθεί, το χαρακτήρα της υπόθεσης ως τοπικής, κατά συνεκτίμηση των διευρυμένων διοικητικών ορίων των νέων Δήμων απονέμεται σειρά πρόσθετων αρμοδιοτήτων, για τις οποίες καταβλήθηκε προσπάθεια να ενταχθούν στους ήδη διαμορφωμένους, από το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, θεματικούς τομείς αρμοδιοτήτων. Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητες αυτές ασκούντο, από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα των πολεοδομικών εφαρμογών, στον αγροτικό τομέα, στον αναπτυξιακό, στη λειτουργική υποστήριξη των σχολικών δομών, στον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς και σ’ εκείνο της εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων.
Ορισμένες αρμοδιότητες στους τομείς Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, θα ασκηθούν από 1-1-2013 με γνώμονα τη διασφάλιση πληρέστερων αντίστοιχων λειτουργικών υποδομών από τους δήμους, καθώς και την εξειδικευμένη στελέχωσή τους.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Σωτηρέλης: Επιτελικό Κράτος: η νέα μεγάλη πρόκληση

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης
καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ο κόσμος του Επενδυτή" φ. 2-3 /10/2010
Σε πρόσφατο άρθρο του στο διαδίκτυο ο  πρωθυπουργός επισήμανε με έμφαση την ανάγκη εκτεταμένων αλλαγών στο κράτος. Η επισήμανση αυτή φαίνεται αυτονόητη. Πράγματι, αν κανείς θέλει να δει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει ότι τόσο η σημερινή οικονομική κατάρρευση  όσο  και πλείστες άλλες αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας ανάγονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην αδυναμία του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στα καθήκοντά του, τόσο ως θεσμικού μοχλού οικονομικής ανάπτυξης όσο και ως συνεκτικού στοιχείου του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι συνδέεται με την προτεραιότητα της κυβέρνησης να προτάξει στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές, αγνοώντας τις περί του αντιθέτου αφελείς και ανιστόρητες προτροπές να ασχοληθεί μόνο με την οικονομία και να αφήσει όλα τα άλλα, σαν δήθεν πολυτελή και περιττά.

Δημήτρης Κατσούλης: Η συμβολή του Γιώργου Παπαδημητρίου στη συστηματική προεσέγγιση της έννοιας της τοπικής δημοκρατίας και η θεσμική ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης


1.    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

O Γιώργος Παπαδημητρίου μας παροτρύνει να μην «παραγνωρίζουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το πρωτοκύτταρο της δημοκρατίας και τον χώρο όπου ο πολίτης βιώνει καθημερινά τη δημοκρατία». Αυτή η απλή και τόσο μεστή νοημάτων διατύπωση είναι ο σκληρός πυρήνας της επιστημονικής του θεώρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος ο οποίος αποτελεί γόνιμο πεδίο συλλειτουργίας θεσμών αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Για τεχνικούς λόγους  έπρεπε να καταργηθεί ο λογαριασμός που φιλοξενούσε τα ιστολόγιά μου www.dkatsoulis.blogspot.com, www.topikidimokratia.blogspot.com και www.neodromos.blogspot.com. Έτσι μεταφέρομαι σε  άλλο λογαριασμό και ξεκινώ από την αρχή. Εξάλλου βρισκόμαστε στην συγκυρία των νέων ξεκινημάτων.
Σε λίγες ημέρες και τα τρία ιστολόγια θα ξαναβρεθούν στις επάλξεις.
Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ