Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χαμηλότοκα δάνεια και μετατάξεις προσωπικού η συνταγή για την εξυγίανση της Αυτοδιοίκησης



 Δεν χρειάζεται να χάσω χρόνο περιγράφοντας πως αισθάνομαι βρισκόμενος στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, της ΚΕΔΕ και μάλιστα μαζί με την Υπουργό, την κυρία  Γεννηματά, τη Φώφη, που μαζί οκτώ χρόνια είχαμε τις Προεδρίες των δύο συλλογικών Οργάνων του Α’ και του Β’ Βαθμού. Δεν χρειάζεται να περιγράψω – ξανά  λέω- τι νιώθω και τι αισθάνομαι, όμως έχει σημασία να σας πω ότι όλα τα συναισθήματα που γεννιούνται από τις μνήμες, από το συναπάντημα φίλων και συναγωνιστών, με τους οποίους όχι μόνο δώσαμε αγώνες, κυρίως μοιραστήκαμε ένα κοινό όνειρο  για την αποκεντρωμένη Ελλάδα, είναι στοιχείο που δίνει σε όλους μας, εμένα μου το δίνει με τρόπο απλόχερο, πιστεύω σε όλους μας, ένα στοιχείο που πιστεύω ότι χρειάζεται πάρα πολύ στην κρίση που βιώνει η πατρίδα μας.

                Μας γεμίζει συναισθήματα, μας δίνει καρδιά και η κρίση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μάλλον να πω συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ας αφήσω τα κυρίες και κύριοι, είναι το ένα στοιχείο που μας χρειάζεται. Στην κρίση πιστεύω χρειαζόμαστε καθαρή καρδιά και καθαρό μυαλό. Θέλουμε καρδιά, πρέπει να είμαστε λεοντόκαρδοι για να σταθούμε όρθιοι, γιατί θα συνεχίσω αυτό που είπε το πρωί ο Υπουργός από το βήμα, εμείς δεν ανήκουμε σε εκείνους που παραμονεύουν σε μια γωνιά να αγοράσουν κοψοχρονιά με δραχμή τη χώρα. Θέλουμε να μείνει όρθια αυτή η χώρα και θέλουμε να παραδώσουμε στις γενιές που επέρχονται και πιστεύω ότι έχουμε συνείδηση να αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν, τον καθένα αυτές που αναλογούν.
                Πρέπει όμως να μείνουμε όρθιοι. Είναι ο πόλεμος της δικής μας γενιάς και πρέπει να τον κερδίσουμε και χωρίς καρδιά δεν μπορούμε να τον κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ούτε όμως και χωρίς καθαρό μυαλό.
                Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας πράγματα που ειπώθηκαν. Η κρίση, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το ακούτε από πολλούς και έτσι είναι, ο Γιώργος ο Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός μέχρι πριν δύο μήνες, το έλεγε πάρα πολύ συχνά, ότι η κρίση είναι ευκαιρία. Δεν είναι ο πρώτος φυσικά που το έλεγε, είναι ένα στερεότυπο που έχει βγει από την θεωρία και την εμπειρία βέβαια. Δεν είναι λόγος εντυπωσιασμού. Είναι πραγματικά η κρίση, αν τη γυρίσεις στην άλλη όψη της, είναι και ευκαιρία.
                Τι ευκαιρία είναι για εμάς; Δύο πράγματα πιστεύω πρέπει να δούμε καθαρά. Τι συμβαίνει στη χώρα και πως εμείς που πιστεύουμε στην αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση, πρέπει να δράσουμε αυτήν την εποχή και χαίρομαι γιατί δεν παραβιάζω ανοικτές θύρες, γιατί από το καλωσόρισμα του Δημάρχου Κομοτηνής και του Προέδρου της ΠΕΔ και στη συνέχεια από την ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και τις εισηγήσεις που μέχρι τώρα ακούστηκαν από το βήμα, δεν πρόκειται να πω κάτι καινούργιο, να παραβιάσω ανοικτές θύρες. Αντιλαμβάνομαι, καταλαβαίνω, νιώθω, ότι υπάρχει όλο αυτό που θα προσπαθήσω και εγώ με τον τρόπο μου να πω στην παρέμβασή μου από το βήμα. Υπάρχει σε όλους μας. Θέλω να το κάνουμε κάπως πιο συγκεκριμένο.

                Έτσι λοιπόν για αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα ένα πράγμα θα πω. Ότι στην Ελλάδα πριν το μνημόνιο, δηλαδή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε, προφανώς καταλαβαίνουμε όλοι, τουλάχιστον σε αυτά ας συμφωνήσουμε, πως δεν μπορούμε, ούτε και πρέπει να γυρίσουμε. Ούτε πρέπει, ούτε μπορούμε να γυρίσουμε. Να τελειώνει αυτή η ιστορία και ας αφήσουμε στην άκρη κάποιους που υπαινίσσονται άλλα πράγματα.
                Δεν λέω εγώ ότι δεν έγιναν λάθη και από την κυβέρνηση που ήταν μέχρι τον Νοέμβρη και από την προηγούμενη κυβέρνηση και όλα αυτά. Ο λαός έχει κάνει τους καταλογισμούς του και όταν έρθει η ώρα θα τους κάνει και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.
                Ωστόσο πιστεύω, ξανά λέω, ότι όλοι μας ότι έχουμε καταλάβει πως είχαμε απλώσει τα πόδια πολύ παραπάνω από όσο μας αναλογούσε, είχαμε καλλιεργήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης, μια νοοτροπία σε γενικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία, που δεν την οδηγούσε πουθενά παρά σε ένα αδιέξοδο και εκεί δεν πρέπει να γυρίσουμε. Είναι πολύ απλό και ούτε πρέπει και ούτε μπορούμε, όπως είπα.
                Το δεύτερο που θέλω να πω για την Αυτοδιοίκηση πια, για να μην σας κουράζω με μακρόσυρτες αναλύσεις, είναι πως όλοι διαπιστώνουμε, γιατί στην ίδια χώρα κατοικούμε και έχετε, εγώ δεν το έχασα ακόμη, όπως και η Φώφη, γιατί περάσαμε από αυτούς τους θεσμούς και δεν ήμασταν περαστικοί. Στελεχώνεται όλοι, άντρες και γυναίκες, τον πλησιέστερο στον πολίτη θεσμό, που σημαίνει μια άμεση ανάδραση με την κοινωνία. Δεν χρειάζεται ο αιρετός του Α’ Βαθμού διαμεσολαβητές για να καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αν χρειάζεται ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι διαμεσολαβητές, καλύτερα να τα μαζεύει και να φεύγει. Είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη θεσμός.
                Ξέρουμε λοιπόν, θα πω και εγώ γιατί την έχω αυτή την νοοτροπία στο DNA μου πια, πολύ καλά πως σκέφτονται και τι περιμένουν από εμάς οι πολίτες. Ρωτά με αγωνία «Θα βγούμε; Πώς; Πότε;» Και από τη μια εύκολα μπορεί να παρασύρονται σε μια ισοπέδωση, από την άλλη όμως με ηρεμία η κοινωνία προσπαθεί και να δει που μπορεί να ακουμπήσει και για την Αυτοδιοίκηση, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, το 2012 πιστεύω ότι είναι, μπορεί να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του θεσμού, αν όλοι μαζί αυτό το σύνθημα που τόσο εύστοχα υιοθέτησε το Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, Κοινωνική Αλληλεγγύη-Τοπική Ανάπτυξη, το κάνουμε πράξη. Αν δώσουμε ένα αποκούμπι στην τοπική κοινωνία, αν δώσουμε μια ελπίδα, μια προοπτική. Όχι παρηγορητική συμπεριφορά, αλλά συγκεκριμένη συμπεριφορά, με πράξη.
                Με μια τέτοια αντίληψη και λογική γίνεται μια δουλειά στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την οποία θέλω προκαταβολικά να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη τον Υπουργό, τον κύριο Γιαννίτση, αλλά και τον Χάρη τον Καστανίδη, με τον οποίο συνυπήρξαμε τέσσερις μήνες στο Υπουργείο. Φυσικά την Φώφη τη Γεννηματά, που μας ενώνει μια κοινή πορεία και διαδρομή, όπως είπα, που είμαστε εδώ και δύο-τρεις μήνες στο Υπουργείο, αλλά και νωρίτερα συνεργαζόμασταν φυσικά από το πόστο της στο Υπουργείο της Παιδείας. Όλα τα στελέχη του Υπουργείου που από τα τέλη Οκτωβρίου, από την 1η Νοεμβρίου και μετά, με το ενιαίο μισθολόγιο σε πολύ πια δύσκολες συνθήκες, με μειωμένο ηθικό πρώτο και πάνω από όλα, τα δίνουν όλα πραγματικά για το Υπουργείο και την Αυτοδιοίκηση και θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και για λογαριασμό της Αυτοδιοίκησης, αλλά και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Στην ΕΕΤΑΑ και στο ΙΤΑ και βέβαια πάνω από όλα σε όλους τους αιρετούς, με πρώτο και καλύτερο το Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών φυσικά, της ΕΝΠΕ, που στάθηκαν δίπλα και βοήθησαν.
                Σε όλο αυτό το διάστημα, έχοντας αυτήν την αντίληψη, φίλες και φίλοι, ότι είναι ώρα να οικοδομήσουμε το σύγχρονο κράτος με θεμελιώδη υλικά την αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει η κοινωνία συσπειρωμένη δίπλα μας και αναβάθμιση θεσμικά της Αυτοδιοίκησης στα μάτια όλης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και όλων των θεσμών, αυτό είναι το 2012, η χρονιά γέφυρα, η χρονιά που ελπίζουμε να μπει πάτος στο βαρέλι, όπως λέει και ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών. Η γέφυρα για  την οποία μίλησε ο Υπουργός το πρωί. Αυτή η χρονιά…
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάτσω να ακούσω, συνάδελφε, να πείτε ότι θέλετε. Όπως με ακούτε, και εγώ θα σας ακούσω.
                Έλεγα λοιπόν ότι σε αυτή τη χρονιά έχει τεράστια σημασία η Αυτοδιοίκηση να είναι πρωταγωνιστής. Πιστεύω και δεν το λέω για να δικαιολογήσω. Εύκολα όπως καταλαβαίνετε, εμένα μου είναι πάρα πολύ εύκολο να αρχίσω την άμεση ή έμμεση κριτική για το τι παράλειψη μπορεί να έγινε με τον Καλλικράτη, το ένα ή το άλλο. Το απέφυγα και στο περσινό Συνέδριο όταν χαιρέτησα ως απλός Βουλευτής, στο Συνέδριο μάλλον της ΚΕΔΚΕ στην Εθνική Ασφαλιστική που είχε γίνει για τον Καλλικράτη, γιατί στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν μπορούμε να είμαστε μίζεροι αν κάτι δεν είναι ακριβώς όπως εμείς το προτείναμε. Πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και όχι την επιμέρους. Πιστεύω, εγώ έχω περισσότερα από εσάς να πω και να καταλογίσω στην τότε ηγεσία αν έβλεπε και πως έβλεπε την κρίση, αλλά είναι τελείως λάθος οπτική, δεν μιλάω ως κυβερνητικός, σε λίγο μπορεί να έχουμε αλλαγή, κάποιοι άλλοι να είναι κυβερνητικοί, προσέξτε, δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν είναι ορθή η προσέγγιση «Είπατε θα δώσετε λεφτά και γιατί κάνατε τη μεταρρύθμιση;» και οτιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι αυτές οι δομές που έχουν καθιερωθεί με τον Καλλικράτη, είναι εφαλτήριο για να κάνουμε κάτι καλύτερο; Η απάντηση είναι αναντίρρητα ναι. Ναι είναι η απάντηση.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, να τα πείτε, συνάδελφε. Να τα πείτε από το μικρόφωνο.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Κουκουλόπουλε, συνεχίστε και παρακαλώ τους συναδέλφους να αφήσουμε τον κύριο Κουκουλόπουλο να συνεχίσει.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφε, αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί εξαντλητικά επί 10ετίες στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία που διαμόρφωσε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και μια συγκεκριμένη λογική. Ούτε κανείς από το μυαλό του τα σχεδίασε, ούτε κανένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα ήταν αυτό. Δεν έχει σημασία, ξανά λέω, αν υπάρχουν επιμέρους διαφορές και τα λοιπά. Στο ζήτημα της δομής υπήρχε μια γενική πολιτική και εθνική συμφωνία και μια κοινωνική συναίνεση.
                Εγώ σέβομαι και ακούω κάθε διαφορετική άποψη, αλλά δεν είναι προφανώς αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι πως αυτές οι δομές θα λειτουργήσουν καλύτερα σε μια κατεύθυνση που θα είναι δίπλα στην κοινωνία για την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και πως βέβαια θα είναι προθάλαμος όλη αυτή η διαδικασία για να οδηγηθούμε στο σύγχρονο κράτος. Ότι ακριβώς μας χωρίζει από τα ανεπτυγμένα κράτη.
                Θέλω λοιπόν να πω ότι, επειδή κάποιοι συνάδελφοι ζήτησαν να πούμε συγκεκριμένα, με τίτλους θα σας τα πω αναγκαστικά, γιατί υπάρχει έτσι και αλλιώς συνεργασία και θα υπάρξει αναλυτικότατα και εξαντλητικότατα συνεργασία στο αμέσως επόμενο διάστημα με την ΚΕΔΕ και τα συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης. Έχουν γίνει λοιπόν οι εξής πιστεύω πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές.
                Πρώτον. Επειδή η Αυτοδιοίκηση, το είπε, ήθελα να το πω, του το αναγνωρίζω, το είπε πρώτος, ότι επειδή η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος, πρέπει όμως να είναι μέρος και μάλιστα μεγάλο, της λύσης, το είπε νομίζω ο Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και το προσυπογράφω, με μια τέτοια λογική υπήρξε ένας σχεδιασμός από το καλοκαίρι πάρα πολύ συγκεκριμένος, ο οποίος σήμερα έχει απτά αποτελέσματα.
                Πρώτον, η χώρα έχει ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Θέλω να ξέρετε ότι πρώτη φορά ψηφίσαμε προϋπολογισμό, ψήφισε η Βουλή προϋπολογισμό, όπου οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, άρα και η Αυτοδιοίκηση, είναι κομμάτι αυτού του νέου προϋπολογισμού. Όχι ως αναφορά, ως νούμερα που ψηφίσαμε. Συνυπολογίζεται καθαρά στο έλλειμμα, στο χρέος, τα πάντα.
                Σε αυτήν την προσπάθεια, το έχω πει και στις ερωτήσεις απαντώντας, με τα  εργαλεία που εξασφαλίσαμε πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι, δεν ξέρω αν θα βγει η εθνική προσπάθεια πέρα για να έχουμε πλεόνασμα φέτος, αλλά η Αυτοδιοίκηση, το πιστεύω βαθιά, με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μπορεί φέτος να είναι πλεονασματική 31/12 και όχι απλά να συμβάλλει, αλλά να είναι μπροστά στην προσπάθεια για πλεονασματικό προϋπολογισμό.
                Πώς θα γίνει αυτό; Με την υλοποίηση στο ακέραιο της συμφωνίας που πετύχαμε με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, με το Υπουργείο Οικονομικών. Προφανώς, Πρόεδρε, συμφωνούμε απόλυτα και θα είμαστε δίπλα στην ΚΕΔΕ όπως αντιλαμβάνεστε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας ξεφύγει αυτή η συμφωνία. Θα μπει στο δρόμο της υλοποίησης. Μιλάω για τα 450 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον αυτών που γράφει ο προϋπολογισμός, όσο και αν είναι δύσκολα τα πράγματα. Αυτά θα δοθούν στο ακέραιο και έχουν ρυθμιστεί, όπως ξέρετε και από τα ΠΟΕ και το λάθος διορθώθηκε. Αρχής από το δωδεκατημόριο του Φεβρουαρίου θα δείτε μια διαφορετική χρηματορροή παρά την τεράστια δυσκολία.
                Δεύτερον. Μετατοπίσαμε τη λογική του προγράμματος Εξυγίανση και δεν είναι προϋπόθεση να κάνεις πρώτα πρόγραμμα Εξυγίανση, αλλά καλούμε όλους τους Δήμους να κάνουν ισοσκέλιση των  προϋπολογισμών με προσφυγή σε  δανεισμό στο Παρακαταθηκών, λογική που υποτίθεται υπήρχε και από πέρσι μόνο που το Παρακαταθηκών δεν είχε ρευστότητα.
                Δόθηκε μάχη, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μεγάλη μάχη δόθηκε με τις τρόικες και όλους αυτούς για να καταφέρουμε, ο Πρόεδρος την έζησε από κοντά αυτή τη μάχη βήμα-βήμα γιατί τη δώσαμε μαζί. Δόθηκε μεγάλη και σκληρή μάχη και την κερδίσαμε, για να έχει ρευστότητα το Ταμείο Παρακαταθηκών με τους πόρους του Πράσινου Ταμείου που μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Ελλάδος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και θέλω να σας πω, γιατί ο Υπουργός μου ζήτησε να το πω γιατί το παρέλειψε το πρωί γιατί δεν ήθελε να μας κουράσει, ότι τα δάνεια για τα ληξιπρόθεσμα που θα δοθούν φέτος, για να ισοσκελίσουν όλοι οι Δήμοι και να τραβήξουμε μια γραμμή και να πάμε σε μία νέα αρχή, θα είναι δάνεια χαμηλότοκα που θα κινηθούν μια μονάδα οπωσδήποτε παρακάτω από τα σημερινά επιτόκια που δανείζει το Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε εποχές που είναι απαγορευτικές για δανεισμό, όπως ξέρετε, έξω, από τον ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες, θα έχουμε ένα τέτοιο τραπεζικό προϊόν έτσι ώστε οι Δήμοι να μην επιβαρυνθούν.
                Αυτό είναι μια πολύ σημαντική ενέργεια, μαζί με την απαλλαγή των βαρών που έχει γίνει με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, που ήταν μια τρομακτική εκκρεμότητα. Συνεχίζεται μέσω του ΕΣΠΑ, τις επόμενες εβδομάδες, συνεχίζεται η αποπληρωμή. Κάθε λίγες εβδομάδες θα γίνεται και κάποια πληρωμή.
                Τρίτον. Όσοι Δήμοι θέλουν να συμψηφίσουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, χωρίς επιβαρύνσεις, μπορούν με μελλοντικές εισπράξεις από τα παρακρατηθέντα να κάνουν άμεσα τώρα συμψηφισμό. Είναι νόμος του κράτους αυτό. Δεν έχουν δοθεί ποτέ, συνάδελφοι, τα τελευταία 20 χρόνια τέτοια εργαλεία για να μπορέσουν, όποιος μπορεί, να μου θυμίσει συγκεκριμένα εργαλεία, όχι θεωρίες. Τέτοια εργαλεία δεν είχε ποτέ η Αυτοδιοίκηση.
                Όμως, συνάδελφοι, πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά είναι το ένα χέρι και το άλλο είναι το μητρώο δεσμεύσεων. Εγώ χαιρετίζω την παρουσία του Προέδρου του Ελεγκτικού, του κυρίου Καραβοκύρη, με τον οποίο έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία και θέλω και εγώ να προσθέσω την βεβαιότητά μου σε αυτά που και ο ίδιος είπε το πρωί. Θα βρούμε τρόπους να επιλύσουμε τα προβλήματα και μην φοβάστε την διάταξη όπως την έχουμε βάλει, για τις επιμηκύνσεις, Πρόεδρε. Σε 15 ημέρες, οι Δήμοι που πρέπει να αλλάξει το επιτόκιό τους και να κάνουν επιμήκυνση, θα έχουν εγκεκριμένες τις νέες δανειακές συμβάσεις.
                Δεν παρακάμπτω, ούτε προλέγω μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ξέρω πολύ καλά ότι δεν μου επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Πιστεύω όμως ότι η διάταξη όπως έγινε, που κρατάει φυσικά το Ελεγκτικό στην διαδικασία του ελέγχου – γιατί τις καθιστά νόμιμες τις συμβάσεις – δεν θα αποτελέσει κανένα εμπόδιο και οι νέες δανειακές συμβάσεις, με την συνδρομή και του Ελεγκτικού, θα είναι πολύ βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτά λοιπόν με την οικονομική εξυγίανση των Δήμων.
                Τα εργαλεία, ξαναλέω, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα, συμψηφισμοί, όχι με αέρα κοπανιστό, με μελλοντικά έσοδα, χαμηλό επιτόκιο, δυνατότητα προσφυγής σε δανεισμό και πρόγραμμα εξυγίανσης, προσέξτε, όχι με κεντρικό οριζόντιο κριτήριο, αλλά το κοστούμι που χρειάζεται σε κάθε Δήμο και εδώ έρχομαι στο πιο σύνθετο θέμα και το λέω φωναχτά. Πρόταση δεν έχω.
                Το είπε και ο Πρόεδρος το πρωί. Ερώτημα. Τι θα κάνουμε, συνάδελφοι, με το προσωπικό και τις υποχρεωτικές μετατάξεις; Εγώ να σας πω τι πιστεύω. Άμα λέμε στην πράξη και όχι στα λόγια να γίνουν πρωτοπορίες, θα σας πω και είναι το καλύτερο παράδειγμα: έχουμε πλεονάζων προσωπικό στο Δήμο άλφα, ελλείμματα σε προσωπικό στο Δήμο βήτα, που είναι ο διπλανός. Άμα δεν είναι διπλανός, Κώστα, τι κάνουμε; Αν είναι μακριά τι κάνουμε; Αν είναι νησιωτικός, που λέει ο άλλος και έχει δίκιο;
                Εγώ λοιπόν, συνάδελφοι, πάρα πολλές φορές και ως Πρόεδρος διακοπτόμουν, γιατί μπορεί να μην είναι αρεστά αυτά που λέω, θέλω να σας πω καθαρά τι πιστεύω. Εγώ πιστεύω ότι επειδή οι υποχρεωτικές μετατάξεις ήμουν νέος και γέρασα, από τότε που έχω να κάνω με τα δημόσια πράγματα όλο για υποχρεωτικές μετατάξεις μιλάω αλλά δεν γίνεται ποτέ, και επειδή το μεγάλο ζητούμενο και η μεγάλη αποτυχία της εφεδρείας είναι ότι δεν είχε κριτήριο ποιοι να φύγουν, αλλά οδήγησε σε αποδιοργάνωση νευραλγικές Υπηρεσίες. Το ξέρετε και το ξέρω.
                Δεν πρέπει να χάσουμε ως χώρα το μεγάλο στοίχημα της ανασυγκρότησης του κράτους. Μπορεί να βγει η Αυτοδιοίκηση μπροστά ή δεν μπορεί; Με κατήγγειλαν εδώ δίπλα από την Δράμα πάρα πολλές φορές οι δασολόγοι, τι είναι, γιατί είπα σε μια τηλεόραση, είναι 14 δασολόγοι εδώ στο Δασαρχείο Δράμας, κανένας στο Καρπενήσι και ένας στην Αρκαδία. Δεν μπαίνει ζήτημα ορθολογικής κατανομής; Θα χάσουμε τα μυαλά μας επιτέλους σε αυτή τη χώρα; Στο ένα Δασαρχείο 14, μηδέν στο ένα, 1 στο άλλο; Με ποιον τρόπο μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα;
                Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος, Πρόεδρε, όλοι μαζί και να βρούμε τρόπους να φύγουμε από αυτή τη διαδικασία. Να βρούμε τρόπους να μην απολύσουμε.
                Προσέξτε να δείτε. Με την τρόικα τον Αύγουστο – και είμαι πάρα πολύ περήφανος για αυτό – καταφέραμε και καθαρίσαμε ένα θέμα, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ενιαίος φορέας γενικής κυβέρνησης, ένας – γιατί έτσι είναι – και κατά συνέπεια οι μετατάξεις μέσα στους ΟΤΑ, δεν μετράνε στον κανόνα 1 προς 10. Άρα λοιπόν είμαστε ένας χώρος που μπορούμε να μην κάνουμε απολύσεις εφόσον υπάρχουν κενά και παράλληλα πρέπει να διευκολύνουμε. Θα την κάνουμε αυτή την αναδιοργάνωση ναι ή όχι; Εγώ λέω να κάνουμε την δική μας εφεδρεία, όσοι πλεονάζουν με κριτήρια που θα συμφωνήσουμε, αντικειμενικά, με το ΑΣΕΠ, δεν ξέρω πώς, να πηγαίνουν σε μια ιδιότυπη εφεδρεία και από εκεί να μετακινούνται όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και όπου θέλουν. Δεν έχει στο νησί, δεν έχει, τι να κάνουμε; Όπου έχει.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: (εκτός μικροφώνου)
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολλοί. Κάνετε λάθος.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: (εκτός μικροφώνου)
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Σε παρακαλώ, συνάδελφε, μη διακόπτεις.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα λοιπόν του προσωπικού, Πρόεδρε και συνάδελφοι, είναι ένα θέμα στο οποίο εγώ πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει αυτό που είναι ανίκανο να κάνει το κεντρικό κράτος. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα εργαλεία τα ξέρετε λίγο – πολύ.
                Εγώ θα πω, σπεύδω να συμφωνήσω με τις προτάσεις που ακούστηκαν και για την προγραμματική με την ΕΕΤΑΑ ή άλλως πώς, θα τα διατυπώσουμε αυτά και στις διατάξεις του νόμου του πολυνομοσχεδίου με το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ», Αυτεπιστασία και όλα τα υπόλοιπα, με το «ΘΗΣΕΑ», με το κομμάτι του ΕΣΠΑ. Επιτρέψτε μου δύο αναφορές σε δύο θέματα και ολοκλήρωσα.
                Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ. Θέλω να ξέρετε…
ΟΜΙΛΗΤΕΣ (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, σεβαστείτε τον ομιλητή και επίσης θέλω να παρακαλέσω, εμείς έχουμε σεβαστεί όλους. Και αυτούς που δεν είναι σύνεδροι. Κατανοείτε τι θέλω και παρακαλώ μην διακόψετε.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, Πρόεδρε, επειδή πολλές φορές κάποιοι, εγώ δεν παρεξηγώ κανέναν. Μπορεί να μην έγινα κατανοητός. Απλά θέλω να πω, γιατί είναι πολύ κρίσιμο θέμα, με αυτό που βιώνω 25 μήνες ως Βουλευτής, δεν θα επικαλεστώ την εμπειρία μου ως Υφυπουργός, γιατί καταλαβαίνω πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον και σε ποια φάση βρίσκεται η χώρα.
                Πιστεύω ότι από την ώρα που έχουμε αυτόν τον προστατευτικό μανδύα που λέει πως είμαστε ενιαίος φορέας γενικής κυβέρνησης, ας προλάβουμε και ας φροντίσουμε να μην χάσει τη θέση εργασίας κανένας εργαζόμενος στην Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε να το κάνουμε. Δεν ξέρω τι μέρες θα έρθουν μετά από μερικούς μήνες και πώς θα κοιτάμε κάποιους που θα είναι απολυμένοι αύριο. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Εγώ λέω κάτι, για να μην χάσει κανένας την δουλειά του. Αυτή είναι η πρότασή μου, για να μην χάσει κανένας την δουλειά του και μέσα από αυτό, να τα κάνουμε όχι όπως τα φτιάχναμε όλα τα χρόνια, αλλά να προχωρήσουμε σε μια ανασυγκρότηση εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού. Τόσο απλό είναι αυτό που λέω.
Υπάρχουν πάρα πολλοί Δήμοι που ζητάνε προσωπικό και δεν παίρνουν εγκρίσεις. Κάνετε λάθος όσοι νομίζετε το ανάποδο. Είναι μέγα σφάλμα αυτό που πολλοί νομίζουν. Μπορείτε να ρωτήσετε εμένα, την κυρία Γεννηματά, να σας πούμε αν υπάρχουν αιτήματα, που εναγωνίως ζητάνε κόσμο και δεν μπορούν να πάρουν. Είναι ψεύδος αυτό και λάθος.
Τελειώνω λοιπόν με τα δύο τελευταία θέματα όπως είπαμε. Το θέμα του ΕΣΠΑ έχω υποχρέωση να σας το πω και με την Αυτεπιστασία.
Στο θέμα του ΕΣΠΑ. Επειδή έχουν υπάρξει πολλές ερωτήσεις. Θέλω να ξέρετε κάτι. Η ιστορία αυτή του ΕΣΠΑ, που όπως και η Αυτεπιστασία, όπως και η ρευστότητα του Παρακαταθηκών και Δανείων είναι άρθρα του νόμου 4024, που ψηφίστηκε με την Ελλάδα φλεγόμενη στα τέλη του Οκτώβρη, ακολούθησε η 28η, τα γνωστά γεγονότα και η αλλαγή και στην πρωθυπουργία, εκεί θεμελιώθηκαν αυτά που σας λέω, με το νόμο 4024, αλλά ποιος άκουγε αυτά που ψηφίζαμε τότε πια; Πήραμε μια συγκεκριμένη εκχώρηση την οποία – το είπε και ο Πρόεδρος το πρωί – ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Παπαδήμος, έδωσε εντολή και οδηγία να αυξηθεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ, που σημαίνει μπορούμε να ανεβάσουμε την εκχώρηση. Τι έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή; Έχουμε ένα ποσό με το οποίο θα κάνουμε πλήρη αποπληρωμή του «ΘΗΣΕΑ» εντάσσοντας ίσου προϋπολογισμού επιλέξιμα έργα, αλλά προσέξτε τη μεγάλη διαφορά, γιατί είναι περίπου 80 – 100 Δήμοι στην Ελλάδα που έχουν βάλει έργα σε διάφορα ΠΕΠ ή στο ΕΠΕΡΑ.
Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Ότι το πληρωμένο κομμάτι, όσοι βάλατε έργα στα ΠΕΠ ή στο ΕΠΕΡΑ, πάει στη μαύρη τρύπα, για να καλύψει το έλλειμμα. Το ξανά εισπράττει η χώρα σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν γίνεται κρυφά και πάει να καλύψει το έλλειμμα. Αυτό ξεκίνησε το 2005 με 2 δισεκατομμύρια παρακαλώ που είχε γίνει από την τότε κυβέρνηση. Κάπως έτσι φτάσαμε και εδώ βέβαια. Τότε σιωπηρά είχε γίνει, σε συμφωνία πάντα με την Ευρώπη.
Γνωρίζοντας καλά  αυτό το μηχανισμό από τα χρόνια της Προεδρίας μου στην ΚΕΔΚΕ, ζήτησα, πρότεινα, έγινε δεκτό και κάναμε αυτή την διαδικασία με το ΕΣΠΑ, με μια τεράστια διαφορά: το πληρωμένο κομμάτι στο δικό μας πρόγραμμα, θα πηγαίνει στο καλάθι του «ΘΗΣΕΑ», θα ξανά πληρώνεται, θα ισοσκελίζει ο Δήμος κανονικά και αυτά τα λεφτά θα αποπληρώσουν τα έργα του «ΘΗΣΕΑ» που δεν είναι επιλέξιμα και αν μάλιστα μπορέσουν σε επόμενους μήνες, μπορούμε να συνεχίσουμε με ανάλογη διαδικασία με το ΕΣΠΑ και να αρχίσουμε να βγάζουμε εθνικό πρόγραμμα και να αρχίσει να βγαίνει σιγά – σιγά ΕΛ.Α.Δ.Α. Αυτό που το ακούσαμε, το γράφουν όμως και δεν το βλέπουμε.
Αυτό λέει η απλή διαταξούλα και έτσι πρέπει να διαβάζουμε εντολή του Πρωθυπουργού, Πρόεδρε, που είπε να ανοίξει η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη έχουμε μια εθνική προσπάθεια που λέει να προωθηθεί το ΕΣΠΑ, για αυτό και θα ξεκινήσει από την εβδομάδα αυτή, θα ανοίξουν οι προκηρύξεις και για τις 13 Περιφέρειες και για νέα έργα, απολύτως ελεγχόμενος προϋπολογισμός, έτσι ώστε να μην θιγεί η προσπάθεια που αφορά την αποπληρωμή του «ΘΗΣΕΑ» και θα ξεκινήσουμε – για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις – από τις 5 Περιφέρειες μεταβατικής στήριξης – όπως λέγονται – γιατί είναι οι Περιφέρειες που έχουν εκχωρήσει τρομακτικά μεγάλα ποσά στα διάφορα τομεακά προγράμματα και δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα τομεακά προγράμματα.
Κατ’ ουσία, με αυτή τη διαδικασία, θα πάρουμε λεφτά πίσω για το Νότιο Αιγαίο, την Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική – Δυτική Μακεδονία και την Αττική. Λεφτά που τα έχουν δώσει οι Περιφέρειες σε Υπουργεία, λιμνάζουν και είναι παρκαρισμένα εκεί και θα συνεχίσουμε και με τις άλλες 8 Περιφέρειες. Γιατί σε αυτές τις Περιφέρειες κατ’ ουσία θα τους δώσουμε πίσω τα λεφτά που τους έχουμε πάρει. Η διαφορά φάσης, θα είναι περίπου 15 ημέρες. Για να μη νομίσετε ότι μιλάω για τέρμινα. Θα ανοίξει λοιπόν αυτή η διαδικασία και για νέες προτάσεις. Θα βγουν οι προκηρύξεις στην εβδομάδα που έρχεται, το λέω εδώ, για να μην υπάρχουν περιττές ερωτήσεις.
Όμως το πρόγραμμα δεν πληρώνει διαδικασίες ωρίμανσης και μελετών, μόνο πανέτοιμα έργα. Όποιο έργο κρίνεται απολύτως έτοιμο που μπορεί να δημοπρατήσει την επόμενη μέρα, θα εντάσσεται χωρίς άλλα κριτήρια, εφόσον είναι στα διάφορα μέτρα και προγράμματα.
Άρα λοιπόν από την επόμενη εβδομάδα οι Περιφέρειες που είπα και σε είκοσι μέρες οι υπόλοιπες Περιφέρειες, ας ετοιμάζουν τα έργα που έχουν πανέτοιμα οι Δήμαρχοι για να κάνουν υποβολή προτάσεων. Υπάρχει διαδικασία άμεσης αξιολόγηση. Για αυτό και φυσικά θα προχωρήσουμε εσπευσμένα, Πρόεδρε, στην υπογραφή της προγραμματικής πριν και το νόμο, για να είναι παρουσία και της ΚΕΔΕ όλα αυτά. Δεν έχω καμία διάθεση να κάνω τίποτα μόνος μου, όπως αντιλαμβάνεστε, γιατί είναι κατά τον τύπο στην αρμοδιότητά μου.
Σε ότι αφορά την αυτεπιστασία, το πρώτο που θέλω να πω, γιατί θα είναι μεγάλη παράλειψη, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΑΣΕΠ, στον Πρόεδρό του, τον κύριο Βέγγη και σε όλη την ολομέλεια του δικαστηρίου, στα στελέχη του ΑΣΕΠ, του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου των Εσωτερικών, και της ΚΕΔΕ, τη Δήμητρα και τη Ντορέτα, γιατί έκαναν μια εξαιρετική δουλειά και με την εμπειρία που έχω πρέπει να σας πω ότι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνουμε ανέργους με τον κυλιόμενο πίνακα, προσωπικά πιστεύω ότι το αργότερο σε δύο με τρία χρόνια, αυτή είναι η πρόβλεψή μου, θα υποκαταστήσει πολλές διαδικασίες προσλήψεων γιατί είναι πολύ απλός, πολύ διαφανής, πολύ δίκαιος και πολύ καινοτόμος.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέργους βάζουμε, με κριτήριο τους μήνες ανεργίας. Με την ανεργία καταγεγραμμένη να κοντεύει να αγγίξει το ένα εκατομμύριο, όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι κάτι, αν ένας του ΟΓΑ δεν είναι άνεργος, δεν προηγείται έναντι ενός άλλου. Έτσι και αλλιώς για αυτούς που είναι του ΟΓΑ μπαίνει διάταξη για τους  Δήμους κάτω των 30.000 κατοίκων στο πολυνομοσχέδιο για τα πέντε ημερομίσθια, αυτά με τα οποία δουλεύεται με τον κόσμο του ΟΓΑ.
                Εδώ μιλάμε για μια ανεργία που είναι τρομακτική και πρέπει να σας πω ότι το υπέρτατο κριτήριο είναι η ανεργία. Ο δε άνεργος δεν ταλαιπωρείται. Ένα πιστοποιητικό μόνο πάει στον ΟΑΕΔ, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αν σε αυτό θεμελιώνονται μόρια. Τίποτα άλλο. Και καλώ, Πρόεδρε, όλους τους Δημάρχους, όπως σας έχω ενημερώσει, από την επόμενη εβδομάδα που θα βγει η προκήρυξη του ΟΑΕΔ, επειδή υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά, είναι μισή σελίδα Α4 όλη και όλη η αίτηση του ανέργου, γιατί όλα τα στοιχεία τα έχει ο ΟΑΕΔ, ανεργίες, ειδικότητες, ένσημα και τα υπόλοιπα, όλα τα Δημαρχεία της χώρας να τα έχουμε πρωί-απόγευμα ανοικτά για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση από τα Δημαρχεία μας όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
                Για αυτό το πρόγραμμα θα μιλήσουμε αργότερα. Απλά, συνάδελφοι, θέλω να ξέρετε ότι δεσμεύεται μέρος πιστεύω των πόρων που αφορούν τον ζύθο, τη διαφήμιση και το τέλος ακίνητης περιουσίας, αυτά που παίρνετε με διάφορες κατανομές μια φορά τον χρόνο, σε συμφωνία πάντα με την ΚΕΔΕ και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του Δήμου. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα με οδηγό για μελέτες, όλα τα μέτρα για τους Δήμους που δεν έχουν Τεχνική Υπηρεσία. Θέλει πολύ χρόνο για να το αναλύσω. Δεν είναι εδώ της παρούσης. Θα γίνουν περιφερειακές ενημερωτικές άμεσα γιατί το πρόγραμμα αφορά τους 325 Δήμους της χώρας και όχι μόνο μερικούς.
                Εγώ απλά θέλω να πω ότι ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει λέει ότι το αργότερο 15 Μαρτίου, όπου υπάρχει ετοιμότητα, μπορούν εκατοντάδες άνεργοι να δουλεύουν. Έχουμε μάλιστα τη συμφωνία των δύο Υπουργείων και θέλω να το ξέρετε καθαρά αυτό, Εργασίας και Εσωτερικών, ότι έχουμε τους ενδεικτικούς πίνακες κατανομής για να ισορροπήσει το πρόγραμμα αύριο και να μην υπάρχουν αδικίες, να υπάρχει μια ισομέρεια ανάλογα με τον πληθυσμό, τους ανέργους, το ΑΕΠ, το εισόδημα, την ανεργία, δεν ξέρω κάθε περιοχής, αλλά η συμφωνία είναι ότι ο Δήμος που είναι έτοιμος προχωρά. Δεν εμποδίζουμε Δήμο που είναι έτοιμος και μπορεί να ξεκινήσει δέκα έργα μαζί αυτεπιστασία, γιατί η ανεργία είναι ανεργία συνάδελφοι. Δεν λέει τίποτα αν δεν είναι έτοιμος ο Πρόεδρος στην Καλλιθέα και είναι έτοιμος ο Καμίνης στην Αθήνα, για να μην πω το αντίστροφο και παρεξηγηθώ. Ως τυχαίο παράδειγμα το λέω, με την οικειότητα και την αγάπη και με τους δύο Δημάρχους. Δεν λέει τίποτα από που θα πάρουμε τον άνεργο, όταν έχει αγγίξει αυτά τα εφιαλτικά νούμερα. Θέλω μόνο να ξέρετε ότι όλη αυτή η διαδικασία, το ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με τα ληξιπρόθεσμα και η αυτεπιστασία, ως πρόγραμμα αγγίζουν τα 4 δις και με έναν υψηλότατο συντελεστή μόχλευσης που είναι μεταξύ 3,5 και 4,5, 4 ας πούμε μέσος όρος, μιλάμε για 8 μονάδες του ΑΕΠ τα τρία χρόνια του μεσοπρόθεσμου όπως καταλαβαίνετε.
Αυτή τη μεγάλη ευκαιρία έχουμε στα χέρια μας, συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε και να φύγουμε μπροστά, όπως σας καλώ να συνδράμουμε και τους αναδόχους  για το Ληξιαρχείο και το  Δημοτολόγιο που έχουν δημοπρατηθεί, προκηρυχθεί, τα δύο μεγάλα έργα και ήταν ένα δεύτερο σημείο που στην ταχύτητα που θέλησε να επιδείξει ο Υπουργός, δεν αναφέρθηκε από τον ίδιο στην ομιλία του. Το μεγάλο έργο του Εθνικού Ληξιαρχείου που έχει ήδη βγει στον αέρα, να συνδράμουμε και σε αυτά τα έργα, όπως πρέπει να πάρουμε τις τύχες των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών με τους φορείς ολοκληρωμένης διαχείρισης τα επόμενα χρόνια και η χώρα αντί να πληρώνει πρόστιμα, να έχει σύγχρονες επενδύσεις.
Πιστεύω ότι με την ενεργοποίησή μας στον τομέα των προνοιακών πολιτικών, στα έργα αυτεπιστασίας και σε άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει ένας  Δήμος, μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε στη χώρα μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θα καταστήσει την Αυτοδιοίκηση στήριγμα της κοινωνίας και όχι μια από τα ίδια σαν όλους τους άλλους όπως με ευκολία λένε πολλές φορές οι πολίτες, «όλοι ίδιοι είστε» και όλα τα υπόλοιπα.
Είναι η ώρα της Αυτοδιοίκησης, συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Εγώ το πιστεύω βαθιά. Ελάτε να κτίσουμε όλοι μαζί μια Ελλάδα και να της δώσουμε αυτό που της λείπει, γιατί αν θέλουμε να διαβάσουμε την κρίση προς τα πίσω, ένα είναι το μεγάλο έλλειμμα της χώρας, το σύγχρονο κράτος. Είμαστε το τελευταίο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη των 25 και αν μάλιστα εννοήσουμε το κράτος όπως το όρισε ο αείμνηστος Πουλαντζάς, ως ένα πεδίο συσχετισμού δυνάμεων, τότε στο κράτος και τις δομές  συμπεριλαμβάνονται και τα μοντέλα ανάπτυξης και τα μοντέλα ανάπτυξης και ότι κανένας μπορεί να θυμηθεί από το δημόσιο διάλογο που γίνεται στην πατρίδα μας και όχι μόνο. Το κράτος είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το μεγάλο έλλειμμα της χώρας. Πουθενά όπου υπάρχει σύγχρονο κράτος δεν έχει οικοδομηθεί με διαφορετικά υλικά πέρα από αυτά της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης. Στην .Ελλάδα μόνο επιμένουμε συγκεντρωτικά.
Αυτή τη μεγάλη ευκαιρία κρατάμε. Χρόνια τα λέμε, συνάδελφοι, σε ώτα μη ακουόντων. Μην περιμένετε να σας ακούσει καμία κεντρική εξουσία. Αυτή τη στιγμή είναι η κοινωνία που έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά. Με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία πρέπει να λειτουργήσουμε αυτή τη χρονιά. Αν πιστεύουμε πραγματικά στον θεσμό.
Εγώ θα τελειώσω λέγοντας αυτό που έμαθα όταν πρωτομπήκα στο θεσμό πριν πολλά χρόνια, τη δεκαετία ακόμα του ’80. Επειδή ευτύχησα να περάσω από πάρα πολλά πόστα και από την Προεδρεία της ΚΕΔΚΕ 8 χρόνια, ρωτήθηκα πάρα πολλές φορές από πολλούς, δημοσιογράφους, συναδέλφους, ότι θέλετε. Όταν λέω αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση, τι εννοώ. Το ξανά είπα μια φορά, ας το πω δεύτερη φορά ή πρώτη για όσους δεν το άκουσαν.
Πριν λίγα χρόνια όταν είχε καεί, θυμάστε, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η UNESCO προκήρυξε, επειδή  είναι προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιο, προκήρυξε παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προκειμένου να επιλέξει την αρχιτεκτονική μελέτη για να κάνει τη νέα Βιβλιοθήκη. Το διαγωνισμό κέρδισε μια ομάδα Νορβηγών αρχιτεκτόνων. Η ομάδα αυτή, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι ζούσε, είχε πάρει και άλλα διεθνή βραβεία, ήταν μια επώνυμη ομάδα αρχιτεκτονική και μέχρι πριν από 2 χρόνια το έψαχνα κιόλας, συγκεκριμένα είχα βρει και τον δικτυακό τους τόπο, αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν ζούσαν όχι στο Όσλο, σε μια πόλη 25.000 κατοίκων.
Προφανώς, σε αυτή την πόλη τους παρέχονταν όλα όσα συγκροτούν και συνιστούν αυτό που λέμε, η ποιότητα ζωής και ευημερία και δυνατότητα εξέλιξης του ατόμου και της οικογένειάς του και δεν χρειαζόταν να είναι στο Όσλο, δεν χρειαζόταν να περάσουν από το Da Capo για να κάνουν πορεία και καριέρα αρχιτέκτονα. Αυτό είναι το όραμα της αποκεντρωμένης Ελλάδας, να μπορεί ο Έλληνας να δημιουργεί όπου και αν βρίσκεται, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τους παραδρόμους και τους διαδρόμους του κέντρου, για να προσκυνάει στον συγκεντρωτισμό, να δίνει το εισιτήριό του και στην συνέχεια να είναι συμμέτοχος σε μια διαδικασία που υπήρξε καταστροφική όλες αυτές τις δεκαετίες για την χώρα. Μιλάει κανένας για αυτό; Κανένας δεν μιλάει για αυτό.
Ο συγκεντρωτισμός, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, που έχει μαζέψει πλούτο, δύναμη και ανθρώπους σε ένα τόπο και βασανίζει πρώτα από όλα με μια τρομακτική διάσταση την ποιότητα ζωής στο ίδιο το Λεκανοπέδιο. Γυρνάει ανάποδα το ρολόι του χρόνου και αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία. Έχουμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία όσοι πιστεύουμε στο όραμα της αποκεντρωμένης Ελλάδας, στο όραμα των τοπικών κοινωνιών, που πρέπει να έχουν φωνή και δύναμη.
Ελάτε όλοι μαζί να ανοίξουμε τον δρόμο για αυτή την Ελλάδα. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία, αυτή είναι η ελπίδα για τους πολίτες. Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην κρίση με την Αυτοδιοίκηση μπροστά.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου