Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝ.ΠΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ



Το 2012, που σε λίγο τελειώνει, ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια πρωτοφανή επίθεση που ξεκίνησε με το πρώτο μνημόνιο, βρίσκεται στην κορύφωσή της με το μεσοπρόθεσμο, που πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε από τη Βουλή. Δεν υπάρχει νομοσχέδιο, πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή Υπουργική Απόφαση  το τελευταίο διάστημα, που να μην έχει διατάξεις για περικοπές στα έσοδα της Αυτοδιοίκησης ή ανατροπές σε θεσμικά μας θέματα.
Τι να πρωτοαναφέρω; Τις περικοπές στους ΚΑΠ; Την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ; Την έγκριση των δαπανών μας πάνω από πενήντα χιλιάδες, από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Την κατάργηση των συμβούλων και των δημοσιογράφων; Την ίδρυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ; Τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά θέματα των αιρετών; Τις αποζημιώσεις των Δημοτικών Συμβούλων για τις συνεδριάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια; Ο κατάλογος είναι μακρύς και επίπονος. Περνάνε καθημερινά ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς τις μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης. Ούτε διάλογος, ούτε διαβούλευση, ούτε προσπάθεια να εξευρεθούν άλλες λύσεις λιγότερο επώδυνες και όλα αυτά, με την συνήθη δικαιολογία: είναι απαιτήσεις της τρόικας.
Πρέπει επιτέλους αυτό να σταματήσει. Η Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι και οικονομίες ξέρει να κάνει και προτάσεις έχει και ξέρει να διαχειρίζεται καλύτερα τα του οίκου της. Τις περικοπές, τις μειώσεις στα λειτουργικά μας έξοδα και τις αλλαγές στην οργάνωσή μας, τις κάνουμε μόνοι μας και μάλιστα με σημαντικά αποτελέσματα. Κανένας άλλος φορέας του Δημοσίου, δεν έχει να επιδείξει 60% περικοπές στα λειτουργικά του έξοδα. Ας σταματήσει λοιπόν το ψέμα για την σπάταλη και διεφθαρμένη Αυτοδιοίκηση.
Η Αυτοδιοίκηση έχει την μικρότερη συμμετοχή στο δημόσιο χρέος και την μεγαλύτερη συνεισφορά στον περιορισμό του ελλείμματος και αυτό αποδεικνύεται με αριθμούς. Ας μας δείξουν και τα Υπουργεία ανάλογα αποτελέσματα και μετά να μιλήσουμε για περικοπές. Το μόνο που ζητάμε είναι ισότιμη συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια. Όχι στις ζημιές μαζί και στα κέρδη χώρια. Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται η Αυτοδιοίκηση ως ο σπάταλος συγγενής ενός κράτους, που δεν μπορεί να συμμαζέψει ούτε τις στοιχειώδεις λειτουργίες του.
Το ζήτημα πλέον είναι πολύ σοβαρό και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την μεθοδευμένη κατάργηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και την θεαματική συρρίκνωσή τους. Θίγει τον βασικό πυρήνα λειτουργίας του κράτους και καταλύει βασικές διατάξεις του Συντάγματος της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιοι για την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας.
Αυτές οι βασικές αρχές, που με πανηγυρικό τρόπο καθιερώνονται στο Σύνταγμά μας, φαίνεται πως στις ημέρες μας τίθενται εν αμφιβόλω. Δυστυχώς το κράτος, για μια ακόμη φορά, λειτουργεί ανορθολογικά και με διάθεση τιμωρίας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότησή μας κατά 60% για τα λειτουργικά μας και κατά 90% για τις επενδύσεις. Αυτή την πρωτοφανή μείωση που επέβαλε στην Αυτοδιοίκηση, δεν είχε το θάρρος και την τόλμη να την επιβάλλει και στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης.
Με διάφορα τρικ, βαφτίζουν ως έσοδα της Αυτοδιοίκησης της μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους, όπως είναι το διατροφικό επίδομα, η δακοκτονία και οι μεταφορές μαθητών. Το κράτος όμως, δεν μπορεί να λειτουργεί με την λογική του αυτοσχεδιασμού. Βλέποντας και κάνοντας, δεν γίνεται δουλειά. Η Αυτοδιοίκηση ή έχει θεσμοθετημένους πόρους ή δεν έχει. Δεν μπορεί να βαφτίζουμε το κρέας, ψάρι.
Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, ακούσαμε ότι το κόστος της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πού είναι λοιπόν το κράτος να καταπολεμήσει την γραφειοκρατία και να μην προχωρά σε οριζόντια μέτρα που πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων;
Εκτός αν όλα αυτά είναι απλώς το πρόσχημα. Αν ο  στιγματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αφαίρεση πόρων, έχουν ως μοναδικό σκοπό την σταδιακή αφαίμαξη της Αυτοδιοίκησης από τον ρόλο που έχει. Αν πίσω από την στοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης, οχυρώνεται ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει. Αν αυτός είναι ο απώτερος σκοπός, να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντι με κάθε τρόπο και μέσο που έχουμε και κυρίως με τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Θα τους πείσουμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι το τελευταίο και το πιο αξιόπιστο ανάχωμα στην κρίση που βιώνει η χώρα μας και αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Καλή επιτυχία στις εργασίες. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου