Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΟΜΙΛΙΑ του Γ.Γ. Π.Ε.Δ.ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΧΙΩΤΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΤΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Της Π.Ε.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ (22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012)


Κύριε Γενικέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ. Πραγματικά μετά από δύο ώρες συζητήσεων και πάνω στο τραπέζι άπλωμα όλων των προβλημάτων, το να μιλήσεις για όλα αυτά που έχουν ξανά ειπωθεί, θα κουράσω πολλούς και απεναντίας θέλω να δώσω και τη δυνατότητα σε κάποιους από εσάς να μιλήσετε.
Θα πω όμως το πλαίσιο το οποίο ζούμε σήμερα. Όταν ασχοληθήκαμε με την Αυτοδιοίκηση πριν από μερικά χρόνια άλλοι ή άλλοι τα τελευταία χρόνια, δεν πίστευε κανείς ποτέ ότι θα φτάσει στο σημείο να βρίσκεται στη μέση από τις συμπληγάδες πέτρες. Περιμέναμε όλοι ότι θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη του Δήμου μας, με το να κάνουμε καλύτερες κοινωνικές δομές, με το να αξιοποιήσουμε τους πόρους τους οποίους έχει η Αυτοδιοίκηση και δικαιούται, για το καλό των πολιτών.
Όλοι ξεκινήσαμε με ένα όραμα. Σήμερα, στα μέσα αυτής της θητείας, βρισκόμαστε στο σημείο να μας πιέζουν οι δημότες μας από κάτω με το να μας ζητούν αυτά τα οποία στερήθηκαν αυτά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε κοινωνικές δομές που ούτε τις είχαμε φανταστεί, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, να διαθέτουμε προϊόντα αγροτικά και μεταξύ μας να πληρώνουμε και πολλά πράγματα τα οποία είναι στα όρια της νομιμότητας για να ανακουφίσουμε κάποιες οικογένειες.
Από την άλλη έχουμε την πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης όλα αυτά τα δύο χρόνια για να μειώνουν συνεχώς τους πόρους. Τα νούμερα που θέλω να συγκρατήσουμε είναι μόνο δύο. Από το 2009 μέχρι το 2012, μείωση των ΚΑΠ, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στο 60% και μείωση της ΣΑΤΑ στο 55%. Το ένα είναι το λειτουργικό και το άλλο είναι το κομμάτι των έργων και της ανάπτυξης του κάθε Δήμου.


Άρα λοιπόν, αν υπολογίσετε και τη μείωση από τους ίδιους πόρους γιατί μειώθηκε το εισόδημα στον κάθε εργαζόμενο, στον κάθε πολίτη, γύρω στο 40 με 50%, καταλαβαίνετε ότι όταν μας είπαν το 2011 κάντε προϋπολογισμούς πραγματικούς, με τους ΚΑΠ του 2011, γιατί έτσι καταθέσαμε όλοι προϋπολογισμούς, πόσο μεγάλο ψέμα ήταν.

Αυτή λοιπόν την κατάσταση, ένας Δήμος που είναι κοντά στον πολίτη, όπως είπαν όλοι οι συνάδελφοι, και από πάνω έχει την πίεση της κυβέρνησης, πόσο μπορεί να αντέξει.

Θα είμαι σαφής και συγκεκριμένος. Πιστεύω ότι το 135 εκατομμύρια ευρώ δόση, και εγώ και όλοι μας, πρέπει να είναι το πάτωμα. Δεν πάει παρακάτω. Δεν βγαίνουμε. Δεν το λέμε για κανέναν άλλο λόγο και πρέπει να είναι το βασικό αίτημα, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, το 135 μηνιαία δόση. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Θα μας πει η κυβέρνηση ότι αυτό είναι ποσοστιαίο, το τι παίρνουμε από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ποσοστιαίο από ότι παίρνουμε από το ΦΠΑ και έχουν μειωθεί αυτά, άρα παίρνετε λιγότερο. Ναι, αλλά οι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, όπως είπατε προηγουμένως, μειώθηκαν στο ένα τρίτο αυτών που ήταν. Δεν πάει λοιπόν παρακάτω και πρέπει να βάλουμε ένα πάτωμα διεκδίκησης.

Κύριε Γενικέ, δεν ξέρω αν τα έχετε ξανά ακούσει αυτά. Ελπίζω σιγά-σιγά να τα βιώσετε γιατί θα λάβετε μέρος σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις και θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Εκείνο το οποίο έχει επίσης καταστεί προβληματικό για όλους μας, είναι οι κοινωνικές δομές των Δήμων. Το ένα πρόγραμμα αγκομαχούμε να το βγάλουμε, το άλλο πρόγραμμα κοινωνικό, το Βοήθεια στο Σπίτι, το άλλο κοινωνικό πρόγραμμα το ίδιο, κάνουμε συσσίτια. Έχουμε καταντήσει να ταΐζουμε τον κόσμο και επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, υποχρεωνόμαστε στον έναν και στον άλλο για να τα κάνουμε όλα αυτά.

Έχει αλλάξει δηλαδή ο χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από αναπτυξιακός που ήταν μέχρι σήμερα και αυτός ήταν και ο σκοπός του…

Επαιτεία προς τα πάνω και παρηγορήτρα προς τους κάτω. Να παρηγορούμε τον λαό και να επαιτούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί σε αυτή τη θητεία μας έχουμε ζήσει τρεις κυβερνήσεις και περισσότερους Υπουργούς από τρεις μόλις σε δύο χρόνια.

Θα εντοπίσω μόνο ένα σημείο σχετικά με τους Παιδικούς Σταθμούς, το οποίο ίσως δεν το έχουμε παρατηρήσει πολύ και μπήκα ακριβώς στα στατιστικά στοιχεία της ΕΕΤΑΑ για να καταλάβουμε τι έχει γίνει με τους Παιδικούς Σταθμούς.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων έγινε τον Φεβρουάριο του 2012. Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, που μπορείτε να τα βρείτε όλοι σας, πήραμε 43.060 παιδιά. Όμως μόνο τα 31.000 παιδιά είναι σε Παιδικούς Σταθμούς. Τα υπόλοιπα παιδιά είναι χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ, κάτι το οποίο δεν είναι στους σκοπούς του προγράμματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Κάποιοι λοιπόν συνάδελφοί μας, είτε από εσωτερική πληροφόρηση, είτε χαριστικώς από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας και αυτό πρέπει να το δούμε και για άλλα πράγματα σχετικά με τη δράση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας, ΜΚΟ, πόσες αιτήσεις πήρατε, πόσες δεν πήρατε, αλλά δεν θα επεκταθώ, επετράπη σε Δήμους, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας και δευτερευόντως της Θεσσαλίας, να πάρουν αυτά τα παιδιά τα οποία κόπηκαν από πέρσι, διότι λέει ότι πέρσι τα παιδιά ήταν 50.000 και φέτος είναι 43.060, αυτά που πήραμε. Αυτά όλα είναι από τους ΚΔΑΠ.

Ζητάμε σαν παράταξη από το Υπουργείο Εργασίας να καλύψει πρώτα τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και μετά τα ΚΔΑΠ. Εμένα με καίει το παιδί της Αττικής, το οποίο είχε μόνο 17% κάλυψη των αιτήσεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε. Η Αττική είναι ο ριγμένος της υποθέσεως. Έχω τα ποσοστά ανά Περιφέρεια, τι πήρε. Ανατολική Μακεδονία το 76% των θέσεων που αιτήθηκε, Αττική το 17. Δυτική Μακεδονία το 53. Ήπειρος το 64. Θεσσαλία το 86. Κεντρική Μακεδονία το 48, Κρήτη το 79 και ούτω κάθε εξής. Και σας λέω ότι αυτός ο αριθμός των παιδιών που πήγε σε ΚΔΑΠ, σε δύο μόνο Περιφέρειες, κύριε Γενικέ, είναι ο αριθμός που μας λείπει για να καλύψουμε τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα περσινά επίπεδα, δεν λέω στο σύνολο των αιτημάτων. Όμως τουλάχιστον να μην πάρουμε ούτε τα περσινά;

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα, μόνο δύο. Δήμος στην Κεντρική Μακεδονία έκανε αιτήσεις για 4.937 παιδιά και δεν είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πήρε 2.076, από τα οποία 1.509 θέσεις για ΚΔΑΠ και μόνο 500 θέσεις για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Μα έτσι κάνω και εγώ προγράμματα αθλητισμού, προγράμματα πολιτισμού, ζωγραφικής, χορού…

Πρέπει να απαντήσει για αυτό η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας.
Συνεχίζω. Δήμος στην Κρήτη, 1.547 θέσεις, δεκτές οι 1.012. Δήμος στη Θεσσαλία, 886 θέσεις, δεκτές οι 845. Δήμος Αθηναίων, για να μην πω τους άλλους Δήμους που είναι εδώ και να μου επιτρέψει, 500 αιτήσεις έκανε ο Δήμος Αθηναίων και πήρε 76. Το σύνολο λοιπόν της Αττικής είναι αδικημένο.

Ζητάμε από τον Υπουργό Εργασίας, και τον Υπουργό Εσωτερικών, κυρίως Εργασίας, επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος για την Αττική 20 εκατομμύρια. Δεν γίνεται αλλιώς. Θα λυθεί το πρόβλημα αμέσως.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να μακρηγορήσω πάρα πολύ. Θέλω να σας πω μόνο ότι έχουμε φτάσει στο σημείο του να σκεφτόμαστε αν θα ξανά συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πόσα καινούργια παιδιά, καινούριοι άνθρωποι θα ασχοληθούν. Ή θα πρέπει να γίνουμε συνταξιούχοι όσοι δεν είμαστε, για να ασχοληθούμε με Αυτοδιοίκηση, για να έχουμε ένα εισόδημα όσο μας φτάνει.

Πιστεύουμε όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και από την κυβέρνηση και από μέσα μαζικής ενημέρωσης, μία πίεση για τον θεσμό του αιρετού, του Δημάρχου. Προσπάθεια απαξίωσης, ούτως ώστε όλα αυτά να περάσουν και να χωνευτούν εύκολα, οι περικοπές και ειπώθηκαν τα παραδείγματα. Είπαν προηγουμένως και ο Νίκος ο Σαράντης και ο Κώστας ο Ασκούνης, τη μια θα είναι τα προνοιακά, την άλλη θα είναι οι βαριά άρρωστοι, την άλλη θα είναι τα νοσοκομεία, για να μας πουν.

Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πρέπει να αντιδράσουμε και να αντιδράσουμε σθεναρά και ενωμένα. Πρώτα με την ενημέρωση όμως στους πολίτες, όπως είπαν πριν, γιατί αν ο άλλος ξαφνικά έρθει για να σου πληρώσει την κλήση την Τετάρτη και σε βρει κλειστό, θα σε βρίσει. Αν εσείς την Τετάρτη δεν βγάλετε την καθαριότητα, μια δεν βγάλεις, δύο, θα σε βρίσει. Αν δεν λειτουργήσεις τις Υπηρεσίες σου, θα σε βρίσει.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι και από κάτω, όπως είπα, και από πάνω και δεν μπορούμε να χτυπάμε μόνο πάνω αν δεν προστατεύσουμε το από κάτω.

Η πρότασή μας είναι λοιπόν ναι στις διήμερες κινητοποιήσεις, αλλά πανελλαδικά και με απόφαση της ΚΕΔΕ. Αυτή είναι η πρόταση της παράταξής μας, κύριε Πρόεδρε. Συμφωνούμε με την πρόταση που έκανε ο κύριος Σαράντης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, αλλά η προϋπόθεση είναι να είναι πανελλαδικά, για να υπάρχει μια αξιοπιστία και ξέρετε κάτι; Επειδή στην τελευταία κινητοποίηση της ΠΕΔΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος συμμετείχαν οι 30 Δήμοι από τους 60 και ο σημαντικότερος Δήμος, ο Δήμος Αθηναίων, δεν συμμετείχαμε, κλείσαμε όλοι εμείς την πλατεία Κλαυθμώνος και ο Δήμος δεν συμμετείχε της Αθήνας. Είναι νομίζω μείζον να συμμετέχει και η Αθήνα, να συμμετέχει και ο Πειραιάς, να συμμετέχει και η Θεσσαλονίκη, για να μπορεί να έχει επιτυχία. Μόνο με την Κηφισιά και με δύο-τρεις άλλους Δήμους που θα φέρουν και πούλμαν, δεν γίνεται.

Άρα θέλει προετοιμασία και όχι την άλλη Τετάρτη κλείνουμε για να πούμε κάτι και στην ουσία να είμαστε ανοικτοί οι  Δήμοι και να λέμε ότι έχουμε κλείσει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Πρότασή μου είναι με απόφαση της ΚΕΔΕ δύο μέρες πανελλαδικό κλείσιμο των Δήμων.

Τέλος, συμφωνώ απολύτως με τις προτάσεις που έκανε ο Πρόεδρος σχετικά με τη δανειακή χρηματοδότηση που πρέπει να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με μεγάλωμα των… και μείωση του επιτοκίου, όπως επίσης θα συμφωνήσω απόλυτα και για τα άλλα θέματα που τέθηκαν σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο, για την μεταφορά των μαθητών, για τα παρακρατηθέντα, για να μην τα ξανά πω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου