Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

H ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ


Αναδημοσίευση από www.localit.gr 24.03.2012
Σε ισχύ τίθεται από την 1η Απριλίου 2012, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ), δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλέσουν άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια νομοθετική πράξη. Η Επιτροπή των Περιφερειών, θεωρεί ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την αξιολόγηση των νέων πρωτοβουλιών. Δυο μέρες νωρίτερα στις 30 Μαρτίου, η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), διοργανώνουν από κοινού στις Βρυξέλλες σεμινάριο , με στόχο την συζήτηση και την σύνθεση  των οπτικών και των απόψεων  της κοινωνίας των πολιτών αλλά και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, στην έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας. Θα πραγματοποιηθεί διαδραστική συζήτηση κατά την οποία αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο θα εξετάσουν  τον ρόλο της ΕτΠ και της ΕΟΚΕ στην ΕΠΠ. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Αντιπρόεδρος Šefčovič, η Πρόεδρος της ΕτΠ Mercedes Bresso και ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Staffan Nilsson.

 «Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) Παρέχει ένα άμεσο εργαλείο στους πολίτες, προκειμένου να ακουστεί η άποψή τους στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα προωθήσει τον πραγματικό διασυνοριακό διάλογο σχετικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Με το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας, οι πολίτες θα μπορούν εύκολα να υποστηρίζουν κοινές ιδέες και να εκφράζουν κοινές ανησυχίες, καθορίζοντας την ατζέντα όπου υπάρχει δυνατότητα δράσης από την ΕΕ. Με έναν φιλικό προς τον χρήστη ιστότοπο, δωρεάν λογισμικό ανοικτού κώδικα για τη συγκέντρωση δηλώσεων υποστήριξης και άλλα εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διευκολύνει την πρόσβαση στην ΕΠΠ, σε στενή συνεργασία με εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών».
Σύμφωνα με τη Sonia Masini, εισηγήτρια της ΕτΠ για την ΕΠΠ, «η συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών θα είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της επιτυχίας της. Καθώς αποτελούν εκλεγμένα όργανα, έχουν άμεσο ενδιαφέρον για εργαλεία άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας, με τα οποία οι πολίτες μπορούν να επηρεάζουν τον καθορισμό της ατζέντας σε ενωσιακό επίπεδο. Οι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί πρέπει να πληροφορήσουν τους πολίτες για το εν λόγω εργαλείο και να διευκολύνουν τις πρωτοβουλίες τους, χωρίς να προσπαθούν να τους οδηγήσουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ποτέ το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολίτες κατευθύνουν τις εξελίξεις».
 «Η ΕτΠ μπορεί καταρχάς να διαδραματίζει έναν γενικό υποστηρικτικό ρόλο για την ΕΠΠ ως θεσμικό εργαλείο, ενημερώνοντας σχετικά με την ύπαρξή της και παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της, μεταξύ άλλων μέσω των μελών της ΕτΠ επί τόπου», επισημαίνει η Πρόεδρος της ΕτΠ Mercedes Bresso.  «Μπορούμε επίσης να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στη φάση αξιολόγησης μιας επιτυχούς πρωτοβουλίας πολιτών. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της συμμετοχής της ΕτΠ στις δημόσιες ακροάσεις που θα διοργανωθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ή με την προσέγγιση περιφερειών και πόλεων της Ευρώπης, προκειμένου να συμβάλουν στις εν λόγω ακροάσεις. Θα μπορούσαμε επίσης να παράσχουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο συγκεκριμένη και στοχευμένη υποστήριξη κατά την εξέταση ειδικών πτυχών των επιτυχών πρωτοβουλιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου