Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΕΝΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Την έντονη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης που με τις απόφασης της αποδυναμώνει την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέφρασε το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου με ψήφισμα που ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία και στο οποίο τίθενται εννέα προτάσεις που συνιστούν μια άλλη πολιτική αντίληψη για τον τόπο, μια πολιτική παρεμβατική σε όλους τους τομείς της δομής του κράτους και της οικονομίας.

Αντισυνταγματική η πρακτική της κυβέρνησης
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην εισήγηση του κατήγγειλε την αντισυνταγματική μεθοδολογία της κυβέρνησης που καταλύει την εξουσία που ανατέθηκε από τους πολίτες στην αιρετή Περιφερειακή αλλά και στην Δημοτική Αυτοδιοίκηση.
Μόνο μέσα από τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας θα δοθεί λύση στην κρίση
«Στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση γιατί αποτελεί την μόνη επιλογή για να αποφύγουμε την καταστροφή αλλά μόνο μέσα από τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας θα δοθεί λύση στην κρίση» υποστήριξε στην συνέχεια ο Πέτρος  Τατούλης χαρακτηρίζοντας «μεγάλα ολισθήματα και βαθύτατα αντισυνταγματικές πράξεις τις συμπεριφορές που αναπτύσσει η κυβέρνηση με την μη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, των Διυπουργικών Επιτροπών, αλλά και με το τρόπο που επέλεξε να αντικαταστήσει τη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν κατάργηση του.
Η σπίλωση και αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναδεικνύει το Ιησουιτισμό του πολιτικού μας συστήματος
Ο Πέτρος Τατούλης κατήγγειλε ακόμα την διάλυση των δομών διακυβέρνησης του τόπου με την απόλυση των υπαλλήλων στις πλάτες των οποίων λειτουργεί το ίδιο το κράτος. Η πολιτική της κυβέρνησης μάλιστα να σπιλώσει με επικοινωνιακά τερτίπια το μόνο υγιή ιστό της δημοκρατίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που διατηρεί πρωτογενή πολιτική σχέση με τους πολίτες, αναδεικνύει το Ιησουιτισμό του πολιτικού μας συστήματος σημείωσε στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Οι Υπουργικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα διαλύσουν την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού κράτους
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την κοιτίδα της δημοκρατίας και η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τις αντισυνταγματικές πράξεις και την πολιτική εκτροπή των Υπουργικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, θα διαλύσει την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού κράτους υπογράμμισε ο Πέτρος Τατούλης

Εννέα παρεμβατικές πολιτικές προτάσεις σε όλους τους τομείς της δομής του κράτους και της οικονομίας
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη προτείνει τις παρακάτω εννέα πολιτικές για την αναστροφή της πορείας που έχει πάρει η χώρα με τις πρακτικές της κυβέρνησης:
1.     Οι Περιφέρειες θα πρέπει να επωμιστούν το βασικό βάρος της αναπτυξιακής πορείας του τόπου, τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση θα ασχολείται για πολλά χρόνια με την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας
2.     Οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να αναστρέψουν την κατάπτωση της δημόσιας εικόνας στα διεθνή φόρα με μικρότερο κόστος από την κεντρική κυβέρνηση.
3.     Οι Περιφέρειες θα πρέπει να ενισχυθούν έτι περαιτέρω με αρμοδιότητες όπως στα δάση, στα νερά, στη χωροταξία.


4.     Η αρμοδιότητα της υγείας θα πρέπει να μεταφερθεί στις αιρετές Περιφέρειες από 1/1/2013, όπως προέβλεπε εξαρχής η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
5.     Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, προ του 1990, ως Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με Γενικό Γραμματέα υψηλόβαθμο στέλεχός της και όχι κομματικά διορισμένο.
6.     Για την επόμενη προγραμματική περίοδο να υπάρξει διαπραγμάτευση στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά η κάθε Περιφέρεια αυτόνομα και αυτοτελώς να έχει το δικό της πρόγραμμα. Θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και να γίνουν πολυτομεακά και πολυταμειακά που θα τα χειρίζονται οι Περιφέρειες.
7.     Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές να μετατραπούν σε Διαχειριστικές Αρχές.
8.     Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να αποκεντρώσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην ευθύνη των αιρετών Περιφερειών.
9.     Διεκδικούμε την κατάρτιση ειδικού αναπτυξιακού νόμου με ευθύνη των Περιφερειών. Θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες οριζόντιες βασικές αρχές του νόμου αυτού με ταυτόχρονη παροχή της δυνατότητας εξειδίκευσης σε κάθε Περιφέρεια, ανάλογα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.  

“Οι προτάσεις αυτές συνιστούν μια άλλη πολιτική αντίληψη για τον τόπο, μια πολιτική παρεμβατική σε όλους τους τομείς της δομής του κράτους και της οικονομίας” ξεκαθάρισε ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε το χθες ως την κινηματογραφική ταινία που παίζει τις ίδιες εικόνες μιας περιόδου που θα στιγματιστεί ως μια από τις χειρότερες του τόπου”.

“Η νέα Ελλάδα απαιτεί νέες σκέψεις, νέες προτάσεις, άλλη κινητικότητα” κατέληξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο κλείσιμο της τοποθέτησής του.
Το κόστος του μεσοπρόθεσμου δεν θα είναι 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πάνω από 23 δις και αυτό θα είναι τραγωδία
«Εκτίμησή μου είναι ότι το κόστος του μεσοπρόθεσμου δεν θα είναι 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πάνω από 23 δις και αυτό θα είναι τραγωδία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και τόνισε την αναντιστοιχία των προεκλογικών δεσμεύσεων της τρικομματικής κυβέρνησης με τις ενέργειές της, γεγονός «που επιτάσσει την καθολικότητα συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια».
«Το πρόβλημα είναι δικό μας και εμείς πρέπει να το διαχειριστούμε. Πρέπει, ωστόσο, να το αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με τη λογική που υπαγορεύει να μάθουμε από τα λάθη μας και σύμφωνα με ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και το οποίο έχουμε το θάρρος να υποστηρίξουμε δημόσια» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης.

Οι αιρετές Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαχείριση των δημοσίων ελλειμμάτων με περικοπές ύψους 1,4 δις ευρώ περίπου
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απομυθοποίηση που απαιτείται αναφορικά με την άποψη ότι ο πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την κρίση, τονίζοντας ότι μετά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών στη χώρα, τον Καλλικράτη, οι αιρετές Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαχείριση των δημοσίων ελλειμμάτων, ύψους 1,4 δις ευρώ περίπου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι βαθμοί αυτοδιοίκησης έχουν διακριτούς ρόλους μεταξύ τους και ο καθένας τις δικές του αρμοδιότητες.
Μύθος η δημοκρατικές ευαισθησίες των δήθεν προοδευτικών κομμάτων
Μύθο χαρακτήρισε επίσης ο Πέτρος Τατούλης τη συμβολή των δήθεν «προοδευτικών» κομμάτων, γιατί «δεν μιλούν για ευρύτερη εφαρμογή του Καλλικράτη, και δεν το κάνουν γιατί είναι βαθύτατα εμποτισμένα από τη λογική της πελατειακής εξάρτησης και η οπτική τους θολώνεται από τον λαϊκισμό τους».
Μεγαλύτερο πρόβλημα της πολιτικής στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η κρατικοδίαιτη σύστασή της οικονομίας, και η κατεύθυνσή της σε συγκεκριμένους ανθρώπους, υπακούοντας στην πελατειακή λογική. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας, της φυγοδικίας και της χειραγώγησης του πολιτικού συστήματος που οδήγησε σταδιακά στη διαφθορά όλων των θεσμικών παραγόντων.
Οι αριστεροί δεν μίλησαν ποτέ για τα πραγματικά προβλήματα, παρά μόνο συνεχίζουν να τάζουν ακόμα και σήμερα παροχές
«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν βλέπω καμία δήθεν προοδευτική παράταξη να ασκεί ουσιαστική κριτική, παρά μόνο την προβολή ενός επικοινωνισμού ως πολιτική διεκδίκηση της εξουσίας. Οι αριστεροί δεν μίλησαν ποτέ για τα πραγματικά προβλήματα, παρά μόνο συνεχίζουν να τάζουν ακόμα και σήμερα παροχές, λες και είναι εκτός πραγματικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου