Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΦΩΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ, ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΕΔΕ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Σχετικά με την Τοπική Ανάπτυξη και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης



Αγαπητοί Συνάδελφοι
Η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στον παραγωγικό και τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Απαιτείται η ουσιαστική ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρέπει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και παράλληλα για τη διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) έχει ουσιαστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες και παρεμβαίνει ενεργά στην τοπική ανάπτυξη μέσω του Πενταετούς Δημοτικού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Στο πλαίσιό του εκτελεί έργα τεχνικής υποδομής και κοινωνικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και ιδίως τη ΣΑΤΑ, από τους ίδιους πόρους, από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. 2007–2013 και ιδίως τα Π.Ε.Π. και από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως είναι το προετοιμαζόμενο από το Υπουργείο Εσωτερικών Πρόγραμμα Α.Κ.Σ.Ι.Α.
Το Πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη» (Α.Κ.Σ.Ι.Α.) προβλέπεται να αποτελείται από 6 άξονες :
1. Ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗΣΕΑΣ»
2. Χρηματοδότηση έργων των Δήμων από τα Τομεακά  Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. και το Πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής»
3. Χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων έργων μέσω της αυτεπιστασίας
4. Χρηματοδότηση ενεργειών εξοικονόμησης ενέργειας
5. Το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α.
6. Το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ»
Η Επιτροπή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΕΝ.Π.Ε. θα παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις μας για κάθε Άξονα του Α.Κ.Σ.Ι.Α. και καλείται το Συνέδριό μας να τις εμπλουτίσει. Τα σημαντικότερα που ζητούμε είναι να διασφαλιστεί : α) η συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. όχι μόνο στην παρακολούθηση αλλά και στην εξειδίκευση και τη διοίκηση της εφαρμογής του Προγράμματος Α.Κ.Σ.Ι.Α. (μέσω σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης) και β) η ενημέρωση και υποστήριξη των Δήμων για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Η ίδια Επιτροπή της Κ.Ε.Δ.Ε. θα παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την προβολή του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο. Είναι σημαντική η ευκαιρία που μας δίνεται με την εδώ παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γ. Νικητιάδη, να εγκαινιάσουμε μια ουσιαστική συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση στην προώθηση του τουρισμού και στην αναβάθμιση του ρόλου και της συμβολής των Δήμων.
Όσον αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε πρόταση προς την Κυβέρνηση για την εξειδίκευση της διαμορφωνόμενης Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας μας και για την κατοχύρωση του ρόλου των Περιφερειών και των Δήμων με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες.
Τέλος, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις Περιφερειών και Δήμων στα πλαίσια του αναπτυξιακού προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί ο Νόμος 1622 / 1986 (περί δημοκρατικού προγραμματισμού), ώστε η διαβαθμιδική συνεργασία, που είναι αναγκαία στα πλαίσια του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να σέβεται την πολιτική, την οικονομική και τη διοικητική αυτοτέλεια των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατοχυρώνει και το Σύνταγμα.
Η επικαιροποίηση των διατάξεων για το «δημοκρατικό προγραμματισμό» εντάσσεται και στην ευρύτερη ανάγκη ρύθμισης και οργάνωσης της διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων.
Περιμένουμε στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης οι Σύνεδροι να εμπλουτίσουν τον προβληματισμό και τις προτάσεις μας, γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να στηριχθεί στην Περιφερειακή και την Τοπική Ανάπτυξη και στον ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου