Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ




Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί φίλοι.
Ως Δήμαρχος Αθηναίων, σας καλωσορίζω στην κρισιμότερη τα τελευταία χρόνια Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Μια Συνέλευση που διεξάγεται εν μέσω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, χωρίς να υπάρχουν ακόμη ορατά σημάδια εξόδου από τον φαύλο κύκλο που η κρίση αυτή έχει δημιουργήσει.
Η προσπάθεια που γίνεται σε όλη την χώρα, είναι μεγάλη. Αναρωτιέμαι όμως, υπάρχει άλλος τομέας στην χώρα που να λειτουργεί με 60% περικοπή των πόρων που λάμβανε; Μειώθηκαν πουθενά αλλού το 70% των Οργανισμών μέσω μιας μεταρρύθμισης; Υπήρξε άλλος τομέας του Δημοσίου όπου τα Όργανα Διοίκησης να έχουν μειωθεί κατά 50%;
Και παράλληλα, παρά την δραματική περικοπή των εσόδων, το συνολικό χρέος των Δήμων έχει μειωθεί και τούτο έγινε, χωρίς να αποφασιστεί κανένα κούρεμα των χρεών προς αυτούς και καμία ουσιαστική ευνοϊκή ρύθμιση. Αντιθέτως, υπήρξε και έλλειψη πνεύματος συνεργασίας από την Κεντρική Διοίκηση και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε στο παρελθόν και απροθυμία να συμβάλλει με ρεαλιστικούς τρόπους στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας για την αύξηση των ιδίων εσόδων.
Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάμε ότι η κρίση αποτελεί και ευκαιρία και νομίζω ότι όλοι μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε έτοιμοι να τις αρπάξουμε αυτές τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, για να επιτελέσουμε το έργο μας. Για παράδειγμα, δεν βλέπω κάποιον λόγο να μην προχωρήσουμε σε αξιοποίηση των κοινωνικών συνεταιρισμών για την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, χωρίς να περιμένουμε από το κράτος, ικετεύοντας διαρκώς για προσλήψεις προσωπικού.
Επιπλέον, όπως είναι αντιληπτό από τον καθένα, ουσιαστικά έργα υποδομής, μεγάλα έργα υποδομής, μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους. Στην Αθήνα, όπως γνωρίζετε, γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό μια συστηματική δουλειά, με αποκορύφωμα την θέσπιση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου ως ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Αυτό το πείραμα, πρέπει να πετύχει και να επεκταθεί άμεσα, σε όλους τους Δήμους.
Όλα αυτά έγιναν και γίνονται με κοπιώδεις προσπάθειες των Δημάρχων και των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης. Προσπάθεια που έγινε με υπεύθυνο τρόπο και έχοντας υπόψη ότι συμβάλλει στην γενικότερη εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι οι Δήμοι ήταν οι πρώτοι που προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα και μάλιστα, όχι μόνο μέσω της δραστικής περιστολής των δαπανών τους, αλλά και διεκδικώντας έναν κεντρικό ρόλο στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην ανακούφιση όσων υποφέρουν από τις συνέπειες της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Εδώ λοιπόν, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιτάξει ένα κατηγορηματικό «όχι» στην περικοπή περαιτέρω πόρων.
Κύριε Υπουργέ, το γνωρίζετε ήδη και έχετε όλους εμάς στο πλευρό σας, με ατράνταχτα οικονομικά στοιχεία, για να πείσετε όποιον χρειάζεται, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί περαιτέρω να συρρικνωθεί. Έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο θεσμικό επίπεδο και δυστυχώς, είμαστε ακόμη από τους ελάχιστους – εννοώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα – που αυτό το έχουν πραγματοποιήσει και το έχουν εφαρμόσει στο ακέραιο.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου