Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΡΙΟ ΘΗΤΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ


Άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Οι  μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα είναι προοδευτικές όταν στοχεύουν στην ανασυγκρότηση και την ενδυνάμωση της πραγματικής δημοκρατίας και συνεπώς εστιάζονται στην αυθεντική πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας ως αλληλουχίας θεσμών πολιτικής αντιπροσώπευσης και άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών.
Η ουσιαστική αναδιάταξη της πολιτικής αντιπροσώπευσης επιβάλλεται  για  την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών με όρους πραγματικού σεβασμού στην βούληση του πολίτη, με όρους ανεξαρτησίας των αντιπροσώπων-πολιτικών από άλλες εξαρτήσεις πέραν της πολιτικής εντολής, με όρους απόλυτης διαφάνειας και πραγματικής λογοδοσίας.
Η πραγματική διαφάνεια στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών αλλά και όλων όσων μετέχουν στην άσκηση της εξουσίας ή σε λειτουργίες που επηρεάζουν την εξουσία, όπως οι δημοσιογράφοι και οι κάτοχοι των μέσων επικοινωνίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί έως τώρα ήταν ψευδεπίγραφη και στο τοπικό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι ακόμη «ταμπού». Είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να γίνει ειλικρινής, πραγματική και απόλυτα κατανοητή από όλους τους πολίτες. Καμία σκιά, καμία υπεκφυγή.
Κατάργηση κάθε ειδικής δωσιδικίας για τους υπουργούς. Όλοι οι πολιτικοί λειτουργοί από τον Πρωθυπουργό έως τον δημοτικό σύμβουλο πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια δικαστική προστασία που έχουν οι πολίτες από τον φυσικό τους δικαστή. Μόνο ο χρόνος και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης για τους πολιτικούς μπορεί να είναι ιδιαίτερος προκειμένου να μην δυσχεραίνεται επί μακρόν η άσκηση της αποστολής τους αλλά και για να μην επιτυγχάνουν την παρακώλυση της δικαστικής ετυμηγορίας.
H καθοριστική όμως μεταρρύθμιση στην συγκρότηση του πολιτικού συστήματος  πέρα από την ενδυνάμωση και εμπέδωση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας είναι η καθιέρωση του ανώτατου ορίου θητείας στα πολιτικά όργανα. Όρια στις θητείες όλων των πολιτικών. Κανείς δεν μπορεί να είναι βουλευτής συνεχόμενα για χρόνο περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο  δύο συνταγματικών θητειών (δύο τετραετίες, δηλαδή οκτώ χρόνια). Κανείς δεν μπορεί  μέλος της Κυβέρνησης για περισσότερο από οκτώ χρόνια συνολικά  είτε είναι βουλευτής είτε όχι. Κανένας Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμά του για περισσότερες από δύο θητείες (δέκα χρόνια).  Κανένας δεν μπορεί να παραμείνει στα συλλογικά όργανα του δήμου ή της περιφέρειας που ασκούν διοίκηση, δηλαδή την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής ή τις λοιπές διοικητικές επιτροπές της περιφέρειας περισσότερο από πέντε χρόνια συνολικά. Κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος πάνω από τρεις θητείες (δέκα πέντε χρόνια).
Η αρχή του ορίου των θητειών επιτρέπει την εναλλαγή των προσώπων στα πολιτικά όργανα, την αποφυγή των επαγγελματιών της πολιτικής και στο επίπεδο των δήμων και των περιφερειών και την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στο πολιτικό σύστημα. Είναι πηγή ανανέωσης και αξιοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου