Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Κύριε Πρόεδρε, θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω καταρχήν για την τιμητική πρόσκληση να με καλέσετε να παραστώ και να παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας και να απευθύνω έναν χαιρετισμό στους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α’ Βαθμού, που με τη σημερινή μου παρουσία δηλώνω καταρχήν θέλω να τιμήσω γιατί αποτελούν το κύτταρο της δημοκρατίας μας.
Θα ήθελα να πω ότι με το πρόγραμμα του Καλλικράτη και τη διεύρυνση των Δήμων, οι Δήμοι στη χώρα μας διαχειρίζονται τεράστια χρηματικά ποσά σε σχέση και με τις αρμοδιότητες που έχουν πάρει και οπωσδήποτε η διαχείριση αυτή πρέπει να γίνεται πάντοτε για την εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους είναι ταγμένοι.
Σε όλες τις κοινωνίες του σύγχρονου κόσμου θέλω να σας πω ότι υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλέγμα εγγυήσεων και ένα σύστημα ελέγχου, τόσο εσωτερικού, όσο και εξωτερικού, τόσο κοινοβουλευτικού, όσο και δικαστικού, ώστε να διασφαλίζεται αυτό που λέμε χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και το οποίο στις μέρες μας και εν όψει της τρέχουσας δημοσιονομικής συγκυρίας την οποία περνά η χώρα μας, καταλαβαίνετε ότι αποκτά βαρύτερη σημασία.
Άκουσα με πολλή προσοχή όλους τους χαιρετισμούς και ασφαλώς θα επιφυλαχθώ, γιατί θα παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας, για να τοποθετηθώ σε μια  σειρά από ζητήματα τα οποία τέθηκαν, αλλά ήθελα προκαταρκτικά, γιατί ήθελα να το ξεκαθαρίσω από την αρχή, ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε και από εσάς, κύριε Πρόεδρε, αλλά και από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Το θέμα του ελέγχου της σκοπιμότητας, ο οποίος μπορεί να γίνεται από τις υπηρεσίες Επιτρόπων μας.

 Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι αυτό μας αφήνει, όχι αδιάφορους, αλλά οπωσδήποτε μας βρίσκει κάθετα αντίθετους διότι εάν υπάρχουν κάποια φαινόμενα, μεμονωμένα θέλω να πιστεύω, εμείς οπωσδήποτε τα αποδοκιμάζουμε και επιπλέον αποδοκιμάζουμε και κάθε μορφή διολίσθησης αυτού που στις μέρες μας μπορεί να ονομάζεται δικαστικός ακτιβισμός και θέλω να είμαι ξεκάθαρος μαζί σας, ότι σε αυτά τα θέματα δεν θα υποχωρήσω σε τίποτα.
  Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα, άκουσα με πολλή προσοχή και σας είπα, θα τοποθετηθώ αφού ακούσω και άλλους ομιλητές, γιατί είναι πράγματι πολύ σημαντικά ζητήματα που άπτονται του ζητήματος της οικονομικής διαχείρισης και όχι μόνο των ΟΤΑ, αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης, γιατί οπωσδήποτε οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη γενικότερα, αλλά και στα χρηματικά εντάλματα τα οποία αφορούν απορροφήσεις κονδυλίων και πιστώσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη, οπωσδήποτε δεν μας αφήνουν αδιάφορους και για αυτό θα μεταφέρω από το βήμα αυτό, κατ’ εξουσιοδότηση και του Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι ήδη εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο μεταξύ των άλλων θεμάτων, που θα αφορά τις κάθε μορφής καθυστερήσεις και στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και στα θέματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται και με τους ελέγχους, οπωσδήποτε πιστεύω ότι θα πάρουν τη μορφή μιας νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα μας βοηθήσει για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα καλύτερα.
  Δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό το σημείο. Θα ήθελα μόνο να σας πω ότι σαν Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθημερινά γίνομαι δέκτης πολλών προβλημάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση είτε του Α’ είτε του Β’ Βαθμού. Να ξέρετε ότι δεν μας αφήνουν ασυγκίνητους τα προβλήματα αυτά τα οποία καθημερινά ακούμε και κυρίως σε μια συγκυρία, όπως είπαμε, αρνητική για τη χώρα μας.
Εκείνο που θα περιοριστώ οπωσδήποτε τώρα να πω, είναι ότι θα ακούσω με πολλή προσοχή όσα θα διαμειφθούν εδώ στο Συνέδριο και αυτός είναι ο λόγος της σημερινής μου παρουσίας εδώ και της αυριανής.
Θέλω να ευχηθώ στον κάθε έναν χωριστά καλή επιτυχία στο έργο του, καλή επιτυχία στο έργο σας, επειδή άκουσα ότι είναι το πρώτο Συνέδριό σας σαν Ένωση. Θέλω να χαιρετίσω το Συνέδριό σας και να ξέρετε ότι όλα τα πορίσματα αυτού του Συνεδρίου θέλω να πιστεύω ότι θα μας δώσουν την ευκαιρία να έχουμε ένα γόνιμο διάλογο και μια ανταλλαγή σκέψεων, γιατί οπωσδήποτε θέλω να πιστεύετε και να ξέρετε ότι η πρόθεσή μας δεν είναι να θέτουμε σε δοκιμασία τις σχέσεις είτε της κεντρικής διοίκησης, είτε των ΟΤΑ με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά να αμβλύνουμε κάθε μορφή η οποία μπορεί να οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων.
 Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου