Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΗΣ:Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ



Έφυγε από την ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης. Ο Δημήτρης Μπέης  υπηρέτησε ως Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ από το 1979 έως το 1986. Προηγούμενως υπηρέτησε δύο θητείες, μία προδικτατορικά και μία μεταδικτατορικά (1975-1978) ως Δήμαρχος Ζωγράφου. Κατόπιν εξελέγη Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και χρημάτισε μάλιστα Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Η θητεία στην Αυτοδιοίκηση είναι όμως εκείνη που ανέδειξε τον Δημήτρη Μπέη σε σύμβολο μίας  αυτοδιοικητικής εποχής. Ο Μπέης, με ηγετική συμμετοχή στους φοιτητικούς και δημοκρατικούς αγώνες της γενιάς του, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα νέο όραμα για τους Δήμους. Αφήνοντας πίσω το πρότυπο του Δημάρχου Οδοκαθαριστή και Διεκδικητή χρημάτων, ανέδειξε το πρότυπο του Δημάρχου οραματιστή για την ποιότητα της καθημερινής ζωής στην πόλη. Έτσι μετέφερε τον αέρα και την εμπειρία της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης και αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο Δήμαρχο τόσο στο Δήμο Ζωγράφου όσο και στο Δήμο της Αθήνας στον οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές της καθημερινής ζωής, στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, στο ανθρώπινο πρόσωπο της γειτονιάς.
Το πόσο σημαντικός Δήμαρχος ήταν ο Μπέης φάνηκε από το κενό που άφησαν οι διάδοχοί του σε όλες αυτές τις αρετές του Δημάρχου μίας σύγχρονης μεγαλούπολης. Εκείνοι ερχόμενοι από την κεντρική πολιτική σκηνή, έδωσαν έμφαση σε ένα επικοινωνιακό πέρασμα που τους ξαναέφερνε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έλειψε ο Δήμαρχος της καθημερινότητας, της ανθρωπιάς και της γνήσιας λαϊκής συμμετοχής.
Τεράστια ήταν η συμβολή του Δημήτρη Μπέη ως μέλους της Επιτροπής Σύνταξης του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα του 1980. Οι προτάσεις τους και οι παρεμβάσεις του πάντοτε ρηξικέλευθες, μετέφεραν γνώσεις, πρότυπα, ιδέες από τις δημοκρατικές κατακτήσεις της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ των πολλών συνεισφορών του ήταν και η εισαγωγή της Δημοτικής Αποκέντρωσης, στους τρεις μεγάλους Δήμους, παρότι η βάση των νεωτεριστικών του προτάσεων ενσωματώθηκε στο Δημοτικό μας Δίκαιο με τον ν.1270/1982.
Όταν χρειάστηκε, νεαρός ερευνητής τότε, να του ζητήσω να μιλήσουμε για τη δημοτική αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή, με δέχθηκε με εκείνη την πηγαία καλοσύνη, την προσήνεια άπλωσε με μεστό και γλαφυρό λόγο το πραγματικό πάθος του για την Αυτοδιοίκηση. Μου έκανε εντύπωση ο ενθουσιασμός του, η πίστη του στην αξία και την αναγκαιότητα της τοπικής δημοκρατίας, η αγάπη για την πόλη και τους δημότες. Είμαι πάντα ευγνώμων γιαυτό το πηγαίο μάθημα αυτοδιοικήσης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου