Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ 1


ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΩΤΑ  ΑΛΛΟΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΕΗ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ.

Η επαναφορά στο προσκήνιο του θέματος της μη είσπραξης των δημοτικών τελών από την ΔΕΗ με σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου, δεν είναι παρά η αναμόχλευση ενός ενυπάρχοντος ζητήματος που απασχολεί όχι μόνο την ΔΕΗ αλλά κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση. Η είσπραξη των τελών με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δίνει στην αυτοδιοίκηση έναν αποτελεσματικό εισπρακτικό μηχανισμό αλλά ταυτόχρονα εγείρει αρκετές επιφυλάξεις λόγω  της  καθυστέρησης στην απόδοση των εισπρακτέων αλλά και του τέλους που εισπράττει η ΔΕΗ για την παροχή της εισπρακτικής  υπηρεσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδίως στους μικρούς και μεσαίους δήμους η ΔΕΗ με διάφορα προσκόμματα αρνείται να  παράσχει στοιχεία για την πραγματική  απόδοση των τελών και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να συντονιστεί με τις αναπροσαρμογές  που αποφασίζουν τα δημοτικά συμβούλια στα τέλη.
Η άμεσης όμως και αιφνίδια διακοπή των εισπρακτικών υπηρεσιών της ΔΕΗ προς την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκει τους δήμους παντελώς απροετοίμαστους και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα δεδομένου ότι τα εισπραττόμενα τέλη είναι ανταποδοτικά και το έσοδο χρηματοδοτεί την λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών  όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός.
Η ΚΕΔΕ πρέπει άμεσα να επεξεργαστεί λύσεις και εναλλακτικά συστήματα είσπραξης των δημοτικών τελών  λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικές συνθήκες των μικρών, ορεινών και  νησιωτικών δήμων. Μετά την επιλογή του αποδοτικότερου συστήματος  μπορεί και πρέπει να διακοπεί η συνεργασία με την ΔΕΗ. Η επεξεργασία λύσεων και συστημάτων είσπραξης έτσι και αλλιώς είναι αναγκαία τώρα γίνεται και επιτακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου