Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Απόσπασμα από το συλλογικό έργο: Π.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ-Δ.ΚΑΤΣΟΥΛΗ, ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΡΥΩΠΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Αθήνα, 1995, έκδοση της ΤΕΔΚΝΑ. Το απόσπασμα αναφέρεται στην αναλυτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Αστικού Χάρτη του C.P.L.R.E.. Ειδικότερα αναπτύσσεται το θέμα: Τα δικαιώματα των πολιτών στην καθημερινότητα της πόλης το οποίο είχα επεξεργαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σήμερα  πολλά από αυτά έχουν  καταστεί αυτονόητα και άλλα ακόμη ζητούμενα. Τώρα πιά όλα είναι υπό αμφισβήτηση και  απαιτούν νέα διεκδίκηση και επανακαθορισμό. Τίποτε όμως δεν πρέπει να πεταχθεί στο καλάθι της ιστορίας. Όλα παίζονται και μάλιστα με νέους όρους και νέες αγωνιστικότητες.
 Έγραφε τότε στον πρόλογο του βιβλίου ο αξέχαστος και πάντοτε παρών Γιώργος Παπαδημητρίου "Η πρόκληση είναι μεγάλη και οι προσδοκίες που γεννά ελπιδοφόρες. Ειδικότερα αποδεκτή πεποίθηση αποτελεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρει καλύτερες συνθήκες για την λειτουργία της δημοκρατίας στην καθημερινή ζωή μας, συνιστά δε προνομιακό χώρο για την αναζωογόνησή της. Η προοπτική αυτή πρέπει, δίχως άλλη καθυστέρηση, να γίνει αντιληπτή  και στον τόπο μας".
Ο πρωτοπόρος οραματιστής της τοπικής δημοκρατίας Παναγιώτης Παπαγιάννης έγραφε στον επίλογο του βιβλίου μας " Τελικά Εμείς οι άνθρωποι- οι πολίτες, αυτές τις πολιτικές είμαστε υποχρεωμένοι να τις υπερασπίσουμε και να τις ασκήσουμε. Να αποκτήσουμε το ¨δικό μας χώρο!" και κατέληγε με το ομώνυμο ποιήμα του  Άρη Αλεξάνδρου "Εδώ θα επιμένεις/χωρίς ποτέ να καταφύγεις/ στην βολική απόγνωση, ποτέ στην παραφροσύνη/...Κι ας έχουν σήμερα τη δύναμη εκείνοι, που οικοδομούνε ερημώσεις/ Κι ας βλέπεις φάλλαγες ανθρώπων/ να τοποθετούνται σε αυστηρά τετράγωνα/ σαν πιόνια/ Εσύ να επιμένεις/ σάμπως νάσουν σίγουρος πως θαρθεί/ μια μέρα/ Θέλεις δεν θέλεις πρέπει/ να αποκτήσεις "ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΩΡΟ".
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου