Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ



ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. 365/2005 ΚΑΙ 155/2007 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΩΝ 
ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΕΣ

"Σας γνωρίζουμε ότι στις 19.1.2012 έγιναν αποδεκτές από την Αν. Υπουργό οι με αριθμ. 365/2005 και 155/2007 Γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας και, αντίστοιχα, του Γ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφορικά με τη λειτουργία των δημοτικών λιμενικών ταμείων της χώρας.
Ειδικότερα:
Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ Α΄ 180/9.9.1999), όπως ισχύουν, «με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά από γνώμη του Δημοτικού ή Νομαρχιακού Συμβουλίου, μπορούν να μεταφέρονται σε Δήμους ή Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αρμοδιότητες υφιστάμενων, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, Λιμενικών Ταμείων. Με όμοια προεδρικά διατάγματα μπορούν να καταργούνται υφιστάμενα Λιμενικά Ταμεία».

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ Κομοτηνή, 27 & 28 Ιανουαρίου 2012




Το Συνέδριό μας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που την χαρακτηρίζει μία άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, τις ζοφερές συνέπειες της οποίας βιώνει κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια.
Σ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους.
Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα και περιεχόμενο του Συνεδρίου μας.
Προκειμένου οι Δήμοι να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, προσφέροντας κοινωνικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, αλλά και ταυτόχρονα παρεμβαίνοντας στο ζήτημα της απασχόλησης και της ανάπτυξης το Συνέδριο κρίνει ότι πρέπει να εκπληρωθούν τα παρακάτω:
Η κατάσταση των οικονομικών των δήμων βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι δήμοι της χώρας έχουν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον φορέα της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης, έχοντας υποστεί μείωση των πόρων τους κατά 53%. Η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων του Κράτους, όσον αφορά και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι δήμοι έχουν αγγίξει πλέον το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών τους δαπανών. Για το λόγο αυτό δεν πλήττουν απλώς τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τις προσφερόμενες υπηρεσίες και με έμμεσο τρόπο περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των δημοτών.
Απαιτούμε:

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Συνέδριο μας αυτό διεξάγεται σε μια αληθινά κρίσιμη στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε μια στιγμή που συμπίπτουν χρονικά  οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες,
η επιτακτική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη, οι αυξημένες απαιτήσεις από τους Δήμους να ανταποκριθούν με επιτυχία στον κοινωνικό τους ρόλο.
Πριν λίγες μέρες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής είχαμε την ευκαιρία  να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα, σε μια Γενική Συνέλευση που είχε το χαρακτήρα προετοιμασίας για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Πρέπει να πούμε ότι δεν υπήρξε ούτε ένας συνάδελφος που να μην έδειξε με την παρέμβαση του ότι συναισθάνεται τη δυσκολία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Από τα πολλά που όλοι μας επισημάναμε κατά τη συζήτηση, θα σταθώ επιλεκτικά στα εξής:
Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι  με το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον καθ’ υπέρβαση τρόπο που ασκεί τις αρμοδιότητες του.  Να τονίσουμε και πάλι, ελπίζοντας πως κάποιος κυβερνητικός αρμόδιος θα μας ακούσει επιτέλους, ότι ο προληπτικός έλεγχος σκοπιμότητας των ενεργειών των ΟΤΑ παραβιάζει το Σύνταγμα και αμφισβητεί μια από τις εκφράσεις της λαϊκής κυριαρχίας, όπως είναι η αιρετή Αυτοδιοίκηση.
Στην παγίδευση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης μέσα από τις αντιφατικές ρυθμίσεις για το επαγγελματικό καθεστώς τους.
Εξηγούμαι για να είμαστε απόλυτα σαφείς: εφόσον ο νομοθέτης απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος για τον Δήμαρχο, την είσπραξη άλλου δημόσιου μισθού για τον Αντιδήμαρχο κλπ. δεν μπορεί στη συνέχεια να περικόπτει αυθαίρετα την μοναδική πλέον πηγή εισοδήματος τους. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω, με τέτοιες λαϊκιστικές μεθοδεύσεις οδηγούμαστε στο πιο αντιλαϊκό αποτέλεσμα, που θα είναι να ασχολούνται με τα δημόσια αξιώματα μόνον οι πολύ πλούσιοι.

"ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της Κομοτηνής για την φιλοξενία και όλους αυτούς οι οποίοι βοήθησαν και βοηθούν για να γίνει αυτό το  Συνέδριο, έκτακτο βέβαια το ονομάσαμε αυτό το Συνέδριο, το πρώτο μετά από τις Εκλογές, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.
            Βέβαια είχα στο μυαλό μου κάποια πράγματα να πω, αλλά από τη στιγμή που άκουγα εδώ την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τόσο την κυρία Γεννηματά, ειδικά τώρα το απόγευμα, όσο και τον κύριο Κουκουλόπουλο, έλεγα «Είμαι Δήμαρχος σε Δήμο της Ελλάδας και γίνονται όλα αυτά και εγώ δεν τα ξέρω;» Ή από την άλλη μεριά, ο αγαπητός κύριος Κουκουλόπουλος, μου έδωσε την εντύπωση, επειδή έχουμε μια κοινή πορεία αρκετά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στην ΚΕΔΚΕ πολλά χρόνια μαζί, μου έδωσε την εντύπωση ότι μάλλον παρέμεινε Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ παρά Υπουργός Εσωτερικών, γιατί αν ανατρέξουμε στους λόγους του κυρίου Κουκουλόπουλου ως Προέδρου της ΚΕΔΚΕ, περίπου τα ίδια μας έλεγε και βέβαια εμείς συμφωνούσαμε τότε. Συμφωνούσαμε στο ότι αυτό το κράτος είναι το πλέον γραφειοκρατικό κράτος που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο. Είναι το πιο συγκεντρωτικό, το πιο αναποτελεσματικό κράτος και όλοι βέβαια αγωνιζόμασταν όλα αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αλλάξουμε αυτά.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ- ΤΑΥΡΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ" ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Γ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στις παρατάξεις και στον κόσμο. Όχι σε εμένα, συνάδελφε.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Γ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: Όχι σε εμένα, συνάδελφε. Να τα ξεκαθαρίζουμε. Πάντα μιλώ λιγότερο από όλους. Προφανώς έχετε δίκιο στο κομμάτι ότι χθες εκπρόσωπος παράταξης μίλησε 45 λεπτά. Υπουργός μίλησε επίσης 45 λεπτά. Εγώ θα μιλήσω λιγότερο από 10 και εκφράζοντας την τρίτη παράταξη της ΚΕΔΕ δικαιούμαι να μιλήσω λιγότερο από 10 λεπτά νομίζω, αφού προσεκτικά ακούω τους πάντες και με νοιάζει να ακούσω τους πάντες. Οφείλαμε όμως ως Προεδρείο, είναι αλήθεια, να φυλάξουμε καλύτερα τον χρόνο. Αυτή η λογική, οι παρατάξεις έχουν απεριόριστο χρόνο, είναι λάθος και με αυτήν την έννοια συμφωνώ.
          Να θυμίσω, γιατί το σκεφτόμουν πριν, το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην ΚΕΔΕ εδώ και πολλά χρόνια και λέει «Ποια είναι η τελευταία επιθυμία του μελλοθάνατου; Να ακούσω το Δήμαρχο στην ομιλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο». Νομίζω ότι αυτό πολλές φορές εκφράζει όλους εμάς για το πόση ώρα μιλάμε. Στην ΚΕΔΕ ξέρουν καλά για ποιον αναφέρεται, αλλά νομίζω δεν αφορά μόνο αυτόν, μας αφορά όλους. Να ξεκινήσω λέγοντας ότι τέσσερις μήνες πριν στο ιδρυτικό μας Συνέδριο, είχα πει ότι δεν είναι μακριά η μέρα που τα αυγά και τα γιαούρτια θα φτάσουν στην Αυτοδιοίκηση. Ήταν λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου. Την 28η Οκτωβρίου δυστυχώς τα σκάγια πήραν και πολλούς από εμάς και ήταν η αρχή.
 Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα καταρρέει και σε αυτήν την προσπάθειά του κάνει τα πάντα να μας πάρει μαζί του. Είναι πολύ σαφής η διαφοροποίηση ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στην Αυτοδιοίκηση μέχρι στιγμής. Δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα θα είναι σαφής και οφείλουμε εμείς να συνεχίσουμε να την κάνουμε συνεχή και διακριτή αυτή τη διαφορά, γιατί αλλιώς θα είναι πάρα πολύ κακά τα πράγματα, όχι για εμάς, γιατί όλοι περαστικοί είμαστε από τα αξιώματά μας, για την ίδια την χώρα. Η απαξία απέναντι στους Βουλευτές, θα είναι τεράστιος λάθος να μεταφερθεί και ως απαξία απέναντι σε εμάς. Σήμερα εμείς στις πίτες των Συλλόγων πηγαίνουμε. Οι Βουλευτές σε πάρα πολλούς Δήμους και στο δικό μου, δεν μπορούν να έρθουν και αυτό δείχνει πολλά. Να ελπίσουμε λοιπόν και να παλέψουμε να μην έρθει η ώρα που ούτε εμείς δεν θα  μπορούμε να πηγαίνουμε στις εκδηλώσεις αυτές, ούτε εμείς δεν θα μπορούμε να πηγαίνουμε στις παρελάσεις.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ



Κομοτηνή 28 Ιανουαρίου 2012
Το Συνέδριο της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που συνήλθε στην Κομοτηνή στις  27 και 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται  σε πρωτόγνωρες  συνθήκες ζοφερής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η έκταση και το βάθος της θίγουν τον ίδιο πυρήνα του πολιτικού συστήματος, κάθε πλευρά της οργάνωσης του Κράτους και της οικονομίας, αλλά ακόμη και των αξιών της κοινωνίας μας.
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι αυτές ακριβώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες  υποδεικνύουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται και πρέπει να έχει ο  μόνος δημόσιος θεσμός, ο οποίος, με τις προσφερόμενες στους πολίτες  και στην τοπική οικονομία υπηρεσίες,  εξακολουθεί να δρα άμεσα και πρακτικά υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Αυτές όμως οι πρωτόγνωρες συνθήκες επιβάλλουν στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει τη δική της καθαρή απάντηση για έξοδο από την κρίση. Απάντηση που:
•             θα θωρακίσει τον ίδιο τον θεσμό απέναντι στις συνέπειες της κρίσης,
•             θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση, διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας.
•             θα στηρίξει τις χειμαζόμενες και δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες και οικονομίες  με  ένα συνεκτικό και οργανωμένο σχέδιο που θα αφορά στην ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή,
•             θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και στην επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση του τόπου.
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά την τετραετία 2009-2012 έχει υποστεί τεράστιες περικοπές  στους πόρους της και ότι οι περαιτέρω περικοπές οδηγούν αντικειμενικά στην διακοπή λειτουργίας των δήμων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.
Διατυπώνει κατηγορηματικά τη θέση ότι σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υπερασπιστεί  την ομαλή, όπως το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας ορίζει,  λειτουργία των δήμων.
Δηλώνει κατηγορηματικά ότι  θα διεκδικήσει με  κάθε τρόπο και μέχρι τέλους την τήρηση των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας που αφορούν στην διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την ομαλή άσκηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων της.
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι πάγιος και πολύχρονος στρατηγικός στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που θα οδηγούσε σε ένα σύγχρονο «κράτος – στρατηγείο», με αποκεντρωμένους θεσμούς, ισχυρούς Δήμους και αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες.
Θεωρεί ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποσκοπούσε μεν στη θέσπιση ενός αποκεντρωμένου συστήματος διακυβέρνησης για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, τη διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι ενδοιασμοί που είχαν εκφραστεί έγκαιρα και πριν την ψήφισή του από την Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα λοιπόν ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του το συνέδριο της ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι:
•   Η δημιουργία των νέων Καλλικρατικών δήμων έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις της.
•   Η σπουδή με την οποία ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης» και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ασάφειες στην εφαρμογή του, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ελεγκτικές διαδικασίες που φρενάρουν την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων.
Οι προαναφερόμενες δυσλειτουργίες είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αποσπασματικές βελτιωτικές τροποποιήσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα κενά του προγράμματος και τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χαμηλότοκα δάνεια και μετατάξεις προσωπικού η συνταγή για την εξυγίανση της Αυτοδιοίκησης



 Δεν χρειάζεται να χάσω χρόνο περιγράφοντας πως αισθάνομαι βρισκόμενος στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, της ΚΕΔΕ και μάλιστα μαζί με την Υπουργό, την κυρία  Γεννηματά, τη Φώφη, που μαζί οκτώ χρόνια είχαμε τις Προεδρίες των δύο συλλογικών Οργάνων του Α’ και του Β’ Βαθμού. Δεν χρειάζεται να περιγράψω – ξανά  λέω- τι νιώθω και τι αισθάνομαι, όμως έχει σημασία να σας πω ότι όλα τα συναισθήματα που γεννιούνται από τις μνήμες, από το συναπάντημα φίλων και συναγωνιστών, με τους οποίους όχι μόνο δώσαμε αγώνες, κυρίως μοιραστήκαμε ένα κοινό όνειρο  για την αποκεντρωμένη Ελλάδα, είναι στοιχείο που δίνει σε όλους μας, εμένα μου το δίνει με τρόπο απλόχερο, πιστεύω σε όλους μας, ένα στοιχείο που πιστεύω ότι χρειάζεται πάρα πολύ στην κρίση που βιώνει η πατρίδα μας.

                Μας γεμίζει συναισθήματα, μας δίνει καρδιά και η κρίση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μάλλον να πω συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ας αφήσω τα κυρίες και κύριοι, είναι το ένα στοιχείο που μας χρειάζεται. Στην κρίση πιστεύω χρειαζόμαστε καθαρή καρδιά και καθαρό μυαλό. Θέλουμε καρδιά, πρέπει να είμαστε λεοντόκαρδοι για να σταθούμε όρθιοι, γιατί θα συνεχίσω αυτό που είπε το πρωί ο Υπουργός από το βήμα, εμείς δεν ανήκουμε σε εκείνους που παραμονεύουν σε μια γωνιά να αγοράσουν κοψοχρονιά με δραχμή τη χώρα. Θέλουμε να μείνει όρθια αυτή η χώρα και θέλουμε να παραδώσουμε στις γενιές που επέρχονται και πιστεύω ότι έχουμε συνείδηση να αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν, τον καθένα αυτές που αναλογούν.
                Πρέπει όμως να μείνουμε όρθιοι. Είναι ο πόλεμος της δικής μας γενιάς και πρέπει να τον κερδίσουμε και χωρίς καρδιά δεν μπορούμε να τον κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ούτε όμως και χωρίς καθαρό μυαλό.
                Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας πράγματα που ειπώθηκαν. Η κρίση, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το ακούτε από πολλούς και έτσι είναι, ο Γιώργος ο Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός μέχρι πριν δύο μήνες, το έλεγε πάρα πολύ συχνά, ότι η κρίση είναι ευκαιρία. Δεν είναι ο πρώτος φυσικά που το έλεγε, είναι ένα στερεότυπο που έχει βγει από την θεωρία και την εμπειρία βέβαια. Δεν είναι λόγος εντυπωσιασμού. Είναι πραγματικά η κρίση, αν τη γυρίσεις στην άλλη όψη της, είναι και ευκαιρία.
                Τι ευκαιρία είναι για εμάς; Δύο πράγματα πιστεύω πρέπει να δούμε καθαρά. Τι συμβαίνει στη χώρα και πως εμείς που πιστεύουμε στην αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση, πρέπει να δράσουμε αυτήν την εποχή και χαίρομαι γιατί δεν παραβιάζω ανοικτές θύρες, γιατί από το καλωσόρισμα του Δημάρχου Κομοτηνής και του Προέδρου της ΠΕΔ και στη συνέχεια από την ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και τις εισηγήσεις που μέχρι τώρα ακούστηκαν από το βήμα, δεν πρόκειται να πω κάτι καινούργιο, να παραβιάσω ανοικτές θύρες. Αντιλαμβάνομαι, καταλαβαίνω, νιώθω, ότι υπάρχει όλο αυτό που θα προσπαθήσω και εγώ με τον τρόπο μου να πω στην παρέμβασή μου από το βήμα. Υπάρχει σε όλους μας. Θέλω να το κάνουμε κάπως πιο συγκεκριμένο.

ΦΩΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ, ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΕΔΕ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Σχετικά με την Τοπική Ανάπτυξη και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Αγαπητοί Συνάδελφοι
Η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στον παραγωγικό και τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Απαιτείται η ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρέπει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και παράλληλα για τη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) έχει ουσιαστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες και παρεμβαίνει ενεργά στην τοπική ανάπτυξη μέσω του Πενταετούς Δημοτικού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Στο πλαίσιό του εκτελεί έργα τεχνικής υποδομής και κοινωνικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και ιδίως τη ΣΑΤΑ, από τους ίδιους πόρους, από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. 2007–2013 και ιδίως τα Π.Ε.Π. και από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως είναι το προετοιμαζόμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών Πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α.
Το Πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη» (Α.Κ.Σ.Ι.Α.) προβλέπεται να αποτελείται από 6 άξονες :
1. Ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗΣΕΑΣ»
2. Χρηματοδότηση έργων των Δήμων από τα Τομεακά  Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. και το Πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής»
3. Χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων έργων μέσω της αυτεπιστασίας
4. Χρηματοδότηση ενεργειών εξοικονόμησης ενέργειας
5. Το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α.
6. Το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ»
Η Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΕΝ.Π.Ε. θα παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις μας για κάθε Άξονα του Α.Κ.Σ.Ι.Α. και καλείται το Συνέδριό μας να τις εμπλουτίσει. Τα σημαντικότερα που ζητούμε είναι να διασφαλιστεί : α) η συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. όχι μόνο στην παρακολούθηση αλλά και στην εξειδίκευση και τη διοίκηση της εφαρμογής του Προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. (μέσω σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης) και β) η ενημέρωση και υποστήριξη των Δήμων για την εφαρμογή του Προγράμματος.

ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ -ΣΥΚΕΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Το τακτικό μας συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα, η οποία στιγματίζεται από μία σύνθετη κοινωνική και οικονομική κρίση. 
Τα δυσεπίλυτα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχουν αναδείξει τις χρόνιες παθογένειας και αδυναμίες του ελληνικού κράτους και του πολιτικού μας συστήματος.
Η βαθιά κρίση καθηλώνει την Ελλάδα στη στασιμότητα και την ύφεση και εδραιώνει ένα ασφυκτικό μηχανισμό επιτήρησης.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις κερδοσκοπικές επιλογές του διεθνούς χρηματιστηριακού συστήματος, περιορίζει τις επιλογές διεξόδου και  δημιουργεί ένα δυσμενές και επικίνδυνο περιβάλλον για την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το αδύναμο και πληγωμένο πολιτικό μας σύστημα, αδυνατεί να ανταποκριθεί με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Αδυνατεί «να τα βρει» στη βάση μιας πραγματικής εθνικής συνεννόησης και πολιτικής συναίνεσης.
Είναι προφανές ότι πίσω από την πολυσυζητημένη συνεννόηση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και εκείνων που βρίσκονται απέναντι σε αυτή την επιλογή, κρύβονται οι πολιτικές σκοπιμότητες της επόμενης ημέρας.
Η Ελλάδα στην μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, δεν βρίσκει το κοινό τόπο μιας εθνικής στρατηγικής διεξόδου, ανάταξης και ανάπτυξης. 
Η κρίση όμως είναι μπροστά μας και δεν μας περιμένει.
Αυτήν την κρίση τη βιώνουμε περισσότερο εμείς, την βιώνει ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, τη βιώνουν όλοι όσοι ασκούν τοπική εξουσία.
Διαπιστώνουμε πως τα προβλήματα των συμπολιτών μας οξύνονται, οι κοινωνικές ανάγκες διευρύνονται, η φτώχια αγγίζει όλο και περισσότερες οικογένειες, η ανεργία αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς.
Τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής τρίζουν κάτω από το βάρος αυτής της αδυσώπητης κρίσης.
Απέναντι σε αυτή τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε τα δικά μας δεδομένα.
Η αυτοδιοίκηση, με τις λιγοστές αλλά σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες δυνάμεις της, οφείλει να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και ενίσχυσης του κοινωνικού εισοδήματος των εργαζόμενων.
Αυτό το πεδίο, το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής είναι εξαιρετικά κρίσιμο και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο.
Στο συνέδριο μας οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο πολιτικών και μέτρων στην κατεύθυνση αυτή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΤΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΔΕ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ



Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,
Το συνέδριο μας πραγματοποιείται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Έχουν περάσει 13 μόλις μήνες από την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με τα μεταβατικά προβλήματα προσαρμογής, φυσιολογικά ή μη. Επιπλέον, η οικονομική κρίση επηρεάζει όχι μόνο τη λειτουργία των δήμων, αλλά επεκτείνεται από το δημοσιονομικό τομέα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, το οικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωζώνη, αντί να προσφέρει λύσεις επιδεινώνει τις ανισότητες και διευρύνει τις διαφορές τόσο μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου πλανήτη όσο και εντός της Ευρωζώνης. 
Το 2010 η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ εκτιμήθηκε στο 5,1%. Το 2011 και το 2012 στο 4%. Τα αντίστοιχα ποσοστά ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη ήταν για το 2010 1,8%, για το 2011 1,6% και για το 2012 προβλέπεται στο 1,1%. Δεν είναι μόνο η πτωτική τάση στις αυξητικές τάσεις του ΑΕΠ που παρατηρείται, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίον διαμορφώνονται αυτά τα ποσοστά. Σημαντικό ρόλο λοιπόν, στη διαμόρφωση αυτών των ποσοστών παίζει η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, η οποία το 2010 σημείωσε αύξηση 3,5% και το 2011 2,9%. Παρατηρείται λοιπόν, ότι ακόμη και στα διεθνή οικονομικά μεγέθη υπάρχει μία μεγάλη απόκλιση και η κρίση διεύρυνε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές ανισότητες.  
Όλοι οι δείκτες που αντανακλούν την ελληνική οικονομική δραστηριότητα είτε από την πλευρά της δαπάνης, είτε από την πλευρά της παραγωγής, με εξαίρεση αυτόν για τις εξαγωγές, καταδεικνύουν σημαντική μείωση. Το ελληνικό ΑΕΠ το 2010 μειώθηκε κατά 3,5%, ενώ το 2011 κατά 5,5%. Η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε το 2010 κατά 7,1% και το 2011 κατά 8%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν το 2010 κατά 13% ενώ το 2011 κατά 12,9%. Όλες οι τάσεις δείχνουν συνέχιση της ύφεσης. Αυτό όμως που αποτελεί πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα όχι μόνο της οικονομικής μας ζωής αλλά, αν μου επιτρέπεται, πριν από όλα της κοινωνικής, είναι το ζήτημα της ανεργίας. Η  ανεργία στη χώρα μας από 11,9% που ήταν το 2010 στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσει στο 17,1%, εκτίμηση που όσο και αν ακούγεται δυσοίωνη από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ φάνηκε να είναι πολύ αισιόδοξη. Η ανεργία τρέχει με καλπάζοντα ρυθμό και θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνα τα αναχώματα, ώστε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Δεν υπάρχει πλέον, ούτε μία οικογένεια στη χώρα μας που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο στις τάξεις της. 1 στους 3 νέους είναι άνεργος, 1 στις 5 γυναίκες, ενώ το 51% των ανέργων είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι. Γνωρίζω πολύ καλά αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι λόγω της θέσης σας στις τοπικές κοινωνίες και τις γνώσεις που έχετε στα τοπικά προβλήματα, δεν έχετε απλώς αντιληφθεί αυτήν την κατάσταση, δεν δέχεστε απλώς πιέσεις, αλλά έχει ανοίξει ένας ευρύς και έντονος διάλογος για το τι πρέπει να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ή αν θέλετε να ανακουφίσει όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα που σήμερα πλήττονται ή εκείνους τους εργαζόμενους που η εργασία τους βρίσκεται σε κίνδυνο. 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΕΔΕ: Θεσμικές παρεμβάσεις στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων



Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Καλλικράτης» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2011, ήρθε για να μετουσιώσει σε πράξη πάγια και πολύχρονα αιτήματα όλων εμάς που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και των πολιτών για τη δημιουργία ενός κράτους που θα σέβεται, θα στηρίζει, θα προστατεύει τον πολίτη και θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.  Ένα κράτος που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για το ότι μπορεί να διαχειριστεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Η δημιουργία λίγων και ισχυρών Δήμων με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» αποσκοπούσε όχι μόνο στο να καταστούν οι Δήμοι βιώσιμοι, αλλά και να μπορέσουν να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις αναλαμβάνοντας τη διεκπεραίωση κρατικών υποθέσεων σε τοπικό επίπεδο.
Βασική αρχή της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν η δημιουργία μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σημαντικές αρμοδιότητες για την υλοποίηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε το πρόγραμμα ήταν να κάνει πράξη τη θέσπιση ενός αποκεντρωτικού συστήματος διακυβέρνησης αποτινάζοντας από πάνω της όλα τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία που την χαρακτήριζε. Με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας στόχος ήταν να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η διεύρυνση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η μείωση των λειτουργικών εξόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του, πρέπει με ψυχραιμία να κάνουμε έναν απολογισμό για το εάν τελικά επιτεύχθηκαν οι ανωτέρω στόχοι που ευαγγελιζόταν το πρόγραμμα. 
Ξεκινώντας καταρχήν με τον τρόπο που έγινε η συνένωση των παλαιών Δήμων και Κοινοτήτων για τη δημιουργία των νέων Καλλικρατικών Δήμων πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή έγινε μόνο με γεωγραφικά κριτήρια και χάριν συντομίας μόνο μεταξύ των Δήμων και Κοινοτήτων που βρίσκονταν μέσα στα διοικητικά όρια των παλαιών Νομών.  Δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη άλλα σημαντικότερα  κριτήρια, όπως τα ιδιαίτερα κοινά οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των προϋπαρχόντων Δήμων που μπορεί να βρίσκονταν σε διαφορετικούς Νομούς της χώρας.  Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενώθηκαν Δήμοι μεταξύ τους που δεν έχουν κανέναν κοινό στόχο, καθώς οι τοπικές τους οικονομίες βασίζονται σε διαφορετικές ενασχολήσεις, έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και διαφορετικά προβλήματα. Επίσης, η μη εφαρμογή ουσιαστικών και ενιαίων κριτηρίων είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και πάλι Δήμοι πολλών ταχυτήτων.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Κύριε Πρόεδρε, θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω καταρχήν για την τιμητική πρόσκληση να με καλέσετε να παραστώ και να παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας και να απευθύνω έναν χαιρετισμό στους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α’ Βαθμού, που με τη σημερινή μου παρουσία δηλώνω καταρχήν θέλω να τιμήσω γιατί αποτελούν το κύτταρο της δημοκρατίας μας.
Θα ήθελα να πω ότι με το πρόγραμμα του Καλλικράτη και τη διεύρυνση των Δήμων, οι Δήμοι στη χώρα μας διαχειρίζονται τεράστια χρηματικά ποσά σε σχέση και με τις αρμοδιότητες που έχουν πάρει και οπωσδήποτε η διαχείριση αυτή πρέπει να γίνεται πάντοτε για την εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους είναι ταγμένοι.
Σε όλες τις κοινωνίες του σύγχρονου κόσμου θέλω να σας πω ότι υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλέγμα εγγυήσεων και ένα σύστημα ελέγχου, τόσο εσωτερικού, όσο και εξωτερικού, τόσο κοινοβουλευτικού, όσο και δικαστικού, ώστε να διασφαλίζεται αυτό που λέμε χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και το οποίο στις μέρες μας και εν όψει της τρέχουσας δημοσιονομικής συγκυρίας την οποία περνά η χώρα μας, καταλαβαίνετε ότι αποκτά βαρύτερη σημασία.
Άκουσα με πολλή προσοχή όλους τους χαιρετισμούς και ασφαλώς θα επιφυλαχθώ, γιατί θα παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας, για να τοποθετηθώ σε μια  σειρά από ζητήματα τα οποία τέθηκαν, αλλά ήθελα προκαταρκτικά, γιατί ήθελα να το ξεκαθαρίσω από την αρχή, ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε και από εσάς, κύριε Πρόεδρε, αλλά και από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Το θέμα του ελέγχου της σκοπιμότητας, ο οποίος μπορεί να γίνεται από τις υπηρεσίες Επιτρόπων μας.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκύρια για το μέλλον του τόπου.
Από το αποτέλεσμα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα κριθεί επί της ουσίας αν θα δοθεί η ευκαιρία στη χώρα μας, να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και να επιστρέψει στο  δρόμο που οδηγεί στην ανάπτυξη.
Θα κριθεί αν οι θυσίες των πολιτών που είναι δυσβάστακτες, πιάσουν τόπο.
Αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, δεν είναι η ώρα ούτε για αυτοκριτική, ούτε για προσωπικές στρατηγικές, ούτε για αποποίηση ευθυνών.
Είναι η ώρα της υπεύθυνης στάσης για να κάνουμε βήματα μπροστά.
Ο κόσμος που μας παρακολουθεί και δεν έχει την πολυτέλεια να χαμογελά.
Αγωνιά.
Απέναντι σε αυτή την αγωνία, υποχρέωση μας είναι να στηρίξουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου, που έχει αναλάβει έναν από τους πλέον δύσκολους ρόλους στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Να σφραγίσει μια συμφωνία με την οποία για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όχι μόνο οι έλληνες και οι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εκατό δισεκατομμύρια φεύγουν από τις πλάτες του ελληνικού λαού, που δεν αντέχει άλλες θυσίες, που δεν αντέχει άλλα επώδυνα μέτρα.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ



 Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ανοίγει σήμερα το πρώτο Συνέδριό μας, το οποίο διεξάγεται κατά τη θητεία της νέας της διοίκησης, εδώ, στην Κομοτηνή, στην πρωτεύουσα της Θράκης.
Επιλέξαμε συνειδητά αυτή τη σπουδαία πόλη. Η Κομοτηνή είναι ένας τόπος με ανεκτίμητη ιστορία, όπως και με ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ, για να υπογραμμίσουμε πως οι δημοκρατικές πολιτικές αξίες και παραδόσεις, οι οποίες διατρέχουν την κοινωνική αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκουν την πιο καθαρή τους έκφραση, ακριβώς στην Ελληνική Περιφέρεια και ιδίως στην αναβάθμιση της συμβολής της στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της Κομοτηνής για το χαιρετισμό του και τους κόπους των τοπικών αρχών για τη φιλοξενία του Συνεδρίου, καθώς και το Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ, Τάκη Βασιλείου και όλους τους εργαζόμενους σ΄ αυτήν για τη συμβολή τους στην άρτια διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Κυρίες και κύριοι,
Κάθε Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος επηρεαζόταν ανέκαθεν από τις πολιτικές και οικονομικές περιστάσεις, εντός των οποίων η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν αντικειμενικά υποχρεωμένη να δρα. Οι αιρετοί εκπρόσωποι του θεσμού δεν είχαμε ποτέ την αίσθηση ότι η δράση και οι στόχοι μας ήσαν απελευθερωμένοι από εμπόδια. Η δουλειά στην Αυτοδιοίκηση ήταν πάντοτε γοητευτική, αλλά και πάντοτε δύσκολη.
Αλλά, σήμερα, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές διαφορές, οι οποίες χαρακτηρίζουν τις απόψεις των πολιτικών παρατάξεων ως προς το περιεχόμενο και τη διέξοδο από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, κοινή είναι η αγωνία όλων των αιρετών στελεχών του θεσμού. Το Συνέδριό μας δεν διεξάγεται απλώς σε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία. Διεξάγεται σε μια περίοδο με ιστορική σημασία για τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου  πρωτοφανή, οικονομική και πολιτική κρίση. Οι συνέπειές της βρίσκονται στο σπίτι κάθε εργαζομένου, κάθε πολίτη. Η έκταση και το βάθος της θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος, κάθε πλευρά της οργάνωσης του Κράτους και της οικονομίας, αλλά ακόμη και των αξιών της κοινωνίας μας.
Σ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους.
Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Αυτό είναι το κεντρικό θέμα και το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Η υλοποίηση αυτών των στόχων, στη δυσχερή διαδρομή που έχουμε μπροστά μας, θα κρίνει όλους μας.
 Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να επαναλάβω τη θέση, την οποία διατυπώσαμε και κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Σ’ αυτή την περίπλοκη εθνική και διεθνή πραγματικότητα, η Πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να εμπιστευθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να κατανοήσει, όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για το ίδιο το Κράτος ότι οι Δήμοι είναι ο μόνος δημόσιος θεσμός, ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με την Αυτοδιοίκηση σε θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο απλώς δεν είναι δυνατή η επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση του τόπου.
Κύριοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των κομμάτων είναι η ώρα να ξεπεραστούν αντιλήψεις και αντιπαλότητες που υπάρχουν για την αυτοδιοίκηση και να την εμπιστευτείτε.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ



«Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, κυρίες και κύριοι,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας μεταφέρω το έντονο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμου, για το ετήσιο Συνέδριό σας και τον θερμό χαιρετισμό του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών σας.  Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό στήριξης στην αγωνιώδη προσπάθεια που η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινωνίες, οι κοινωνικές δυνάμεις, εμείς όλοι ως υπεύθυνα άτομα,  πρέπει, σήμερα να καταβάλουμε.
Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί σε λιγότερο από τρεις μήνες παρουσίας μου στο Υπουργείο Εσωτερικών έχω την ευκαιρία να παρευρίσκομαι, μαζί σας εδώ, να συμπράξω μαζί σας, να πληροφορηθώ τις απόψεις σας και να προχωρήσω, όσο μπορέσω, στην επίλυση προβλημάτων ή στην ενίσχυση καταστάσεων, που θα ισχυροποιήσουν τη θέση και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πορεία που θα μας βγάλει από την κρίση.
Όλοι εδώ μέσα ζούμε έντονα τις επιπτώσεις της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουμε βρεθεί εδώ και λίγα χρόνια. Πολλοί όμως έξω από την αίθουσα αυτή ζούνε πολύ πιο σκληρά την πραγματικότητα αυτή. Ως δημόσια πρόσωπα έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τις αδύναμες πραγματικότητες που υπάρχουν γύρω μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ξανά  μια ελπίδα στα όσα η κοινωνία μας προσδοκά από εμάς, και αυτά είναι πολλά και δύσκολα, αλλά εφικτά και επιτακτικά.
Πρόσφατα, τόσο από τον Πρωθυπουργό σε ειδική σύσκεψη, όσο και από εμένα σε συναντήσεις μου με την ΚΕΔΕ και με επιστολή μου, τονίστηκε η ανάγκη να ανάγει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις κοινωνικές δράσεις σε ύψιστη προτεραιότητα.  Οι δράσεις που έχετε είναι σημαντικές.  Αλλά δεν φτάνουν σήμερα.  Και επειδή ζούμε σε μια περίοδο εξισορρόπησης των δημοσιονομικών ανισορροπιών μας, πρέπει να προβλεφθούν αναδιατάξεις παλαιών προτεραιοτήτων, που μπορούν να στηρίξουν για πρόσθετες κοινωνικές δράσεις.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ



Αγαπητοί /ες δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να μοιραστώ τις σκέψεις, τις ανησυχίες αλλά και τις ιδέες μας για μια καλύτερη αυτοδιοίκηση, πιο ώριμη, πιο αποδοτική και πιο χρήσιμη για τους πολίτες,  που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της  οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.
Ζούμε σε μια περίοδο όπου η κρίση χρέους στην Ευρώπη και ο τρόπος που μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τα προβλήματα της χώρας μας, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Οι μνημονιακές πολιτικές διεύρυναν την ύφεση, έπληξαν την κοινωνία, λειτούργησαν οριζόντια και ισοπεδωτικά, μετέφεραν όλα τα βάρη της κρίσης σε όσους ήταν ο εύκολος,  αλλά και ο πιο απροστάτευτος στόχος:  Στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.
 Σήμερα, δύο περίπου χρόνια μετά από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, διαπιστώνουμε την απόλυτη μονομέρεια και αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, διαπιστώνουμε ότι δεν αναγνωρίσθηκε  το πρόβλημα στη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος και δεν υπήρξε  η πολιτική και τα  μέτρα για την ανόρθωση της κοινωνίας.
Η οποιαδήποτε λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να υπάρξει με την κοινωνία σε συντριβή, παρά μόνο με την κοινωνία όρθια.
Η υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα δεν αντιμετωπίζεται αν δεν αναγνωριστεί η ευθύνη των πελατειακών αντιλήψεων στη λειτουργία του δημόσιου τομέα.  Η αναγνώριση όμως και η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτό που ξέχναγε το πελατειακό σύστημα, ότι είχε να κάνει με ανθρώπινες υπάρξεις.

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΩΗ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (27-01-2012)


Κυρίες και κύριοι,
Το πρώτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται σε βαρύ κλίμα αφού η χώρα ταλανίζεται από κρίση οικονομική με συνέπειες προφανείς στην κοινωνία και στην πολιτική, καθώς οι θεσμοί καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες απαξίωσης και ισοπέδωσης.
Ακριβώς σ’ αυτό το σκηνικό η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παραμείνει σημείο αναφοράς για τη Δημοκρατία και να αναγνωρισθεί στην πράξη κατά τρόπο αμετάκλητο ότι αποτελεί το θεσμό τον πιο κοντινό στον Έλληνα πολίτη.
Και είναι αυτή η ίδια η κρίση που μας υποχρεώνει να οικοδομήσουμε απ’ την αρχή αυτά που αποδείχθηκαν σαθρά και κατέρρευσαν.  Για να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις κράτους-πολίτη, να επαναπροσδιορίσουμε την ίδια την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωτική μεταρρύθμιση του κράτους.
Αυτή η αναφορά αποτελεί και τον οδηγό της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα του 21ου αιώνα χρειάζεται μία πραγματική αυτοδιοίκηση, οικονομικά και θεσμικά θωρακισμένη και ανεξάρτητη, αυτοδιοίκηση την οποία θα εμπιστεύεται ένα κράτος πιο ευέλικτο  και επιτελικό.  Η κρίση απαιτεί απ’ όλους μας να κινηθούμε γρηγορότερα, αποφασιστικότερα, με φαντασία.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αύριο ως κυβέρνηση η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έτσι θα πορευτεί. Και θα επικαλεστώ για την αξιοπιστία των λεγομένων μου ότι ως κυβέρνηση  μόλις πριν δύο χρόνια, αυτές οι αρχές απετέλεσαν οδηγό και πυξίδα της πολιτικής μας για την αυτοδιοίκηση.
Θα μου επιτρέψετε σύντομα να υπενθυμίσω την ψήφιση του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το 2006 με άμεση και ουσιαστική συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ αφού σχεδόν το σύνολο των προτάσεων τότε περιελήφθησαν στον κώδικα.  Έτσι προχωρήσαμε σε πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, καθιερώσαμε νέους θεσμούς άμεσης τοπικής δημοκρατίας (τοπικό δημοψήφισμα και έλεγχος τοπικών αρχών απ’ τους πολίτες).  Ταυτόχρονα με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετωπίσαμε τα θέματα οργάνωσης της δημοτικής αστυνομίας, των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αναδιοργανώσαμε τις δομές τις και μεγιστοποιήσαμε τις παρεμβάσεις της.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Ε.Σ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ



Κυρίες και Κύριοι,
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, στην Κομοτηνή, στο σημαντικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ξέρουμε όλοι μας, ότι ζούμε στιγμές ιστορικές. Για την πατρίδα μας, για την Ευρώπη, για τον κόσμο ολόκληρο. Καλούμαστε σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών, σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες συνθήκες, επηρεάζουν τις εθνικές και οι εθνικές αντίστοιχα, επηρεάζουν τις τοπικές, να πάρουμε να υλοποιήσουμε καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, για το μέλλον των γενιών που έρχονται.
Καλούμαστε με τις αποφάσεις μας να δρομολογήσουμε την έξοδο από την κρίση την επιστροφή της οικονομίας μας στην ανάπτυξη, την επιστροφή της κοινωνίας μας, στην σιγουριά και την ασφάλεια. Όλοι σε αυτή εδώ την αίθουσα το γνωρίζετε, το πιστεύετε και αυτό άλλωστε υπηρετείτε: Δεν μπορεί ούτε οι αναπτυξιακές πολιτικές, ούτε οι πολιτικές που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή να υλοποιηθούν χωρίς την αυτοδιοίκηση. Αντίθετα. Η αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας της υλοποίησης των πολιτικών αυτών. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση καλείται και να προσαρμοστεί   στο νέο περιβάλλον, αλλά και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια η χώρα να ξεπεράσει την κρίση, διορθώνοντας ταυτόχρονα όσα την οδήγησαν στην κρίση αυτή. Καλείται επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο- και ήδη υπάρχουν σημαντικές δράσεις σε όλη τη χώρα- στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση του δικτύου προστασίας αυτών που πλήττονται από την κρίση. Γιατί στις δύσκολες στιγμές και στις προκλήσεις, αυτό που ξεχωρίζει ο ρόλος των ανθρώπων,  ο ρόλος των πολιτών και των πολιτικών, ο ρόλος των θεσμών. Και η Αυτοδιοίκηση καλείται ως ο πιο άμεσος και αντιπροσωπευτικός θεσμός της δημοκρατίας μας, ν’ ακολουθήσει έναν διττό ρόλο.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ



ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες συγκαλείται το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στις 27-28 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή.
Την  κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου αναμένεται να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, θα παρουσιάσει την κεντρική εισήγηση  με τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης της χώρας για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το θεσμό.
Ειδικότερα το συνέδριο θα ασχοληθεί με τις άμεσες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, τον ίδιο τον θεσμό και για τις τοπικές κοινωνίες. Αναμένεται, δηλαδή, να προσδιοριστεί ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι δήμοι της χώρας σήμερα στην πράξη για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, για την προώθηση πολιτικών τοπικής ανάπτυξης.
 Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου οι συζητήσεις θα αφορούν στους εξής θεματικούς άξονες:
      Τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των δήμων.
·        Η οικονομική κατάσταση των δήμων και η ενεργοποίηση τρόπων,  μέσων και πολιτικών, τέτοιων που να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους αφενός και αφετέρου την απρόσκοπτη, αποτελεσματική και ποιοτική παροχή υπηρεσιών  στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
·              Η ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α., για την ανάπτυξη και απασχόληση.
·       Ο επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού ρόλου των δήμων και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην δύσκολη  περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουν πολίτες και τοπικές κοινωνίες.
Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (24-1-2012)

Εισαγωγική τοποθέτηση
Τα κόμματα είναι βασικός πολιτικός θεσμός των σύγχρονων δημοκρατικών συστημάτων διακυβέρνησης. Αυτή την παραδοχή οφείλει καθένας, είτε πολιτικός είτε διαμορφωτής της κοινής γνώμης είτε πολίτης, να τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όταν συζητά για τις όποιες αδυναμίες του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα, το οποίο άλλωστε δεν είναι ο μόνος εξουσιαστικός μηχανισμός που λειτουργεί στη χώρα μας και εμφανίζει τέτοιου είδους αδυναμίες ή ακόμα και παθογένειες. Αυτή η επισήμανση όχι μόνο δεν απαλλάσσει, αλλά, αντίθετα, τονίζει ακόμη περισσότερο την υποχρέωση των κομμάτων να αντιμετωπίσουν την κρίση εμπιστοσύνης που έχει ενσκήψει στις σχέσεις τους με τους πολίτες και η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις καθώς η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες δυσκολίες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στο σκηνικό αυτό αναπόφευκτη είναι η έντονη κριτική κατά του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων, ιδίως αυτών που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Μια κριτική που συχνά δεν περιορίζεται μόνο σε λάθη πολιτικής, αλλά αφορά εξαιρετικής κρισιμότητας ζητήματα, όπως η πολιτική διαφθορά και το «μαύρο» πολιτικό χρήμα.
Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κριτικής που ασκεί η κοινωνία στο κομματικό σύστημα δεν μπορεί παρά να συμβάλλει μια ειλικρινής συζήτηση γύρω από ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Ζητήματα όπως αυτό της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που αφορούν το πολιτικό χρήμα ή της διαφάνειας και των όρων χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και προσώπων συνιστούν, πιστεύω, σημαντικό όρο για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Με ισχυρή κοινωνική κριτική στις λειτουργίες των κομμάτων η ίδια η πολιτική λειτουργία εξασθενίζει, διαμορφώνοντας μια ιδιότυπη αντίληψη στις συνειδήσεις των πολιτών, ενώ, εν τέλει, είναι το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα το οποίο καθίσταται ευάλωτο σε αφοριστικούς, μηδενιστικούς και πολλές φορές ιδιοτελείς λαϊκισμούς.
Το Υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του έχει κάθε διάθεση να συμβάλλει στη συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το πολιτικό χρήμα και να προχωρήσει ακόμη και στην κατάθεση συγκεκριμένων ρυθμίσεων στη Βουλή των Ελλήνων. Γι` αυτό άλλωστε και σήμερα είμαι εδώ ενώπιον της Επιτροπής σας. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων, που έχουν εξάλλου και τον πρώτο λόγο και καλούνται να διατυπώσουν τις σχετικές προτάσεις τους.
Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στην απάντησή μου στην επίκαιρη επερώτηση της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας και των βουλευτών της στις 19 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να εξετάσουμε ποιό είναι σήμερα το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει και ορίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης των κομμάτων, ποιά είναι η πραγματικότητα και οι αστοχίες του θεσμικού μας πλαισίου τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και ποιές οι πιθανές επιλογές μας λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τη σημερινή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και τις θυσίες που μεγάλο τμήμα της κοινωνίας υφίσταται.

ΛΑΡΙΣΑ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ



Αναδημοσίευση από www.localit.gr

Σε  εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την  ολοκλήρωση των υποδομών που χρειάζονται για τη λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου στη συνοικία της Νέας Πολιτείας στη  Λάρισα. Ο χώρος ,  έκτασης 20 στρεμμάτων, περιφράχθηκε και χωρίστηκε  ήδη  σε τεμάχια των 50 τ.μ το καθένα,  ενώ δημιουργήθηκαν ξεχωριστά τετράγωνα και διάδρομοι προσέγγισης. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και το σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης με σωλήνες και ξεχωριστές παροχές για κάθε τεμάχιο.  Προτεραιότητα  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν οι νέοι άνεργοι της Λάρισας, και ακολούθως σχολεία και ΚΑΠΗ.  Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Λαρισαίων, στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων, και η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών( πιστοποιητικό εντοπιότητας, κάρτα ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης και φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας).
Ο κανονισμός λειτουργίας , προβλέπει δωρεάν διετή παραχώρηση των αγροτεμαχίων, με την υποχρέωση  διάθεσης του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου για τις ανάγκες των απόρων  Λαρισαίων, και προϋπόθεση τη  βιολογική καλλιέργεια των λαχανικών και κηπευτικών προϊόντων.
Μέρος του υπό ίδρυση  δημοτικού λαχανόκηπου, έκτασης 200 τ.μ ,θα  παραχωρηθεί  στις σχολικές κοινότητες της πόλης  για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ανάλογη δυνατότητα θα παρασχεθεί και στα ΚΑΠΗ της πόλης.
Ο Δήμος Λαρισαίων σχεδιάζει  επίσης ,σε δεύτερη φάση και εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον να επεκτείνει το εγχείρημα, διαθέτοντας ανάλογους χώρους-έναντι συμβολικού ενοικίου- και σε κατοίκους της πόλης που θέλουν να καλλιεργούν οι ίδιοι τα λαχανικά τους αλλά δεν διαθέτουν δικό τους  χώρο.


Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ, ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ



Δημοτικοί λαχανόκηποι στον καιρό της κρίσης
 και στην Ελλάδα
Αναδημοσίευση από www.localit.gr   Αναρτήθηκε: 16.12.2011

Ιδιαίτερα στην παρούσα  δυσχερή περίοδο, που  η διατροφική επάρκεια, για τα οικονομικώς ασθενέστερα  νοικοκυριά, αποτελεί πρώτιστη ανάγκη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, δείχνει να πρωτοστατεί, διευρύνοντας  όλο και περισσότερο τις πρακτικές αλληλεγγύης, που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, δίνοντάς τους  τη δυνατότητα, να αμυνθούν στην  κρίση και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.
Μετά τα συσσίτια, τη διανομή φαγητού κατ’ οίκον σε περιπτώσεις αδυναμίας μετακίνησης, τη λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων και ιατρείων, έρχονται οι δημοτικοί λαχανόκηποι.
 Ήδη,  στο πλαίσιο των καλών πρακτικών που ακολουθούνται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου, τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων ξεκίνησαν, ως αντίδοτο στην κρίση, αλλά και  ως κίνητρο για δημιουργία. Η εκκίνηση γίνεται από τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Έδεσσας, Θέρμης, ενώ την ιδέα για  δημιουργία αστικών λαχανόκηπων  έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται και άλλοι δήμοι.

Δημοτικός λαχανόκηπος Αλεξανδρούπολης: 30 στρέμματα για 274 δικαιούχους
Ένα φιλόδοξο σχέδιο που αφορά τη δημιουργία περιαστικού, βιολογικού λαχανόκηπου εκπονεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης, σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, κοντά στον αστικό ιστό της πόλης,  με εύκολη πρόσβαση για τους καλλιεργητές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποδήλατο ή με τα πόδια.  Η λειτουργία του τοποθετείται την άνοιξη.
Όπως είπε στο localit.gr  ο πολιτικός μηχανικός-τοπογράφος και συνεργάτης του δήμου κ. Κριτής Κριτού, στο συγκεκριμένο χώρο, (δημοτική έκταση η οποία αξιοποιείται),  θα μπορούν να καλλιεργήσουν 274 δικαιούχοι.
Στον καθένα απ’ αυτούς, θα παραχωρείται τεμάχιο των  50 -100 τ.μ για διάστημα δύο ετών.
Το έργο θα απευθύνεται σε απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους και στους έχοντες μεγάλη οικονομική ανάγκη δημότες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν  αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο δήμο. Δεν θα υπάρχει ενοίκιο, όμως οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να πωλούν τα παραγόμενα προϊόντα, τα οποία θα προορίζονται αποκλειστικά για οικογενειακή, αλλά  και κοινωφελή κατανάλωση, αφού το 10%  της παραγωγής,  θα πηγαίνει για την ενίσχυση των συσσιτίων του δήμου και της εκκλησίας, καθώς και στο κοινωνικό παντοπωλείο.
Ο χώρος θα είναι περιφραγμένος και θα κατασκευαστούν ισάριθμοι φοριαμοί με κλειδιά  στους οποίους οι  καλλιεργητές θα μπορούν φυλάσσουν  τα εργαλεία τους.
Ουσιαστικά θα είναι μια μικρή «πόλη» που θα έχει δρόμους και θα διαθέτει τουαλέτες, κιόσκια, μικρό κυλικείο, εκκλησία, γραφείο γεωπόνου.
Σε μια έκταση 1.500 τ.μ θα δημιουργηθούν θερμοκήπια του δήμου, όπου θα καλλιεργούνται τα φυντάνια, όλα βιολογικά, τα οποία θα προορίζονται για τους δικαιούχους καλλιεργητές.
Ο λαχανόκηπος, θα παρακολουθείται από γεωπόνους οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και όποια άλλη βοήθεια τους ζητηθεί, και το νερό για το πότισμα θα προέρχεται από γεώτρηση. Παράλληλα, όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά σεμινάρια, τα οποία δεν θα αφορούν  μόνο τον τρόπο καλλιέργειας αλλά και το μαγείρεμα των παραγόμενων λαχανικών. Πρόκειται ουσιαστικά για πιλοτικό πρόγραμμα επεσήμανε ο κ. Κριτού, το οποίο εφόσον επιτύχει, υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί  μελλοντικά, και  σε μεγαλύτερες εκτάσεις, (χερσολίβαδα), όπου θα φυτευτούν πλέον δένδρα, και θα δημιουργηθούν ελαιώνες, συκεώνες, αμπελώνες, κ.λπ., με στόχο να ενδυναμωθεί η τοπική κοινωνία.
Το σχέδιο του λαχανόκηπου. που  μελετήθηκε από τους μηχανικούς του δήμου Αλεξανδρούπολης,  χωρίζεται σε δύο φάσεις κατασκευής. Η δημιουργία του έργου εγκρίθηκε παμψηφεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ολοκληρώθηκε όλη η σειρά των προβλεπόμενων  διαδικασιών , ενώ ήδη δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση,  μειωμένη από τις αρχικές εκτιμήσεις (250.000 ευρώ), σε ποσοστό 48%. Το εκτιμώμενο κόστος για τη δεύτερη φάση κατασκευής ανέρχεται σε 70.000 ευρώ.