Κυριακή 22 Μαΐου 2011

www.pasok.gr: Δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση με ευνομία και δικαιοσύνη

ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΥΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

1.Α. Η Δημόσια διοίκηση στη υπηρεσία του πολίτη, κράτος και αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Tο ΠΑΣΟΚ, σθεναρά αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κράτους ανοιχτού, λειτουργικού, αποτελεσματικού και ευέλικτου το οποίο μακριά από τη γραφειοκρατία, την πελατειακή λογική και την εχθρική αντιμετώπιση του πολίτη, θα λειτουργεί στηριγμένο στη δημόσια διαβούλευση και τη συμμετοχή των πολιτών, με διαφάνεια και λογοδοσία και μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας.
Ενός κράτους που θα παράγει δημόσιες πολιτικές – αυτός είναι ο κατ’ εξοχήν προορισμός του – θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και θα παρέχει δημόσιες υπηρεσίες με ποιότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.
Βασικός προσανατολισμός μας είναι να επανέλθει η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στο πεδίο του αυτονόητου:
Η δημόσια διοίκηση υπάρχει για να εφαρμόζει τις δημόσιες πολιτικές και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη.
Καλούμαστε να επαναχαράξουμε τις δομές, να εξετάσουμε και πάλι και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να ξεκαθαρίσουμε το επιτελικό από το εφαρμοστικό στάδιο, να περιορίσουμε και ει δυνατόν να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την κρίσιμη ροή από την λήψη μιας πολιτικής απόφασης και τη θεσμική της κατοχύρωση έως τα αποτελέσματά της στην κοινωνία και στον κάθε πολίτη ειδικότερα. Η αποξένωση της διοίκησης από την κοινωνία έχει προκαλέσει χάσματα που επιτρέπουν περιχαρακώσεις και ευνοούν τη ανάπτυξη νοσηρών φαινομένων.
Η εφαρμογή ενός νέου οργανωτικού μοντέλου της επιτελικής Δημόσιας Διοίκησης με επίκεντρο την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, προϋποθέτει συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την επιτυχία του εγχειρήματος.
υμε ήδη επεξεργαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με τίτλο «Αναμόρφωση του κράτους: προς ένα επιτελικό κράτος» στο πρότυπο του σχεδίου «Καλλικράτης» το οποίο ήδη εφαρμόζεται. Βασικό γνώμονα του προγράμματος «Αναμόρφωση του κράτους» αποτελεί η ολοκλήρωση του νέου μοντέλου διοικητικής διάρθρωσης της χώρας που εισήγαγε στην αυτοδιοίκηση το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και η ανάπτυξη ενός νέου σχήματος συνεργασίας ανάμεσα στις διάφορες βαθμίδες της διοίκησης έτσι ώστε να παγιωθεί και να εμπεδωθεί ο επιτελικός χαρακτήρας του κράτους. Το πρώτο βήμα έγινε με τις ριζικές αλλαγές στους Οργανισμούς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Το δεύτερο βήμα αφορά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή στα Υπουργεία και στους σημαντικούς εποπτευόμενους φορείς. Έτσι θα επιτευχθεί η σύνθεση και η συναντίληψη της Κεντρικής διοίκησης με τις αποκεντρωμένες διοικητικές δομές από τη μία και τις περιφερειακές τοπικές αυτοδιοικήσεις από την άλλη.
Βασικό εργαλείο για τους στόχους που θέτουμε είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γιατί αποτελεί μια επιλογή που συνδυάζει τη διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη με την εξοικονόμηση πόρων.

Έχουμε πετύχει πολλά ,στόχος μας είναι να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.
Δεσμευτήκαμε για πραγματική αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις αλλά και στην εξέλιξη στο δημόσιο. Ψηφίσαμε ήδη το νόμο για την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Με αυτή τη πρωτοβουλία, όλες οι προσλήψεις γίνονται πλέον μέσω ΑΣΕΠ. Καταργήσαμε τη συνέντευξη και διορθώσαμε προϋπάρχουσες αδικίες του συστήματος. Βάλαμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στις προσλήψεις του δημοσίου, επαναφέραμε την αξιοκρατία.
Δεσμευτήκαμε ότι θα πάρουμε κάθε μέτρο για τη δίκαιη και αξιοκρατική εξέλιξη και αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ψηφίστηκε και εφαρμόζεται ήδη ο νόμος για τo “Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια – Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.)”.
Δεσμευτήκαμε να κάνουμε το κράτος πρότυπο διαφάνειας και εξυπηρέτησης του πολίτη. Ψηφίστηκε ήδη και εφαρμόζεται άμεσα ο νόμος για την «υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο – πρόγραμμα Διαύγεια».
Προχωρήσαμε στην απογραφή όλων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού, για να δούμε, όχι μόνο πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε, αλλά και ποιες είναι οι γνώσεις τους, πού υπηρετούν και πώς μπορούν καλύτερα να αξιοποιηθούν, κάτι που θα βοηθήσει στην αναδιοργάνωση, όχι μόνο του κεντρικού κράτους, αλλά και στην αξιοποίηση ενός σημαντικού δυναμικού. Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Σήμερα, δεν έχουμε απλώς μια καταγραφή ονομάτων και μισθολογικής κατάστασης, αλλά και βασικών προσόντων, που θα μας επιτρέψουν να βρούμε καταρχήν ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία, ούτως ώστε όταν χρειαστεί το κράτος, ένα Υπουργείο, να κάνει κάποιο συγκεκριμένο έργο, να μπορεί να τους αξιοποιήσει.
Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομικών αναπτύσσεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο δημόσιο, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση της μισθοδοσίας και την ακριβή αποτύπωση των αμοιβών και κάθε είδους αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Στο Υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώνεται το Εθνικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο διασυνδέεται με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Εργαλείο απαραίτητο για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων από κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση.
«Πατώντας» στο κεκτημένο του «Καλλικράτη», δημιουργούμε ένα επιτελικό κράτος.
• Έχοντας ως πεποίθηση ότι το ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης ΕΙΝΑΙ η δημόσια διοίκηση, προχωρούμε στη βέλτιστη αξιοποίηση του.
Η πλήρης καταγραφή, αξιολόγηση, αναβάθμιση και ορθολογική ανακατανομή και διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων της διοίκησης είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για μια ριζική αναμόρφωση του κράτους, για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ διοίκησης και κοινωνίας. Εκ των πραγμάτων βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η νέα προσέγγιση των ανθρώπων της διοίκησης.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με βάση τα προσόντα του, τις δυνατότητές του και βεβαίως τις ανάγκες, τις πραγματικές ανάγκες. Για να επιτύχει αυτή η πρωτοβουλία και προκειμένου να ξεφύγουμε από στείρες και αναποτελεσματικές προσεγγίσεις των αναγκών –όπως γινόταν στο παρελθόν– χρειάζεται μια ορθολογικά σχεδιασμένη, συντονισμένη και αντικειμενική προσέγγιση.
Βασικός μας στόχος είναι η αξιολόγηση αλλά και η επιβράβευση των άξιων και ικανών υπαλλήλων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν κίνητρο για να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους.
• Αναβαθμίζουμε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με βασικό στόχο τη μετατροπή του σε μήτρα αλλαγών και νέας πολιτικής σκέψης για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης.
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να γίνει ένα εργαστήρι για τις αλλαγές που θέλουμε στη Δημόσια Διοίκηση. Ένα εργαστήρι, που δεν θα είναι απλώς μια παθητική μετάδοση κάποιων ξερών γνώσεων, αλλά ένας χώρος συν-δημιουργίας από τις εμπειρίες των τόσων πολλών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά βεβαίως και των ακαδημαϊκών και θεωρητικών.
Υπάρχει η βούληση να γίνουν αλλαγές. Και τότε είναι που η γνώση γίνεται πάρα πολύ σημαντική, διότι αποτελεί ένα εργαλείο ακριβώς για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, τον κάθε προϊστάμενο, τον κάθε υπεύθυνο στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να μπορεί να επιφέρει αλλαγές με έναν αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο.
Το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης θα παίξει τον πραγματικά ιστορικό ρόλο που ο νομοθέτης στην αρχική του σύλληψη είχε προβλέψει, στοχεύοντας στην αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, στη στήριξη του δημόσιου υπαλλήλου, αλλά και στην εξυπηρέτηση τελικά του ίδιου του πολίτη, προς όφελος όλης της χώρας, της ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης, της ευνομίας και του Ελληνισμού.
• Προωθούμε το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας
• Με βασική αρχή μας «την ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας», εισάγουμε το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με στόχο «ένα δίκαιο, απλό και σύγχρονο μισθολόγιο που στη πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη».
• Σχεδιάζουμε μια πραγματική επανάσταση στην εξυπηρέτηση του πολίτη με την «Κάρτα του Πολίτη» η οποία θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα, ενώ θα αξιοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολίτες πλέον θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο.
• Προχωρούμε στη σύσταση Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
Βάζοντας οριστικά τέλος στη δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» που καταπίνει τα χρήματα των φορολογουμένων, υποθάλπει φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και υπονομεύει τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση.
Με τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είναι επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων:
1. Ο συντονισμός της εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
2. Η μείωση και ο έλεγχος των δαπανών του κράτους για τις δημόσιες συμβάσεις.
3. Η διευκόλυνση και ενθάρρυνση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
4. Η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.
5. Η τήρηση των κανόνων και αρχών της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.
6. Η διατύπωση προτάσεων προς τα αρμόδια εθνικά όργανα για την προσήκουσα εναρμόνιση της εθνικής έννομης τάξης προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και για την απλούστευση, συμπλήρωση, αναμόρφωση, κωδικοποίηση και ενοποίηση των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο «Καλλικράτης» αποτελεί τη μεγαλύτερη τομή μέχρι σήμερα στη λειτουργία του κράτους, μια ριζική ανατροπή της αντίληψης άσκησης της εξουσίας που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να έρθει ακόμη πιο κοντά σε ένα μέλλον καλύτερο, πιο ασφαλές, πιο δίκαιο, πιο αισιόδοξο.
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την πολιτική της αποκέντρωσης, της αναγνώρισης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διαρκή επένδυση σε αυτή. Προχωράμε στη ριζική αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, με αιρετές περιφέρειες, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και πόρους, αλλά και με πρωτόγνωρους κανόνες διαφάνειας και εποπτείας στα οικονομικά τους.
Με στόχευση και σχεδιασμό, προχωρούμε με σίγουρα βήματα, ενάντια στις παθογένειες πολλών ετών. Μια μεγάλη αλλαγή, που έχει ήδη ξεκινήσει να συντελείται, μια αλλαγή που θέλει πολλή δουλειά και η επιτυχία της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τους πολίτες αλλά κυρίως από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας. Αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πολλές φορές δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν σωστά λόγω της ύπαρξης ενός συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και πελατειακού κράτους, το οποίο δεν άφηνε τις υγιείς δυνάμεις να απελευθερωθούν. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πλέον τη δυνατότητα να πρωτοπορήσει και να αποτελέσει υπόδειγμα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πάρα πολλές περιοχές ανά την υφήλιο. Αξιοποιώντας την πλούσια παράδοση, την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή. Συνδυάζοντας τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την ιστορία με το μύθο, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή με την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Με τον «Καλλικράτη» επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, η μεγαλύτερη αποκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας. Η χώρα μας αποκτά μια νέα προοπτική. Εξορθολογούμε τη διοικητική διαίρεση της χώρας. Για το νέο ρόλο του κράτους και την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της Πολιτικής.
Παύει οριστικά η εξάρτηση και η ομηρία της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, όχι μόνο επειδή είναι ισχυρή με νέες αρμοδιότητες, όχι μόνο επειδή είναι οικονομικά αυτάρκης και εξοπλισμένη με δυναμικούς πόρους αλλά και γιατί τερματίζεται το καθεστώς ενός συστήματος εποπτείας, που άφηνε περιθώρια πολιτικών σκοπιμοτήτων και κομματικών υπολογισμών. Απόλυτα ανεξάρτητη είναι πια η εποπτεία των ΟΤΑ, απόλυτα αμερόληπτος είναι και ο έλεγχος νομιμότητας.
• Δημιουργούμε ένα κράτος που δίνει αρμοδιότητες στις κοινωνικές και δημιουργικές δυνάμεις κάθε περιοχής, να αποφασίσουν οι ίδιες για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα, με διαφάνεια, θέτοντας προτεραιότητες βάσει των αναγκών κάθε τόπου, κάθε Περιφέρειας, για το ποια είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και, άρα, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα η κάθε περιοχή.
• Ο πολίτης δεν θα αναγκάζεται πλέον να τρέχει σε δεκάδες κεντρικές υπηρεσίες, χάνοντας χρόνο και χρήμα για να κάνει μια απλή δουλειά. Το κράτος πλέον του δίνει τη δυνατότητα διεκπεραίωσης στον τόπο διαμονής του, όπου συνεργάζονται, συντονίζονται οι διαφορετικές Υπηρεσίες μεταξύ τους, διότι είναι δίπλα στον πολίτη – και όχι σε κεντρικά και απρόσωπα συγκεντρωτικά σημεία της Αθήνας.
Δημιουργούμε νέες δομές για την εξυπηρέτηση του πολίτη, όσο το δυνατόν πιο κοντά, πιο απλά, πιο αποτελεσματικά. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα γίνουν και Ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Διοικητική βοήθεια στο σπίτι, αλλά και Κάρτα του Πολίτη για κάθε δημότη.
• Έχουμε ήδη πετύχει το δραστικό περιορισμό Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων ΟΤΑ, τις χιλιάδες συγχωνεύσεις Οργανισμών και Επιχειρήσεων, τις δεκάδες χιλιάδες καταργήσεις θέσεων αιρετών και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, τις τεράστιες οικονομίες κλίμακας και πάνω απ’ όλα, το δραστικό περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών και τον εξαντλητικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Από 1.034 διασπασμένους και αδύναμους Δήμους, πήγαμε με συνενώσεις σε 325 Δήμους και σε 13 αιρετές Περιφέρειες. Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση γίνονται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές και εξοικονομούνται τεράστια ποσά.
Προχωρούμε σε πρωτοφανή αριθμό συγχωνεύσεων στους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Καταργούνται ή συγχωνεύονται 4.000 Δημοτικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Από τις 6.000, περιοριζόμαστε σήμερα σε 2.000. Η θητεία των αιρετών από τετραετής γίνεται πενταετής.
• Με τον «Καλλικράτη», προχωράμε στην αποκατάσταση του Δικαίου, της λογοδοσίας, της απόδοσης ευθυνών, με τη θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας και εγγυήσεων για την τήρησή τους. Θεσπίζουμε κανόνες ελέγχου της νομιμότητας, με ανεξάρτητα όργανα, και αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης, με θεσμούς στο πρότυπο του Συνηγόρου. Κανόνες αυστηρού ελέγχου στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ. Όπως επίσης, αλλάζουμε το σημερινό μοντέλο λήψης αποφάσεων, με την εισαγωγή νέων θεσμών, που καθιστούν τον πολίτη υπεύθυνο και συμμέτοχο στις αποφάσεις που λαμβάνονται και τον αφορούν. Δηλαδή, συγκροτείται Επιτροπή Διαβούλευσης στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Εισάγεται υποχρέωση ετήσιου απολογισμού του Περιφερειάρχη, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ομοίως, οι Περιφερειάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάθε χρόνο παρουσίαση του απολογισμού τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Με τη νομοθέτηση του προγράμματος «Καλλικράτης», δημιουργείται επίσης η Βάση Οικονομικών Δεδομένων με στόχο την παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, καθώς και των περιφερειών.
Με τον «Καλλικράτη», η Αυτοδιοίκηση γίνεται αφετηρία για την αναζωογόνηση του ίδιου του πολιτικού μας συστήματος, για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς.
Θεσμοθετούνται όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για ένα αποτελεσματικό έλεγχο νομιμότητας, με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς ελλείμματα, για την αποφυγή κάθε πιθανότητας υπερχρέωσης και για την εξυγίανση προβληματικών Δήμων. Έχοντας εξασφαλισμένη έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα της Περιφέρειας και των Δήμων, θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες δυνατότητες που δίνει ο «Καλλικράτης» για την ανάπτυξη.
• Ο ρόλος των Περιφερειών γίνεται κομβικός για την επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για τα επόμενα χρόνια: την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την εξασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας, την εξασφάλιση εργασίας για τα νιάτα μας και όχι μόνο. Την αποφασιστική μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Συνδέονται οι τοπικές δυνάμεις οριζόντια, γιατί μόνο κάθετα λειτουργούσε μέχρι σήμερα η κάθε μία, με κάποιο κέντρο στην Αθήνα, ή αλλού. Ενώ υπάρχουν τεράστιες συνέργειες, που μπορούν να δώσουν νέες διαστάσεις: σε τουριστικό προϊόν, σε δίκτυα μεταφορών, στην έρευνα και την καινοτομία, που μπορούν να συνδυαστούν με τα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, σε καθαρές και πράσινες τεχνολογίες, στη μεταποίηση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας, στη γεωργική παραγωγή προϊόντων αξίας, αλλά και σε καινοτομίες στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και σε υπηρεσίες, αξιοποιώντας πάντα το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό.
Οι Περιφέρειες, αναλαμβάνοντας το σύνολο των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων των κρατικών μέχρι σήμερα Περιφερειών, έχουν πλέον την ευθύνη της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Και ουσιαστικά, όχι μόνο την ευθύνη της ανάπτυξης, αλλά και της αλλαγής του προτύπου της ανάπτυξης, για να είναι βιώσιμη αυτή η ανάπτυξη, να στηρίζεται στις πραγματικές μας, στις δικές μας δυνάμεις, να αξιοποιεί συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, και για να μπούμε στην εποχή της πράσινης, της καθαρής ανάπτυξης. Να γίνει η χώρα μας, μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης, πράγματι ανταγωνιστική, να δώσει δουλειές ποιοτικές, να χτυπήσει την ανεργία και να δώσει σιγουριά.
Έχουν γίνει δύσκολα αλλά σταθερά βήματα για ένα έργο συλλογικό, ένα έργο πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, μια βάση για τη νέα Ελλάδα. Ένα έργο, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται από τη συμμετοχή όλων μας, προκειμένου να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τα κακώς κείμενα, από ένα πελατειακό παρασιτικό εξαρτημένο σύστημα που δημιούργησε τα προβλήματα στην οικονομία, στην πολιτική και στην κοινωνία. Ο «Καλλικράτης», μια κατ’ εξοχήν μεταρρυθμιστική προσπάθεια για το καλό και την πρόοδο της χώρας μας, δίνει την ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει. Δίνει όμως σε όλους μας την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και εμείς.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με όραμα ένα νέο μοντέλο Ανοιχτής Διακυβέρνησης, θέλουμε ενεργούς πολίτες, που συμμετέχουν στις κρατικές πολιτικές με δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλο το φάσμα της Διοίκησης, της Κοινωνίας και της Οικονομίας. Προσαρμόζουμε το κράτος στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και τον επαναπροσδιορισμό της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας μας.
Το κράτος, για να υπηρετεί αποτελεσματικά το κοινό καλό και να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, πρέπει να εξελίσσεται και να αναμορφώνεται συνεχώς, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η οποία βασίζεται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή διακυβέρνησης του ελληνικού κράτους στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει το μοχλό εφαρμογής πολιτικών που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ακολουθώντας σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, μπορούμε να διασφαλίσουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις καθημερινές τους δραστηριότητές, να χτυπήσουμε την «καρδιά» της γραφειοκρατίας και να καταπολεμήσουμε ριζικά την σπατάλη και τη διαφθορά.
Στόχο μας αποτελεί η αναβάθμιση και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ υπηρεσιών του ίδιου δημόσιου φορέα, ή μεταξύ διαφορετικών φορέων της δημόσιας διοίκησης. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις παρούσες ηλεκτρονικές δομές και τις διαφορετικές τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών που χρησιμοποιούνται σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.
Με τη χρήση εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διασφαλίζεται η διαφάνεια των λειτουργιών της διοίκησης και κατοχυρώνονται με αντικειμενικό τρόπο διαδικασίες αξιολόγησης και αξιοκρατίας, θέτοντας έτσι το κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.
Η επένδυση σε δράσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποσκοπεί επιπρόσθετα και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οι επιλογές μας είναι σχεδιασμένες ώστε να καταπολεμούν τη σπατάλη οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία. Βασική προτεραιότητα στη σημερινή συγκυρία είναι η υποστήριξη από την τεχνολογία της οικονομικής διαχείρισης, του υγειονομικού υλικού και των προμηθειών.
Για την ενίσχυση του θεσμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο νόμου με το οποίο επιδιώκεται η δημιουργία των κανονιστικών προϋποθέσεων και της θεσμικής υποδοχής για την επικοινωνία και συναλλαγή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τους φορείς του δημόσιου τομέα με χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενδυναμώνουν τόσο τις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον πολίτη, όσο και προς τις επιχειρήσεις, αλλά και προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες .
Ακολουθούν μερικές από τις βασικές παρεμβάσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους εξής τομείς:
1. Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
• Η πλήρης μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση των Στρατολογικών Υπηρεσιών (e-στρατολογικά γραφεία), θα βελτιώσουν θεαματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό τους κόστος.
• Με την δημιουργία του «πράσινου στρατοπέδου» και του «πρότυπου πράσινου νοσοκομείου», θα χρησιμοποιηθούν έξυπνες συσκευές διαχείρισης, έξυπνες συσκευές ηλεκτρονικής φύλαξης κ.ο.κ.
• Οι ΤΠΕ θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την αποδοτικότερη οργάνωση των προμηθειών αλλά και της αποθήκευσης εξοπλισμού.
2. Κοινωνική Πολιτική
• Εγκαινιάσαμε το «ESY.net», μια διαδικτυακή εφαρμογή, που επιτρέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με το υπουργείο Υγείας, καταχωρώντας τις μηνιαίες προμήθειες, οι αναλώσεις υλικών και φαρμάκων, ισολογισμοί, μισθοδοσίες κτλ.
• Προωθήσαμε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ηλεκτρονική καταχώριση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων), με στόχο να τεθεί τέλος στην κατασπατάληση των πόρων του ΕΣΥ
• Δημιουργήσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το ενιαίο σύστημα ελέγχου των δαπανών υγείας τους για την περιστολή της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
• Υλοποιούνται δράσεις σύγχρονων μεθόδων τηλεϊατρικής, ειδικά για απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Βρίσκεται σε λειτουργία Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, το οποίο συνδέει μικρά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία με το κέντρο αναφοράς του προγράμματος εγκατεστημένο στο Π.Γ.Ν. Αττικής “Σισμανόγλειο”.
• Δρομολογούμε την υλοποίηση ενός ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου που θα καλύπτει το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.
• Το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αντικατασταθούν σταδιακά από το «Ηλεκτρονικό» Εισιτήριο και τις «Ηλεκτρονικές» Κάρτες, που θα διευκολύνουν σημαντικά την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μεταφοράς, επιτρέποντας έτσι την εφαρμογή δικαιότερων χρεώσεων στους επιβάτες.
• Σχεδιάζεται η υλοποίηση ολοκληρωμένου Συστήματος Τηλεματικής για την πληροφόρηση των επιβατών και τη διαχείριση του στόλου των αστικών λεωφορείων και των τρόλεϊ (ΟΑΣΑ).
3. Νεολαία – Παιδεία -Πολιτισμός
• Υλοποιήσαμε το στόχο του «Ψηφιακού Σχολείου», επενδύοντας στην εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου, με τις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Ανοιχτής Πρόσβασης, με το Ψηφιακό Πανεπιστήμιο.
• Εγκαινιάσαμε τα Ψηφιακά Βοηθήματα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τα οποία σκοπεύουν να προσφέρουν ένα συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες προετοιμασίας τους, εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων.
• Ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος», με την οποία διατίθενται ακαδημαϊκά συγγράμματα στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στην αυτοματοποίηση της επιλογής και διανομής των Συγγραμμάτων, για όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Επικράτειας.
• Αναπτύσσεται εθνική υποδομή ψηφιακών δεδομένων πολιτισμού με στόχο τη διάδοση και τη μακροχρόνια διατήρησή τους. Όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο δημόσιο διατίθενται με ανοιχτά πρότυπα και δημόσιες άδειες πρόσβασης (
http://creativecommons.gr/ ).
4. Οικονομία-Ανάπτυξη
• Τίθεται σταδιακά σε λειτουργία το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών» («ELENXIS»). Είναι ένα ηλεκτρονικό «εργαλείο» για τους ελεγκτές του Δημοσίου που προσφέρει on line άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους φορολογικό στοιχείο των επιχειρήσεων κατά τη διεξαγωγή τακτικού ή προσωρινού ελέγχου.
• Θεσμοθετήσαμε γενικευμένα το «Πόθεν Έσχες», ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης των δηλώσεων πόθεν έσχες και διασταύρωσης όλων των στοιχείων των στελεχών που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση δημόσιων πόρων και δημόσιου χρήματος.
• Ολοκληρώνουμε τη Φοροκάρτα, μία ηλεκτρονική κάρτα καταγραφής των αποδείξεων, που θα βοηθήσει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
• Εγκαινιάζουμε το σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών με αυτοματοποίηση της διεξαγωγής των κρατικών προμηθειών, στοχεύοντας στη διαφάνεια, στην αποτελεσματικότητα και στην εξοικονόμηση πόρων.
• Εξελίσσεται η επενδυτική δράση «digi-content» που αφορά στην ενίσχυση της δημιουργίας δυναμικού και πλούσιου ελληνικού ευρυζωνικού περιεχομένου, το οποίο αξιοποιείται εμπορικά.
• .Αναπτύσσουμε ευρυζωνικά δίκτυα σε αγροτικές και υποεξυπηρετούμενες περιοχές της Ελλάδας, για να ενισχύσουμε τις απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.
5. Περιβάλλον
• Οι ΤΠΕ παρέχουν την δυνατότητα ελέγχου και παρακολούθησης της αποδοτικότητας στη χρήση της ενέργειας, προσφέροντας, με αυτόν τον τρόπο, δυνατότητες σημαντικού περιορισμού της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
• Μέσω του διαδικτυακού τόπου
http://www.geodata.gov.gr, παρέχεται δωρεάν, ελεύθερη και άμεση πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε γεωχωρική πληροφορία της Δημόσιας Διοίκησης, αναγκαία προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και κυρίως, για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

6. Πολίτης – Κράτος – Αυτοδιοίκηση
• Ενισχύουμε τη διαφάνεια με την εφαρμογή της υποχρεωτικής ανάρτησης όλων των κρατικών και κυβερνητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο (πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ).
• Δημιουργούμε Ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (e-ΚΕΠ), για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά και φιλικά στον πολίτη, πιο απλά, πιο αποτελεσματικά.
• Εισαγάγαμε την Κάρτα του Πολίτη για κάθε δημότη, μία ταυτότητα προηγμένης μορφής που θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών και για τις συναλλαγές με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, αντικαθιστώντας την αστυνομική ταυτότητα.
• Εγκαινιάσαμε την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ένα μεγάλο έργο Πληροφορικής, το οποίο τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία σε λιγότερο από 12 μήνες. Σήμερα πάνω από 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται από μια κεντρική Υπηρεσία καταγράφοντας τις πάσης φύσεως αποδοχές των υπαλλήλων.
• Ολοκληρώνεται το Εθνικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων το οποίο θα διασυνδέεται με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μια βάση δεδομένων, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
1.Β. Κοινωνία της συμμετοχής. Οι θεσμοί ενός κράτους που λειτουργεί για τον πολίτη με ευνομία, διαφάνεια και δικαιοσύνη – πολιτικό σύστημα, συμμετοχή στη διακυβέρνηση, ασφάλεια και μετανάστευση
Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτέλεσε μία προφανή διάψευση του μύθου της ανεξέλεγκτης αγοράς και κατέστησε περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του κράτους τόσο έναντι της αγοράς όσο και έναντι του πολίτη στο πλαίσιο των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης. Παράλληλα, αναδεικνύει την επικαιρότητα της σοσιαλιστικής πολιτικής υπό το πρίσμα της δημοκρατικής προσταγής. Μία τέτοια πολιτική καλείται να εξανθρωπίσει και να εκδημοκρατίσει τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, μία διαδικασία όπου η απουσία κανόνων και ρύθμισης οδηγεί στην εξαιρετικά άνιση κατανομή πλούτου και εξουσίας. Η ανισότητα αυτή οδηγεί στην πράξη σε φαλκίδευση των δημοκρατικών θεσμών, λόγω της προνομιακής πρόσβασης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στα κέντρα εξουσίας και της συνεπαγόμενης διαφθοράς του πολιτικού συστήματος. Από την άποψη αυτή, βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Μία ακόμη αρνητική συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών από τους δημοκρατικούς θεσμούς και η στροφή τους είτε προς τη σφαίρα της ιδιώτευσης είτε σε εξτρεμιστικές επιλογές.
Θέση μας είναι ότι τρέχουσα κρίση, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι πρωτίστως πολιτική και όχι οικονομική. Σε διεθνές επίπεδο, κατέστη φανερό ότι η συγκέντρωση του κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ, και η αυτονόμηση του κεφαλαίου έναντι των δημοκρατικών θεσμών και των μηχανισμών ελέγχου αποτέλεσε τη βασική αιτία που πυροδότησε την οικονομική κρίση, καθιστώντας φανερό το έλλειμμα διαφάνειας και, σε τελική ανάλυση, το έλλειμμα δημοκρατίας στο επίπεδο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πρόβλημα πολιτικής, πρόβλημα διακυβέρνησης. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική είναι αυτή που πρέπει να διαμορφώνει τους όρους του οικονομικού πεδίου και όχι το αντίστροφο.
Τίθεται λοιπόν το ζήτημα της αξιοποίησης του παραγόμενου πλούτου τόσο προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας, ζήτημα που συνδέεται κατεξοχήν με το ρόλο του κράτους, ενός κράτους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό το κράτος δεν μπορεί να είναι ούτε σπάταλο, ούτε διεφθαρμένο ούτε πελατειακό και θα πρέπει να περιφρουρεί την αυτονομία του έναντι των οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων.
Η πολιτική διάσταση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης γίνεται φανερή αν εξετάσουμε το ζήτημα των ελλειμμάτων που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διαφθορά και τον πελατειακό χαρακτήρα του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό και η δημιουργία ενός σοβαρού κράτους δικαίου και ενός ορθολογικού κοινωνικού κράτος είναι βασική προτεραιότητά μας. Η κυριαρχία του πελατειακού συστήματος επέτρεψε την ανάδυση ενός υδροκεφαλικού κράτους και ενός δαπανηρού δημόσιου τομέα. Το κράτος αντιμετωπίστηκε ως πρόσοδος, ως μέρος του κομματικού μηχανισμού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δομική λοιπόν αιτία της παρούσας κρίσης υπήρξε ο συγκεντρωτικός, γραφειοκρατικός και πελατειακός χαρακτήρας του κράτους.
Στόχος μας είναι να περάσουμε από ένα δυσκίνητο, υπερτροφικό και δυσλειτουργικό κράτος σε ένα επιτελικό κράτος, ένα κράτος λειτουργικό. Το πελατειακό και συγκεντρωτικό κράτος ήταν ένα άδικο κράτος που δεν κατάφερε να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Η αλλαγή του ρόλου και της λειτουργίας του κράτους είναι για μας το μεγάλο εθνικό στοίχημα. Το αίτημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες» είναι και σήμερα επίκαιρο. Σημαίνει για εμάς μια «επανάσταση δημοκρατίας», που θα θέσει τόσο το κράτος όσο και την αγορά στην υπηρεσία του πολίτη και θα απελευθερώσει τους θεσμούς και τους πολιτικούς από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Το κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός και προστάτης του πολίτη. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας και όχι να στέκεται εμπόδιο σε αυτές με δαιδαλώδεις, και συχνά αδιαφανείς, γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για εμάς η στήριξη του κράτους προς τον πολίτη δε σημαίνει εξάρτηση. Αντίθετα, θα πρέπει να προάγει την ανεξαρτησία του πολίτη. Το κράτος καλείται να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του πολίτη και της κοινωνίας και όχι να τις εγκλωβίζει. Όσον αφορά τη σχέση κράτους-αγοράς, θέλουμε ένα κράτος που θα εποπτεύει την αγορά και θα προστατεύει τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον από τις ακρότητες του ιδιωτικού τομέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ του ασφυκτικού εναγκαλισμού της οικονομίας από το κράτος. Για εμάς, ο κρατισμός και το κόστος που αυτός συνεπάγεται δεν αποτελεί προοδευτική πολιτική. Γι’ αυτό απαντάμε στο δίλημμα μεγάλο ή μικρό κράτος προτάσσοντας το στόχο ενός κράτους αποτελεσματικού.
Πέρα και πριν από την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης μιας σειράς αρχών και αξιών από το πολιτικό μας σύστημα. Βασιζόμενοι σε αξίες όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η λογοδοσία, η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να εμπνεύσουμε εκείνο το περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να εργαστούν για την υπέρβαση της κρίσης. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους αποτελεί για εμάς μέσο για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας νέας και αναπτυξιακής λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας έχει η απελευθέρωση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Στην παρούσα, πολύπλευρη συγκυρία, το στοιχείο εκείνο που μπορεί να αποτελέσει την κύρια ατμομηχανή πραγματοποίησης και εμπέδωσης των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών διαδικασιών είναι η όλο και περισσότερη συμμετοχή των πολιτών και δια μέσου αυτής της συμμετοχής η δημιουργία θετικών οικονομιών κλίμακας με πολλαπλασιαστικά και πολύπλευρα αποτελέσματα στις διαφορετικές πτυχές της κρίσης, από την οποία διέρχεται η χώρα μας.
Έτσι, μια σειρά θεσμικών αλλαγών που είτε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είτε που αποτελούν σημεία του προγραμματικού μας λόγου έχουν στον πυρήνα τους την συμμετοχή. Η επανεκκίνηση του κόμματος απαιτεί την διευρυμένη συμμετοχή και κατάθεση απόψεων και προτάσεων καθιστώντας το μέλος όχι απλό παρατηρητή αλλά και διαμορφωτή της πολιτικής πρότασης του κόμματος.
Καλλικράτης
Αυτή η συμμετοχή είναι που κρίνεται απαραίτητη και αποτέλεσε βασικό οδηγό για την εισαγωγή νέων θεσμών, όπως αυτός του Καλλικράτη που πέρα από την προαναφερθείσα διάσταση αναθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες αυξάνοντας το ρόλο του πολίτη σε σχέση με την κεντρική εξουσία. Ακριβώς, αυτή η επαναθεμελίωση της σχέσης πολίτη και κεντρικής εξουσίας αποτελεί και κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται μια σειρά πολιτικών, που η εφαρμογή τους στοχεύει στην υπέρβαση χρόνιων προβλημάτων και αγκυλώσεων. Η κοινωνική λογοδοσία από πλευράς κεντρικής, αλλά και τοπικής διοίκησης, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στο μέτρο που ο πολίτης γνωρίζει και συμμετέχει. Η διάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι δομικό στοιχείο μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας που σπάει γραφειοκρατικές και αδιαφανείς πρακτικές που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Ο Καλλικράτης αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού πλαισίου που εισήγαγε στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Καποδίστριας. Επιπλέον, εισάγει ένα πλαίσιο ελέγχων και θεσμικών εγγυήσεων διαφάνειας και νομιμότητας ώστε να πάψει να υφίσταται ένα κράτος σπάταλο και πελατειακό και να θεσπιστεί ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος που θα ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης. Ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε με γνώμονα τους πολίτες, τις ανάγκες τους και την εξυπηρέτηση τους. Η υλοποίηση του Καλλικράτη εφαρμόζεται ως εθνική υπόθεση χωρίς κανένα κομματικό πρόσωπο ενσωματώνοντας αρχές και αξίες που είναι θεμελιώδεις για την αναμόρφωση του διοικητικού, αλλά και πολιτικού κατ’ επέκταση, συστήματος στη χώρα. Πρόκειται για τις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, του ελέγχου, του διοικητικού ορθολογισμού και της αποτελεσματικότητας.
Ο Καλλικράτης ενδυναμώνει τον πολίτη στις δυνατότητες να συμμετέχει, να αποφασίζει, να ελέγχει και να ασκεί τα δικαιώματα του. Με τον Καλλικράτη ο πολίτης ωφελείται με την παροχή ποιοτικών διοικητικών υπηρεσιών χωρίς την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η συστηματοποίηση και η κατανομή των αρμοδιοτήτων που γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του πολίτη και ενοποιεί παντού, όπου είναι δυνατόν την άσκηση μιας δημόσιας πολίτικης. Ο πολίτης ωφελείται με την ίδρυση ηλεκτρονικών ΚΕΠ, την εισαγωγή θεσμού διοικητικής βοήθειας στο σπίτι, την κάρτα δημότη.
Με τον Καλλικράτη συγκροτούνται όργανα και διαδικασίες για τη συλλογική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών στο πλαίσιο της συμμετοχής του πολίτη μέσα από θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών διαβούλευσης. Διότι ο Καλλικράτης δεν είναι απλώς ένας νόμος. Είναι οι αρχές και οι αξίες μιας άλλης τύπου διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνησης που υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσει το κεντρικό γραφειοκρατικό πελατειακό αδιαφανές κράτος και να προχωρήσει σε πράξη τη χειραφέτηση της τοπικής κοινωνίας των ίδιων των πολιτών. Σε μια χειραφέτηση, η οποία θα μεταφέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη εξουσίες και ευθύνες ώστε να δημιουργηθεί ένα επιτελικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό κράτος.
Ο Καλλικράτης είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει στην πράξη μια προς μια όλες τις αρχές και τις αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.
Ανοίγει ο δρόμος για την ηθική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης τραβώντας μια κόκκινη γραμμή με το πελατειακό παρελθόν της σπατάλης, της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς. Προάγει την εξυπηρέτηση του πολίτη και την εξοικονόμηση των χρημάτων του αλλά και την παραγωγική αξιοποίηση των πόρων. Μια ακόμα παράμετρος του Καλλικράτη είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η οποία και εξασφαλίζει περισσότερο ωφέλιμο χρόνο στις αυτοδιοικητικές αρχές, αλλά και εξοικονόμηση δαπανών. Με δύο λόγια, ο Καλλικράτης είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει την απόσταση που τη χώριζε από το ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι.
Η Νέα Αρχιτεκτονική για τον Καλλικράτη θεμελιώνει μια νέα εξορθολογισμένη δομή του κράτους:
• Γίνεται θεσμικό όχημα για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προσανατολίζοντας τις κρατικές δομές και λειτουργίες στις ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης
• Αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων των φορολογούμενων πολιτών μέσω του περιορισμού του αριθμού του ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.
• Περιέχει σαφή και συνολική οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και προβλέπει ολοκληρωμένη άσκηση δημόσιων πολιτικών σε κάθε επίπεδο.
• Οργανώνει την άσκηση της εξουσίας με όρους διεύρυνσης της συμμετοχής του πολίτη και εμβάθυνσης της δημοκρατίας περιορισμού των εκλογικών δαπανών αλλά και ανάδειξης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού
• Αξιοποιεί τα νέα εργαλεία και τις νέες μεθόδους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
• Ενσωματώνει τις αρχές διαφάνειας, της ανοιχτής διακυβέρνησης, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας στη διοικητική λειτουργία αλλά και της αξιοκρατίας στην πρόσληψη προσωπικού
• Ενισχύει την υπόσταση των ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινωνίας
Εκλογικός νόμος
Ένας ακόμα νόμος που επιδιώκει να δώσει τέλος στο πελατειακό κράτος και εισαγάγει μεθόδους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στο πολιτικό μας σύστημα είναι ο νέος εκλογικός νόμος. Με τον νόμο αυτό αλλάζει ριζικά ο τρόπος ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Ο εκλογικός νόμος επιδιώκει τα εξής:
• Ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής
• Εξασφάλιση της ανεξαρτησίας βουλευτών και αναβάθμισης τους με το δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών αλλά και των προσωπικών ανταγωνισμών
Η πρόταση βασίζεται στις εξής αρχές:
• Πολυκομματική σύνθεση της βουλής
• Σταθερές, στέρεες, κυβερνήσεις
• Ενίσχυση του ρόλου και του κύρους του βουλευτή με την απαλλαγή του από την πίεση των πελατειακών σχέσεων
Διαφάνεια
Στόχος μας, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την σωτηρία της χώρας, είναι η αναμέτρηση με χρόνιες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Η αδιαφάνεια στη λειτουργία του κράτους και του δημόσιου τομέα αποτυπώθηκε με σαφήνεια στα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα. Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων και στο μέλλον, κατοχυρώσαμε την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ εισάγαμε ως καινοτομία την τηλεοπτική κάλυψη των σημαντικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Αλλά και γενικότερα, προσπαθούμε να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την προώθηση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τη διεύρυνση της δυνατότητας του πολίτη να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση και να ελέγχει αποτελεσματικά την εξουσία, εμβαθύνοντας έτσι τη δημοκρατία.
Παράλληλα, προωθούμε την απόλυτη αξιοκρατία στο δημόσιο, με την καθολική υπαγωγή των προσλήψεων τους στο ΑΣΕΠ και την επιλογή των γενικών διευθυντών από ανεξάρτητο όργανο, με τη θέσπιση του ΕΙΣΕΠ, προκειμένου να δώσουμε τέρμα στην εξάρτηση του πολίτη αλλά και του δημόσιου λειτουργού από πολιτικά και κομματικά κέντρα εξουσίας. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σημαντικά βήματα στην αναδιάρθρωση του κράτους, όπως π.χ. η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση του πολίτη στο εθνικό τυπογραφείο, ώστε αυτός να έχει απόλυτη και ελεύθερη πρόσβαση σε ότι δημοσιεύεται στο εθνικό τυπογραφείο, καθώς και τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημόσιους υπάλληλους.
Οι παθογένειες του ελληνικού κράτους επέδρασαν αρνητικά και στη σχέση των πολιτών με αυτό και στην αντίληψή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το κράτος. Η οργάνωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος έχει δημιουργήσει οιονεί φεουδαρχικές δομές εξουσίας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να αισθάνεται υπήκοος και να είναι επιρρεπής στην απειθαρχία. Γι’ αυτό οι πρωτοβουλίες μας στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην ενδυνάμωση της κοινωνίας πολιτών και της δημοκρατικής συνείδησης. Στοχεύουμε σε μια γνήσια δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας, όπου η διαβούλευση, η συμμετοχή, η συλλογική επεξεργασία των προβλημάτων θα αποτελούν τον κανόνα. Γι’ αυτό πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τις δυνατότητες ανοικτής συμμετοχικής διακυβέρνησης προωθώντας, για παράδειγμα, πρωτοβουλία διαβούλευσης για μελλοντική συμμετοχική διακυβέρνηση.
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Η εξέλιξη των ψηφιακών και τεχνολογικών μέσων θέτει μία επιπλέον πρόκληση για τη δημοκρατίας μας, και ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τη διάσταση της ισότιμης συμμετοχής και πρόσβασης σε αυτό το νέο επικοινωνιακό περιβάλλον. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το πεδίο της συμμετοχής ώστε να επωφελούνται όλοι οι πολίτες και να μην αποτελούν τα μέσα ενημέρωσης προνομιακό πεδίο πρόσβασης για λίγους. Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν περιγράφεται μόνο η στενή έννοια της χρήσης των νέων τεχνολογιών αλλά, πρωτίστως, το πώς αυτές οι νέες τεχνολογίες μετασχηματίζουν την ίδια την δημόσια διοίκηση επαναπροσδιορίζοντας μια σειρά σχέσεων με κορυφαία αυτή μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Ο μετασχηματισμός αυτός συντελείται με την προσθήκη περισσότερων βαθμών αλληλεπίδρασης μεταξύ τους. Η ανάγκη για κοινωνική λογοδοσία και διαφάνεια ενισχύεται ενώ με την εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων οι διαδραστικές εφαρμογές, όπως η διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης άρουν εμπόδια επικοινωνίας και ώσμωσης μεταξύ των πολιτών και της κεντρικής διοίκησης.
Η διαφάνεια που, και αυτή με την σειρά της απαιτεί την συμμετοχή και την ενεργό εμπλοκή του πολίτη, είναι σε μεγάλο βαθμό ζητούμενο όχι μόνο για την αποφυγή επανάληψης αρνητικών φαινομένων, αλλά και για να κερδίσει το πολιτικό σύστημα εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η κρίση αντιπροσώπευσης και οι κατ’επέκταση χαμηλές προσδοκίες που μεγάλη μερίδα της κοινωνίας τρέφει για το πολιτικό σύστημα αποτελεί πρόβλημα, αφού απομακρύνει από την πολιτική διαδικασία και τον ανοικτό δημόσιο διάλογο, σημαντικά και δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, η δραστηριοποίηση των οποίων μπορεί να προσδώσει σημαντική ώθηση στη διαδικασία κοινωνικής επαναθέσπισης. Έτσι, σημαντικές πρωτοβουλίες στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση προσθέτουν προς αυτήν την κατεύθυνση πέρα από το σκέλος της βελτίωσης των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.
Η νέα αυτή συμφωνία πολιτών και πολιτικού συστήματος είναι που επιβάλει και την διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων καθιστώντας αναγκαία συνθήκη την πλήρη ορατότητα στους τρόπους με τους οποίους αυτά χρηματοδοτούνται είτε μέσω της ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε μέσα από τις συνεισφορές των μελών τους. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η ανάγκη για πιο ουσιαστική λειτουργία του «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Δικαιοσύνη
Το φαινόμενο της διαφθοράς συνδέεται και με τις ελλείψεις στο πεδίο της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς η ανομία και η ατιμωρησία εμπεδώνουν για τους πολίτες το αίσθημα της αδικίας και της αδυναμίας του κράτους να τους προστατεύσει. Η κρίση ανέδειξε, εξάλλου, την αδυναμία των θεσμών μας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα εκτεταμένα φαινόμενα αυθαιρεσίας. Πέρα από το επίπεδο των μεγάλων σκανδάλων που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας, ο πολίτης αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του την αδυναμία της δικαιοσύνης να ανταποκριθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα στα καθήκοντά της υπό το βάρος της γραφειοκρατίας και άλλων στρεβλώσεων. Σαν αποτέλεσμα, το κράτος δικαίου αντικαθίσταται από το δίκαιο του ισχυρού. Επιπλέον, μία σειρά θλιβερών φαινομένων έφεραν στο προσκήνιο τη διαπλοκή της δικαστικής εξουσίας με την πολιτική και κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη σαφούς διαχωρισμού της και διασφάλισης της αυτονομίας της δικαιοσύνης. Πρεσβεύουμε ότι θεμέλιο μιας ευνομούμενης πολιτείας, που κατοχυρώνει την ασφάλεια δικαίου, είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης να επιτελείται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Σαν ένα πρώτο βήμα, επιδιώκουμε να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και να αναμορφώσουμε βάσει αντικειμενικών κριτηρίων το σύστημα για την προαγωγή των εν ενεργεία δικαστικών. Επιθυμούμε τη θεσμικά οργανωμένη ανεξαρτησία, την εσωτερική ανεξαρτησία, την επαναφορά του αυτοδιοικητικού, την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, αποδοχές που υποδηλώνουν την αξιοπρέπεια και τον κοινωνικά αναγνωρίσιμο ρόλο του δικαστή και του εισαγγελέα.
Είναι αναγκαία η οργάνωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα παρέχει απολύτως διαφανή κριτήρια στα δικαστικά συμβούλια κατά την κρίση των υπηρεσιακών μεταβολών και υποχρεώνει επίσης τα δικαστικά συμβούλια στην επαρκή αιτιολόγηση κάθε υπηρεσιακής μεταβολής. Τα παραπάνω αποτελούν εγγύηση για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού.
Η διαφάνεια και η εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών και τη δημιουργία θεσμών που θα τη διασφαλίζουν προωθώντας τον έλεγχο μεταξύ των επιμέρους θεσμικών κέντρων και δημιουργώντας τα αναγκαία θεσμικά αντίβαρα. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της ελεγκτικής ικανότητας του Κοινοβουλίου και η αναβάθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Μετανάστευση
Το ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας συνδέεται άμεσα με την θέση των μεταναστών στην κοινωνία μας και τη δυνατότητα δημοκρατικής συμμετοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επεξεργάστηκε νόμο για την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και ανατρέφονται στη χώρα μας.




ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η υπέρβαση της κρίσης αλλά και η νέα πολιτική πρόταση επανεκκίνησης του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας κατ’ επέκταση, επιβάλλει την σύναψη μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας των πολιτών με το πολιτικό σύστημα, επιβάλλει μια ουσιαστική συμμετοχή μια νέα διευρυνόμενη ανάμειξη των πολιτών στα κοινά, μια νέα δυναμική στον δημόσιο διάλογο για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν αλλά και που θα απασχολήσουν της ελληνική κοινωνία. Οι απαντήσεις σε όλα αυτά δεν μπορούν να ανευρεθούν παρά μόνο μέσα από την περισσότερη εμπέδωση μιας δημοκρατίας που θα λειτουργεί με κανόνες, με διαφάνεια και με διαδικασίες που θα αποτελούν κοινή γνώση και τόπο για όλους τους πολίτες. Το πρωταρχικό στοιχείο για την εμπέδωση μια κοινωνίας ευνομίας και ισονομίας, μιας κοινωνίας που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες στα μέλη της είναι η συμμετοχή, η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Η συμμετοχή αυτή είναι που εγκαθιδρύει και τις νέες απαραίτητες συλλογικότητες που θα αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο του ατόμου και που επί της ουσίας θα μπορέσουν να αποτελέσουν την συμμαχία εκείνη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες σαν χώρα, αλλά και σαν σοσιαλιστές, θα κληθούμε να εντοπίσουμε σε ένα παγκόσμιο σκηνικό το οποίο είναι υπό διαμόρφωση. Η ρήξη με τις βεβαιότητες των τελευταίων δεκαετιών μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί την συμμετοχή για την επανεκκίνηση του κόμματος σαν θεσμός παραγωγής πολιτικής για την αντιμετώπιση των θεματικών που ανοίγονται μπροστά μας.
Οι στόχοι τους οποίους έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής:
• στρατηγικός στόχος και προτεραιότητα μας είναι να τελειώσουμε με το πελατειακό κράτος που μας έφερε ως το χείλος της χρεοκοπίας.
• προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, που δεν έχει προηγούμενο, με γνώμονα τον πολίτη και την εξυπηρέτηση του από τη μια και τις ανάγκες ανάπτυξης της χώρας από την άλλη. Και ταυτόχρονα την δημοσιονομική ανάταξη της χώρας με δραστική περιστολή των δαπανών.
• βασικό εργαλείο για τους στόχους αυτούς είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση γιατί είναι ο μόνος δρόμος που συνδυάζει τη διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα την ανάπτυξη με την εξοικονόμηση πόρων.
Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η θέσπιση ενός κράτους μεγάλου με ρόλο καθοδηγητικό και ελεγκτικό στην θέσπιση προδιαγραφών και τήρηση κανόνων.
Βασικές παράμετροι αποτελούν:
• μέτρα διαφάνειας και λογοδοσίας
• αποτελεσματικότητα και εξυπηρέτηση του πολίτη
• ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τη διαβούλευση και την ηλεκτρονική δημοκρατία
• ενοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών και εμπέδωση αξιοκρατίας
Συνοψίζοντας, οι βασικές αρχές και στόχοι μας είναι οι εξής:
Κράτος Διαφάνειας – Κράτος Διαβούλευσης και Κράτος-Λογοδοσίας- Αξιοκρατικό. Ένα Κράτος πραγματικά Δημοκρατικό.
Κράτος Επιτελικό – Κράτος Αποτελεσματικό και Λειτουργικό
Κράτος ισονομίας και ευνομίας.
Κράτος και Πολιτικό Σύστημα στην υπηρεσία του Πολίτη.
Κοινωνία της Συμμετοχής, της Ευνομίας και της Δικαιοσύνης.
Προωθούμε την Διαφάνεια και την Αυτονομία του Πολιτικού Συστήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου