Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


*ΕΚΘΕΣΗ  που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας (CDLR), με την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας (OSF) και τη συμβολή του Συμβουλίου  Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR).
Υιοθετήθηκε από τη CDLR στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.
Μεταφράστηκε από το Γραφείο Μεταφράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας 
Ζώντας με την αβεβαιότητα 
Δημιουργία σταθερής βάσης εσόδων
Βέλτιστη χρήση των περιορισμένων πόρων 
Δημιουργία συμπράξεων  για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων 
Συμπεράσματα
Α. Απόδοση εσόδων  των τοπικών προϋπολογισμών κατά την οικονομική κρίση   
Β. Εισοδηματικές πολιτικές 
Περιορισμοί στους προϋπολογισμούς 
Εδαφική αναδιοργάνωση 
Εξορθολογισμός της παροχής υπηρεσιών 
Απασχόληση 
Συμπράξεις  δημόσιου/ ιδιωτικού τομέα 
Έλεγχος δαπανών 
Έλεγχος απόδοσης 
Διαφάνεια
Επιμερισμένη κοινωνική ευθύνη
Κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης 
Εθνικό Πλαίσιο Κοινωνική Ευθύνη και Τοπικοί Προϋπολογισμοί Στοχευμένη κοινωνική βοήθεια   
Φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας 
Διαδημοτική συνεργασία Επιμερισμένη  Κοινωνική Ευθύνη
Χρηματοδότηση επενδύσεων κεφαλαίου στο τοπικό επίπεδο
Πηγές χρηματοδότησης επενδύσεων κεφαλαίου στο τοπικό επίπεδο
Δημιουργία συμπράξεων  με τον ιδιωτικό τομέα 
Παροχή τοπικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα 
Προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στο τοπικό επίπεδο Ενεργειακή απόδοση

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: ΠΩΣ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ;



Αναδημοσίευση από: http://www.citybranding.gr

Carl W. Stenberg
Η λευκή βίβλος του ICMA Governmental Affairs and Policy Committee 
Του Carl W. Stenberg, καθηγητή δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης του School of Government, University of North Carolina

#Την μετάφραση επιμελήθηκε η Μαρία Ψαρρού

Το άρθρο αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που εξακολουθούν να υφίστανται τελικά θα αναγκάσουν αυτοδιοικητικά στελέχη και αιρετούς να υιοθετήσουν στρατηγικές για την παροχή υπηρεσιών και την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών που θα υπερβαίνουν τη λογική του «όπως κάναμε πάντα» που εφαρμοζόταν στη διάρκεια παρελθουσών κρίσεων.
Παρότι αρχικά αναμένεται να γίνουν συντηρητικές κινήσεις, όπως προκύπτει από προηγούμενες έρευνες, οι διαρκείς οικονομικές προκλήσεις θα απαιτήσουν σταδιακά τολμηρότερες ενέργειες. Ο αντίκτυπος των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών, αναμένεται επίσης να διαφέρει από κράτος σε κράτος. Ενώ οι περιοχές με διευρυμένες αρμοδιότητες ως προς την παροχή υπηρεσιών, πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό και ανελαστικές φορολογικές βάσεις ενδέχεται ήδη να βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες συνθήκες εργασίας και πολύ νωρίτερα από άλλες πόλεις και χώρες, με την πάροδο του χρόνου οι συνέπειες αναμένεται να διαδοθούν παντού.
Η επισκόπηση 246 περιπτώσεων που καταγράφηκαν στα ενημερωτικά δελτία του ICMA την περίοδο 15/4/2009 – 15/04/2011, ανέδειξε τρία βασικά πρότυπα αντίδρασης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην παρατηρούμενη ύφεση:
Η πλειοψηφία των προτάσεων και των δράσεων πόλεων και χωρών αφορούσε στη μείωση των δαπανών και όχι την αύξηση των εσόδων. Υπήρξαν περιπτώσεις διοκήσεων που προχώρησαν σε αύξηση αντιτίμων για την παροχή υπηρεσιών όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, ο δημοτικός φωτισμός, η πρόσβαση στις βιβλιοθήκες, και οι πολιτιστικές και αθλητικές  δραστηριότητες. Η αύξηση των φόρων κατανάλωσης επιχειρήθηκε επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Στις περισσότερες όμως κοινότητες τα στελέχη και οι αιρετοί δεν τάχθηκαν υπέρ της πρότασης και υποστήριξης πρωτοβουλιών για την αύξηση των εσόδων. Το ενδιαφέρον εστιάσθηκε κατά κόρον στη μείωση προσωπικού και τον περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες, τη ζήτηση και τους διαθέσιμους πόρους.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ GIOVANNI MOSCIATIELLO ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ BARONISSI ΠΟΥ ΔΩΡΗΣΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


O Giovanni Mosciatiello είναι Δήμαρχος  της Πόλης του Baronissi από τις 7 Ιουνίου του 2009.
Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο παρακολούθησε εν συνεχεία το Δίπλωμα Εξειδίκευσης για  Δημοτικούς Γραμματείς  στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Το 1993 παίρνει το Μάστερ στη Διοίκηση των ΟΤΑ στο Πανεπιστήμιο Bocconi  του Μιλάνου και το 2000 το Μάστερ στις Κοινοτικές Πολιτικές από την Ιταλική Ακαδημία Έρευνας.
Από το 1980 έως το 1995 ήταν Γραμματέας  σε αρκετούς Δήμους της επαρχίας του Σαλέρνο. To 1995  ορίζεται Γενικός Γραμματέας  στον Δήμο του Montoro Inferiore όπου το 1998 έγινε και Γενικός Διευθυντής. Το ίδιο ακολούθησε από το 1999 έως το 2008 στους δήμους, Bellizzi,  Eboli, Comune di Mercato San Severino. Από τον Νοέμβριο 2009 είναι Γενικός Γραμματέας στην Επαρχία του Σαλέρνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ TOY MARCO GALDI ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ο Δήμαρχος Marco Galdi είναι Δικηγόρος στον Άρειο πάγο και Πανεπιστημιακός. Σε ηλικία 21 ετών αποφοίτησε από την Νομική Σχολή με άριστα. Ακολούθησε ο τίτλος του ερευνητή στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια, δίδαξε μαθήματα δημοσίου δικαίου στην Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Ανώτατη Σχολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στα Πανεπιστήμια του Μολίζε και του Σαλάρνο όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.
Συγγραφέας πολλών επιστημονικών δημοσιεύσεων και  Δικηγόρος  ειδικός στο διοικητικό δίκαιο και ιδίως ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου του Κράτους και του Ελεγκτικού Συμβουλίου.
Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστήμιου του Σαλέρνο.  Δημοτικός Σύμβουλος με την Democrazia Cristiana από το 1988 έως το 1992, υποψήφιος Δήμαρχος το 2001 με τον συνδυασμό  «Azzurri per Cava e per Alleanza Nazionale, Έκτακτος Επίτροπος για το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καπνού υπό την εποπτεία του Υπουργείου για τις Αγροτικές Πολιτικές και τα Δάση, Υποψήφιος Γερουσιαστής με τον συνδυασμό του U.D.C.  το 2005, Διευθυντής αρκετών κοινοτικών προγραμμάτων και, τέλος Γενικός Διευθυντής της Επαρχίας του Σαλέρνο και επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Επαρχίας.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης  υπήρξε επισκοπικός αντιπρόσωπος για το ποιμαντικός και κοινωνικό έργο της Επισκοπής του Αmalfi-Cava di Tirreni, Πρόεδρος και Γραμματέας του Κέντρου Σπουδών και  Δημοσιολογικών Ερευνών, Πρόεδρος  του Ιδρύματος «Lectura Dantis Metelliana

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ MARCO GALDI, ΠΟΥ ΔΩΡΗΣΕ ΤΑ "ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ" ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ







Prot. n. ______ del 20 febbraio 2012
  

Al Sig. Sindaco del Comune di Roma
Presidente del Consiglio Nazionale dell’Anci
On.le Gianni Alemanno
                       Sede

Caro Gianni,

nei giorni scorsi ho assunto l'iniziativa di devolvere la mia indennità di carica al Governo greco, come segno di solidarietà per la drammatica situazione in cui versa attualmente il Popolo ellenico, ancora in attesa che giungano gli aiuti promessi dall'Unione Europea, nonostante l'adozione da parte del Parlamento di Atene di misure a dir poco draconiane.
L'iniziativa è stata già seguita da altri Sindaci del Salernitano (Baronissi e Battipaglia), di diverso orientamento politico, ma tutti accomunati dalla consapevolezza del ruolo determinante che la Grecia ha avuto per la civiltà occidentale e per la sua democrazia.
Tutti i giornali e le televisioni greche, inoltre, come una miriade di siti internet, stanno dando grande risalto alla cosa, sottolineando come questa iniziativa testimoni un clima filo-ellenico in Italia, che fa nutrire speranze per una soluzione della crisi.
Se tu ritenessi di condividere l'iniziativa, la tua scelta avrebbe una eco assolutamente non paragonabile a quella che, da modesto Sindaco di una cittadina del meridione, può aver assunto la mia.
Il Popolo greco sta soffrendo molto e un tuo intervento a suo sostegno, da Sindaco di Roma e Presidente del Consiglio Nazionale dell’ANCI, sarebbe di grandissimo conforto.
Ti ricordo che inaugurando la mia campagna elettorale a Cava dicesti pubblicamente che stavamo stringendo un patto di sangue...
Adesso ti chiedo un aiuto per la Grecia.
Grazie.
Ti abbraccio.
Marco Galdi

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ «ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Αναδημοσίευση από www.localit.gr

Από σήμερα, την επομένη της ψήφισης του νέου Μνημονίου, οι δήμοι και περιφέρειες της χώρας μετονομάζονται σε τοπική δημόσια διοίκηση, κάθε πράξη, πρωτοβουλία και δράση τους τελούν υπό την αυστηρή εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και κατά προέκταση της τρόικας. Τα παραπάνω περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης (Παράρτημα V1, σημείο 7, σελ. 414).
Τα πάσης φύσεως  μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν και τα οποία αφορούν στους δήμους και τις περιφέρειες εξειδικεύονται με ειδικό οδικό χάρτη, η σύνταξη και εφαρμογή του οποίου γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα δε με τον καταμερισμό βοήθειας  που έχει ήδη ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση τα παραπάνω θα εφαρμοστούν  με ξένη βοήθεια και ειδικότερα με βάση την  γερμανική τεχνογνωσία!!!
Σε περίπτωση δε που τα μέτρα δεν αποδίδουν, θα λαμβάνονται καινούργια. 

Στα …αζήτητα  Σύνταγμα και Καλλικράτης
Για την ιστορία (;) να θυμίσουμε ότι το άρθρο 102 του Συντάγματος της χώρας μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:
Πρώτον, η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Δεύτερον, υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.
Τρίτον, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Τέταρτον, το κράτος ασκεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους.
Πέμπτον, το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ




Αναδημοσίευση www.localit.gr

Το Peterborough βρίσκεται στην Ανατολική Αγγλία και διοικητικά ανήκει στη κομητεία του Cambridgeshire. Από το 2006, στην πόλη του Peterborough δραστηριοποιείται το «Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».
Το δίκτυο αποτελεί μία τοπική πρωτοβουλία, που ήρθε σαν αποτέλεσμα των δράσεων της ειδικής ομάδας ενάντια στη φτώχεια, που είχε συστήσει ο πρώην δήμαρχος της πόλης Paul Ayotte. Μέχρι σήμερα 60 περίπου φορείς και δεκάδες εθελοντές δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του δικτύου, το οποίο παράλληλα διατηρεί συνεργασίες σε πολιτικό πλαίσιο και με εκπροσώπους από άλλα επίπεδα διακυβέρνησης. Επιπλέον, το δίκτυο εμπλέκει στις δράσεις του επικεφαλής επιχειρήσεων, εκπαιδευτικούς, φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και εκπροσώπους από μη κερδοσκοπικές και κοινοτικές οργανώσεις.
Τα μέλη του δικτύου έχουν οργανωθεί σε επτά ομάδες εργασίας και δύο επιτροπές με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Βασικοί τομείς των ομάδων εργασίας
Στέγαση: Ενίσχυση της τοπικής δυνατότητας παροχής στέγης σε άστεγους και άτομα με επισφαλή στέγη. Υποστήριξη της ομαλή μετάβασης των άστεγων σε σπίτια, δημιουργία καταφυγίων για μόνιμη ενοικίαση κατοικιών.
Επισιτιστική Ασφάλεια: Παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης μέσα από προγράμματα επείγοντος επισιτισμού.
Βασικές ανάγκες: Διευκόλυνση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και στη φροντίδα της στοματικής υγείας των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Απασχόληση και Κατάρτιση: Στήριξη σε άτομα, μέσα από συνεχή επιμόρφωση, καθώς προετοιμάζονται για την είσοδό τους στην  απασχόληση. Διατήρηση θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Καλύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις  υπηρεσίες απασχόλησης και τις ευκαιρίες εκπαίδευσης.
Γείτονες σε δράση: Δημιουργία ενός κοινού οράματος και διαδικασίας για την ανάπτυξη της γειτονιάς. Ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή ενός μεγάλου αριθμού κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ενδιαφερόμενων φορέων, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προβολή της κοινοτικής δράσης και την αλλαγή σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλής τοπικής προτεραιότητα

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ


Του Δημήτρη Κατσούλη
τ. Δήμαρχου Αυλώνος Ευβοίας

Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια δραστικού περιορισμού των δημοσίων οικονομικών, όποια και αν είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Ήδη η πίεση για την μείωση των δαπανών αγγίζει το σύνολο των δημοσίων οργανισμών και συνεπώς δεν αφήνει απέξω τους ΟΤΑ του πρώτου και του δευτέρου βαθμού.  Η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων είναι ήδη απρόβλεπτα δραματική και αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη. Οι ΟΤΑ, όπως όλο το ελληνικό δημόσιο αλλά και οι δημότες είναι αναγκασμένοι να έχουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους και συνεπώς να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους με αυτά.
Λέγεται, και έχουν δίκιο όσοι το λένε, ότι η κρίση μπορεί να γεννήσει ευκαιρίες για μία διαφορετική ποιότητα στον τρόπο και στο αποτέλεσμα της διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Αυτό όμως προϋποθέτει ψυχραιμία, εφευρετικότητα και σωστό σχεδιασμό. Στο πεδίο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αρκετές πιθανότητες να τα πάει καλά. Αρκεί να διεκδικήσει και να πετύχει την αναγνώριση και την στήριξη από την κεντρική διοίκηση ενός κρίσιμου ρόλου στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Παράλληλα όμως πρέπει να απελευθερωθεί από την  κρατικιστικό εναγκαλισμό που απονευρώνει την πρωτοβουλία, την εφευρετικότητα και την  πρακτικότητα που χαρακτηρίζουν την γοητευτική δυναμική της τοπικής εξουσίας
Η  ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ανατρέψει επίσης το "ελληνικό παράδοξο" του να αναβαθμίζεται θεωρητικά μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο όνομα της ισχυροποίησης της και της προσέγγισης του "ευρωπαϊκού αυτοδιοικητικού κεκτημένου" (π.χ. "Καποδίστριας" και κυρίως "Καλλικράτης" ) ενώ στην πράξη οι όροι και οι συνθήκες εφαρμογής τους την οδηγούν όλο και περισσότερο στην θεσμική, λειτουργική και οικονομική κηδεμονία, παρασύροντάς την στην μέγγενη  των αδιεξόδων του ελληνικού δημόσιου τομέα, απομακρύνοντάς από την ισχυροποίηση και το "ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό κέκτημένο".
Και όμως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί στην μικροκλίμακα των τοπικών κοινωνιών να πετύχει δράσεις ανάπτυξης δίνοντας εμφάση στην απασχόληση και στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων. Η συστηματική επέκταση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που μπορεί να λάβει η αυτοδιοίκηση σε όλο το φάσμα της χώρας είναι δυνατόν να πυροδοτήσει την αναπτυξιακή αναγέννηση στην οποία αναγκαστικά και μονοσήμαντα μπορεί να προσδοκά ο τόπος μας.
Χρειάζονται πάντως ορισμένες δραστικές πρωτοβουλίες  με σχέδιο αλλά ταυτόχρονα και γρήγορες κινήσεις.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να φέρει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Και στους δήμους και τις περιφέρειες, όπως σε όλο το δημόσιο τομέα η ακίνητη περιουσία παραμένει παντελώς ανεκμετάλλευτη με μοναδική εξαίρεση τις χαριστικές  παραχωρήσεις ή  την κάλυψη των καταπατήσεων, στο πλαίσιο μίας πελατειακής νοοτροπίας που χρειάζεται να ξεριζωθεί τώρα.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ: ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


MERCEDES BRESSO
Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών


Τρία χρόνια µετά την υπογραφή του Συµφώνου των Δηµάρχων και παρά τις οικονοµικές τους  δυσκολίες, οι συμβαλλόμενες πόλεις κατόρθωσαν να διαθέσουν περισσότερα από 40 δισεκατοµµύρια ευρώ για την αειφόρο ενεργειακή τους ανάπτυξη.
Αρχίζοντας µε την πολιτική δέσµευση που αναλαµβάνουν οι δήµαρχοι που υπoγράφουν τη δήλωση του Συµφώνου των Δηµάρχων, οι πόλεις επενδύουν σε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα τοπικών ενεργειακών δράσεων.
Καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν καλύτερες βιοτικές  συνθήκες στους  πολίτες τους, να ενισχύσουν την τοπική οικονοµία και να δηµιουργήσουν θέσεις  απασχόλησης. Οι χρηματοδοτήσεις  της  ΕΕ, όπως οι πόροι των διαρθρωτικών ταµείων, πρέπει να διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο και να διευκολύνουν την τοπική βιώσιµη ενεργειακή ανάπτυξη.
Οι πόλεις πρέπει να έχουν τα µέσα που θα τους  επιτρέψουν να µετριάσουν  την κλιµατική αλλαγή και να ενισχύσουν την οικονοµική ανάκαµψη  της  Ευρώπης.
Η Mercedes Bresso, Πρόεδρος  της  Επιτροπής των Περιφερειών, υπογραμμίζει ότι «το Σύµφωνο των Δηµάρχων έχει ήδη σηµειώσει επιτυχία. Πιστεύουµε ότι ήρθε πλέον η ώρα να προχωρήσει στο επόµενο στάδιο: να προωθήσει βιώσιµες  ενεργειακές  επενδύσεις που θα βασίζονται σε πιο συνεκτική σχέση µεταξύ του Συµφώνου και των χρηµατοδοτικών
δυνατοτήτων της  ΕΕ και να διευρύνει το πεδίο σε ολόκληρο το πρόγραµµα για την αποδοτικότητα των πόρων, ιδιαίτερα τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων».
Επισημαίνουνε ότι κάθε πόλη που υπογράφει το Σύµφωνο των Δηµάρχων αναλαµβάνει τη δέσµευση να µειώσει τις  εκποµπές  διοξειδίου του άνθρακα κατά ποσοστό που  να υπερβαίνει το 20% έως το 2020, υπερβαίνοντας  δηλαδή του  ενεργειακούς  στόχους της  ΕΕ για το 2020. Οι συνδυασµένες δυνατότητες µείωση των εκποµπών CO2 όσων έχουν υπογράψει το Σύµφωνο είναι 144 εκατ. τόνοι το χρόνο.

Πληροφορίες:www.simfonodimarxon.eu
Πηγή :Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ;



Αναδημοσίευση από www.localit.gr
Του Ράλλη Γκέκα
Διδάκτωρ οικονομικών των ΟΤΑ
Διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ

Η οικονομική κρίση, μέσα στις ανισορροπίες που δημιουργεί, προκαλεί και παράπλευρες απώλειες. H διατύπωση καινοφανών θεωριών, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και στοχεύουν μόνο στο να απολογηθούν για αναποτελεσματικά μέτρα που είτε έχουν εφαρμοστεί, είτε είναι υπό προγραμματισμό να ληφθούν, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο ως αποτέλεσμα πανικού.
Ένα παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν αρκεί μόνο η δραματική μείωση που έχουν υποστεί οι ΚΑΠ την τελευταία τριετία, αλλά παράλληλα αναπτύσσονται και «θεωρίες» για την πλήρη κατάργησή τους, με άλλοθι μάλιστα τη φορολογική αποκέντρωση.
Από τα πλέον επίσημα χείλη έχει διατυπωθεί η πρόταση να εφοδιαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με φόρους, να αναπτύξει το δικό της φοροεισπρακτικό μηχανισμό και κατά αυτόν τον τρόπο να πάψει να «ενοχλεί» την κεντρική διοίκηση.
Να καταργηθούν δηλαδή, μία και καλή οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους και τις περιφέρειες.
Κανένα δημοσιονομικό σύστημα στον κόσμο δεν καταργεί την επιχορήγηση της Τ.Α.
Προφανώς η φορολογική αποκέντρωση είναι πάγιος στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Ρόδο, το 2005, η φορολογική αποκέντρωση συνδυάστηκε με έναν ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό. Παράλληλα, στη μελέτη που υποστήριξε τις αποφάσεις του συνεδρίου τονίζεται ότι η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να συντηρεί δύο παράλληλους εισπρακτικούς μηχανισμούς, έναν του κεντρικού κράτους και έναν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πολιτική αυτή θα προκαλέσει μεγάλα κόστη και περιφερειακές ανισορροπίες, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογικών εσόδων της χώρας συλλέγεται στα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη διεθνή θεωρητική αλλά και την εμπειρική βιβλιογραφία, η διαχείριση ορισμένων φόρων, (όπως είναι ο φόρος εισοδήματος) σε κεντρικό επίπεδο είναι περισσότερο αποτελεσματική γιατί αξιοποιούνται οικονομίες κλίμακας. 
Η κατάργηση όμως των κρατικών επιχορηγήσεων προσκρούει στην ίδια τη θεωρία συγκρότησής τους, που σημειωτέον είναι κατά βάση νεοκλασική, όπως επίσης και στην ίδια την πραγματικότητα.
Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο αυτού του άρθρου δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όλες οι πτυχές και οι προσεγγίσεις της θεωρίας των κρατικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιλέχθηκε να περιγραφούν, όσο το δυνατόν πιο εύληπτα, οι στόχοι άρα και η αναγκαιότητα των επιχορηγήσεων σε μία σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεύτερον να παρουσιαστούν στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σε καμία χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από το βαθμό ανάπτυξης ή τη δημοκρατικότητα του πολιτεύματος της, δεν υπάρχουν τοπικά δημοσιονομικά συστήματα που δεν εμπεριέχουν κρατικές επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2009/50/ΕΚ

                                                                       ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, των περιφερειών, των νομικών τους προσώπων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων έτσι ώστε και οι στόχοι του προγράμματος Καλλικράτης για τη συγκρότηση ισχυρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επιτευχθούν αποτελεσματικότερα αλλά και  οι ΟΤΑ να εφοδιαστούν  με εργαλεία τοπικής ανάπτυξης ιδίως στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης  συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Επίσης βελτιώνεται το οργανωτικό πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έτσι ώστε οι ΟΤΑ να αναλάβουν το συντομότερο δυνατόν τις ευθύνες τους σε ένα τομέα ο οποίος αποκτά κρίσιμη σημασία τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την οικονομική αξιοποίηση εντός δυναμικού αναπτυξιακού κεφαλαίου όπως είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στο μέτρο του εφικτού το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρεί να περιορίσει αλόγιστες λειτουργικές δαπάνες ιδίως μειώνοντας το κόστος διοίκησης των ΟΤΑ έτσι ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων και αξιοποίησή τους σε δαπάνες που ενισχύουν την πολύπλευρη κοινωνική και αναπτυξιακή αποστολή του θεσμού. Οι ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου προέκυψαν κυρίως από την καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που διαπίστωσαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ αλλά και πολλών αιρετών λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού καθώς και των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΑ ΆΡΘΡΟ

Άρθρο 1. Αντιδήμαρχοι
Με το προτεινόμενο άρθρο μειώνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων  και βελτιώνεται η καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους. Με την μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων  περίπου κατά 40% μειώνονται περίπου κατά 50% οι δαπάνες της αντιμισθίας τους. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι λειτουργικές δαπάνες των δήμων. 
Άρθρο 2. Νησιώτικες Δημοτικές Κοινότητες
Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διαρχίας που είχε καταστρωθεί στις έντεκα ιδιαίτερες δημοτικές κοινότητες που εκτείνονται στα όρια ενός νησιού και συναποτελούν τους τέσσερις πολυνησιωτικούς δήμους που δημιούργησε ο νομοθέτης του ν. 3852/2010. Δίνεται η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των θεμάτων του νησιού στον πρόεδρο της νησιώτικης δημοτικής κοινότητας  ο οποίος εκπροσωπεί το νησί στην δημοτική αρχή και την δημοτική αρχή στο νησί. Στον πρόεδρο καταβάλλεται μικρή αντιμισθία ίση με το 30% της αντιμισθίας του αντιδήμαρχου του οικείου δήμου.
Άρθρο 3. Περιφερειακές Επιτροπές
Για την ενίσχυση του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου και την καλύτερη επεξεργασία των θεμάτων που εισάγονται σε αυτό καθώς και στις διοικητικές επιτροπές της περιφέρειας  προβλέπεται η συγκρότηση γνωμοδοτικού οργάνου ανά περιφερειακή ενότητα στο οποίο μετέχουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέγονται στην περιφερειακή ενότητα. Το γνωμοδοτικό αυτό όργανο που ονομάζεται περιφερειακή επιτροπή συντονίζεται από τον οικείο αντιπεριφερειάρχη και έχει αποκλειστικά και μόνο γνωμοδοτικές, εισηγητικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες.