Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ ΣΤΗΝ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 
28.7.2013

Ποιος από τους πέντε δημάρχους είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης και πού αποσκοπεί αυτή;
Σας θυμίζω πως μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 το κυρίαρχο θέμα στις αναλύσεις ήταν το δυναμικό πλειοψηφικό ρεύμα που είχε εκφραστεί σε μεγάλους Δήμους της χώρας, υπέρ δημοτικών παρατάξεων με ισχυρή μεταρρυθμιστική και προοδευτική φυσιογνωμία, που στηρίζονταν από ευρύ φάσμα   πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και ήταν απαλλαγμένες από ιδεοληψίες, τοπικισμούς και ξενοφοβικά σύνδρομα. Την «πρωτοβουλία», λοιπόν, της προσέγγισής μας  την είχαν αυτές ακριβώς οι κοινές, κατά βάση, αρχές και ιδέες. Ομολογώ, πάντως, πως μας έχει εκπλήξει η απήχηση και η δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις πόλεις μας και την Αυτοδιοίκηση.  Φυσικά δεν μας αφήνουν αδιάφορους οι διεργασίες που συντελούνται για την ανασύσταση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Αποτελεί πεποίθησή μας, άλλωστε, ότι  η ανάκτηση της ηγεμονίας των προοδευτικών αντιλήψεων θα γίνει, πρωταρχικά, μέσα από την αναμέτρηση με τα καθημερινά προβλήματα.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην επιχειρούμενη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εισήχθη για ψήφιση με την κατεπείγουσα διαδικασία στην Βουλή.
Με τις διατάξεις του άρθρου 78 εισάγεται ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση. Στην ουσία, εισάγεται ένα σύστημα ελέγχου σκοπιμότητας των αποφάσεων αιρετών συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη υποχρέωση  συμμόρφωσης στις δικές τους υποδείξεις, και  επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, δεν είναι κατά τη γνώμη του «ρεαλιστικός».  Την άποψη αυτή για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων για το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αποδέχεται πλέον και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η οποία στην επίσημη Έκθεσή της εκφράζει την άποψη ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 102 του Συντάγματος και την κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι η εφαρμογή των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας στην οικονομική διοίκηση και διαχείριση της αιρετής Περιφέρειας.
Γι' αυτό το λόγο άλλωστε επιδιώκουμε την άμεση εφαρμογή διατάξεων οι οποίες θωρακίζουν το θεσμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και διασφαλίζουν την άμεμπτη διαχείριση του δημοσίου χρήματος (επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του «Καλλικράτη» για τον Προληπτικό 'Έλεγχο των δαπανών των Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τη λειτουργία του Ελεγκτή Νομιμότητας).
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος.  Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει  και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για  κάποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν. 
Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις αυτές που αποτελούν πλήγμα στην κοινή μας προσπάθεια για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάταξη του τόπου μας.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη
Νομικού, τ. Δημάρχου 

Το επεισόδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα με πρωταγωνιστή στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα μέλος του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, με την φράση « είστε οι  Ταλιμπάν της αυτοδιοίκησης…» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η εύλογη συνέπεια προϊούσας απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Η συγκρότηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ήταν η κρίσιμη στιγμή της αμφισβήτησης της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εγκατάλειψης των συνταγματικών  εγγυήσεων, της υπαναχώρησης από το ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό κεκτημένο, της επιστροφής στην εποχή πριν από τον Δημοτικό Κώδικα του 1980.
Η επιστροφή στην εποχή που η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ήταν ένας συνταγματικά κατοχυρωμένος και εναρμονισμένος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεσμός δεν μπορεί να υπάρξει όσο ισχύει η νομοθεσία της χειραγώγησης, όσο εξακολουθεί ο εξευτελισμός μέσα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.
Η διοικητική αυτοτέλεια, με το περιεχόμενο της τοπικής αυτονομίας που καταστρώνει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας, δηλαδή η άσκηση του δικαιώματος και η κατοχύρωση της ικανότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να ρυθμίζουν και να διευθύνουν σημαντικό μέρος των δημοσίων υποθέσεων καθώς και οι συνακόλουθες εγγυήσεις της οικονομικής και οργανωτικής λειτουργικής αυτοτέλειας, είναι υπόθεση που έχουν χρέος αλλά και καθήκον να προασπίσουν, να κατοχυρώσουν και να αναβαθμίσουν οι ίδιοι οι αιρετοί των Δήμων και των Περιφερειών.
Όσο ανέχονται αυτή η σοβαρή αποστολή να  διακυβεύεται από τις προτεραιότητες, τις αγκυλώσεις και κυρίως την βουλιμία για περισσότερη εξουσία  των Υπουργών και της ανώτατης γραφειοκρατίας των Υπουργείων ή ακόμη και από τον ανταγωνισμό των αιρετών του παραπαίοντος κεντρικού πολιτικού συστήματος  η χειραγώγηση και η υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί και μάλλον με ξέφρενο ρυθμό.
Αυτή η Κεντρική Εξουσία που τόσο νοιάζεται για την νομιμότητα, τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση προτιμά να αφήνει στα αζήτητα τον θεσμό του Ελεγκτή Νομιμότητας που θεσπίζει ο Καλλικράτης καταστρώνοντας μάλιστα και την στελέχωσή του, προτιμά να ασκείται ο έλεγχος από ημιμαθείς ελεγκτικές υπηρεσίες, να προσθέτει διαρκώς ασφυκτικούς και ατελέσφορους ελέγχους από ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν κατανοούν ούτε σέβονται το συνταγματικό καθεστώς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προτιμά να αγκαλιάζει ασφυκτικά μέχρι πνιγμού τους Δήμους και τις Περιφέρειες υποβάλλοντάς τους σε γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και συνήθως ανοργάνωτες διαδικασίες υποβολής στοιχείων και δεδομένων, αδιαφορώντας για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Η ΚΕΔΕ εξέφρασε προς τους αρμόδιους Υπουργούς την πλήρη αντίθεσή της για την κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες. Αρμοδιότητες που αποκτήθηκαν μετά από πολλές θυσίες, κόπους και δαπάνες και οι οποίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών.
Η ΚΕΔΕ, όπως είχε χθες δεσμευθεί, κατέθεσε στη διυπουργική συνάντηση δέσμη εναλλακτικών προτάσεων κινητικότητας, ώστε να διατηρήσουν την εργασία τους οι Σχολικοί Φύλακες και οι Δημοτικοί Αστυνόμοι. Εξήγησε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οποιαδήποτε νέα οριζόντια κινητικότητα στους Δήμους μετά την πρώτη φάση κινητικότητας, θα σημάνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αδυναμία υλοποίησης βασικών υπηρεσιών. Επανέλαβε ότι οι Δήμαρχοι είναι σύμφωνοι με την αξιολόγηση του προσωπικού αλλά παράλληλα ζήτησε την μεταφορά των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Ν.3852/2010 στους Δήμους με το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους, ώστε να ενισχυθεί η αποκέντρωση του κράτους.
Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταρρύθμιση του κράτους σημαίνει αποκέντρωση και εγγύτητα ως προς την άσκηση της δημόσιας εξουσίας και όχι τυφλές και οριζόντιες μετακινήσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις.
Στις αιτιάσεις ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών της οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ υπενθύμισαν στους αρμόδιους Υπουργούς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με δική της πρωτοβουλία από τον Δεκέμβριο του 2012, πρότεινε στην Κυβέρνηση 12 Δήμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και προσωπικού και αμέσως μετά να επεκταθεί και στους υπόλοιπους Δήμους, με ζητούμενο να τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότητα του προσωπικού από Δήμους που έχουν πλεόνασμα, σε Δήμους που έχουν ελλείψεις.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε σε καθυστέρηση επειδή τα κριτήρια και οι προδιαγραφές αξιολόγησης δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους μόλις στις 4 Μαΐου 2013 και αυτό μετά από πίεση της ίδιας της Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και είχε δεσμευτεί εξαρχής να εξασφαλίσει τους κατάλληλους εμπειρογνώμονες για την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, σήμερα, επτά μήνες μετά, οι εμπειρογνώμονες ακόμη …έρχονται. Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, ούτε και υπάρχει κάποια εφαρμοστική εγκύκλιος!!
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζητούν άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των Υπουργείων, των φορέων τους και των Δήμων και αμέσως μετά να γίνει σοβαρός και αξιόπιστος διάλογος για την κινητικότητα των υπαλλήλων.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι ο συνδυασμός των παραπάνω αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια σοβαρή, αποτελεσματική και με σχέδιο αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση ρόλων και αρμοδιοτήτων και σε ένα επιτελικό κράτος, που θα ενισχύει και δεν θα «στραγγαλίζει» τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΔΕ-METRON ANALYSIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ
ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ                                                                                 Αθήνα 8/7/13

Ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα ήταν τηλεφωνική, πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από 15 έως 21 Μαΐου. Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.203 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω.                                                        

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται στην πρώτη θέση των αντιπροσωπευτικών πολιτικών θεσμών, τόσο ως προς την αντιλαμβανόμενη σημασία που έχουν για τους πολίτες, όσο και ως προς την αντιλαμβανόμενη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι δήμοι στους πολίτες, είναι απολύτως αναγκαία, ενώ η αποτελεσματικότερη διαχείριση, περισσότερη ενημέρωση και διαφάνεια, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, πρέπει να είναι το τρίπτυχο και η στόχευση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα επόμενα χρόνια.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την METRON ANALYSIS και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της METRON ANALYSIS Στράτο Φαναρά.
Ειδικότερα στο ερώτημα «πόσο σημαντικοί για τη ζωή σας είναι οι παρακάτω θεσμοί και υπηρεσίες», οι δήμοι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των αντιπροσωπευτικών θεσμών, με το 53% να απαντά ότι έχουν μεγάλη σημασία, το 28% μέτρια και το 19% χαμηλή. Ακολουθεί η Κυβέρνηση, οι Περιφέρειες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κοινοβούλιο.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ, Δικηγόρου, τέως Δημάρχου 
Η φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να μεταφέρει το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας  στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να καλύψει ελλείψεις της σε προσωπικό και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τη δέσμευση απέναντι στην Τρόϊκα για την κινητικότητα στο Δημόσιο, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις είναι πέραν από κάθε έννοια πολιτικού ορθολογισμού και συνταγματικής νομιμότητας.
Η δημοτική αστυνομία έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την τήρηση των ρυθμίσεων που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και δημιουργήθηκε προκειμένου να απαλλαγούν οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ από αυτά τα τρέχοντα καθήκοντα. Η κυριότερη  όμως αποστολή της είναι η εφαρμογή στην πράξη των δημοτικών πολιτικών για την οργάνωση και τη λειτουργία της πόλης. Είναι υπηρεσία που ανήκει στην Εσωτερική Δομή των Δήμων και αποτελεί καίριο λειτουργικό εργαλείο για την εκπλήρωση της αποστολής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κατάργησή της θα στερήσει τους δήμους από αυτό το λειτουργικό εργαλείο και θα καταστήσει αδύνατη την άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων. Αρκεί εξάλλου να θυμηθούμε τι γινόταν όταν δεν υπήρχε η δημοτική αστυνομία και ποιο ήταν το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Δήμων και ΕΛΑΣ.  Οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας είναι στον σκληρό πυρήνα των δημοσίων υποθέσεων που χαρακτηρίζονται ως τοπικές και ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των δήμων. Κάθε κατάργηση υπηρεσιών που έχουν ως αποστολή την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων προσκρούει ευθέως στο άρθρο 102, παρ.1 και 2 Συντ.

Η αυθαίρετη και αντισυνταγματική κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας προσβάλει επίσης τον σκληρό πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης ως θεσμού δημόσιας εξουσίας διότι του στερεί έναν κρίσιμο μηχανισμό εφαρμογής των τοπικών ρυθμίσεων αλλά και επιβολής της ευταξίας στην οργάνωση και λειτουργία των πόλεων. Μαζί με όσα έχουν προηγηθεί μεταβάλει την τοπική αυτοδιοίκηση σε γραφειοκρατικό διεκπεραιωτή αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης. Το επόμενο βήμα δηλαδή ποιο μπορεί να είναι;  Να καταργηθούν και οι εκλογές για να περιοριστούν οι δαπάνες διεξαγωγής τους;