Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

"ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της Κομοτηνής για την φιλοξενία και όλους αυτούς οι οποίοι βοήθησαν και βοηθούν για να γίνει αυτό το  Συνέδριο, έκτακτο βέβαια το ονομάσαμε αυτό το Συνέδριο, το πρώτο μετά από τις Εκλογές, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.
            Βέβαια είχα στο μυαλό μου κάποια πράγματα να πω, αλλά από τη στιγμή που άκουγα εδώ την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τόσο την κυρία Γεννηματά, ειδικά τώρα το απόγευμα, όσο και τον κύριο Κουκουλόπουλο, έλεγα «Είμαι Δήμαρχος σε Δήμο της Ελλάδας και γίνονται όλα αυτά και εγώ δεν τα ξέρω;» Ή από την άλλη μεριά, ο αγαπητός κύριος Κουκουλόπουλος, μου έδωσε την εντύπωση, επειδή έχουμε μια κοινή πορεία αρκετά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στην ΚΕΔΚΕ πολλά χρόνια μαζί, μου έδωσε την εντύπωση ότι μάλλον παρέμεινε Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ παρά Υπουργός Εσωτερικών, γιατί αν ανατρέξουμε στους λόγους του κυρίου Κουκουλόπουλου ως Προέδρου της ΚΕΔΚΕ, περίπου τα ίδια μας έλεγε και βέβαια εμείς συμφωνούσαμε τότε. Συμφωνούσαμε στο ότι αυτό το κράτος είναι το πλέον γραφειοκρατικό κράτος που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο. Είναι το πιο συγκεντρωτικό, το πιο αναποτελεσματικό κράτος και όλοι βέβαια αγωνιζόμασταν όλα αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αλλάξουμε αυτά.
            Σε όλα τα Συνέδριά μας τα τελευταία χρόνια λέγαμε, αποφασίζαμε, γράφαμε, στέλναμε προς κάθε κατεύθυνση τα συμπεράσματά μας, τις προτάσεις μας και βέβαια περιμέναμε από την πιο προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε ξεκινήσει την προσπάθεια με τον Κώδικα και μετά διαφαίνονταν ότι θα προχωρούσε στον λεγόμενο Καποδίστρια 2, να κάνει αυτά πραγματικότητα. Δεν τα έκανε. Ήρθε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Πριν πάω όμως εκεί, θα πρέπει να θυμίσω το Συνέδριο της Κυλλήνης και έχει ιδιαίτερη σημασία το Συνέδριο της Κυλλήνης. Στο Συνέδριο της Κυλλήνης, αγαπητοί συνάδελφοι, με ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περίπου 98%, είχαμε αποφασίσει σε τι σόι διοικητική μεταρρύθμιση θέλαμε να πάμε. Όλο όμως το σύστημα. Δηλαδή και η κεντρική εξουσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Β’ καθαρά Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βέβαια είχαμε την ευκαιρία τότε, αν και δεν θέλω να κάνω παρελθοντολογία, να έχουμε την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, να έχουμε τις ηγεσίες των κομμάτων και είχαμε και την παρουσία του κυρίου Παπανδρέου, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε αναβαπτιστεί, είχε αναβαθμιστεί αν θέλετε, με την εκλογή του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θέλω να αναφέρω τι είχε πει στην ομιλία του, η οποία ειρήσθω εν παρόδω διορθώθηκε πριν εκφωνηθεί από τον κύριο Κουκουλόπουλο και πράγματι πέντε-έξι σειρές να πω τι έλεγε ο κύριος Παπανδρέου τότε.
            Έλεγε ότι «Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση…» της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ τότε «…να μην επιχειρήσει μια νέα εξαπάτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών με έναν νόμο που θα επιχειρεί αποσπασματικά τη διοικητική συνένωση των ΟΤΑ, χωρίς ένα συνολικό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τις οικονομικές και άλλες προϋποθέσεις και τα προγράμματα που θα συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως είναι η χωροθέτηση μετά από διάλογο». Το τονίζω αυτό. «Η χρηματοδότηση υποδομών και λειτουργικών δαπανών, η στελέχωση και η οργάνωση των Υπηρεσιών.»
            Δεν θα πω άλλα. Μόνο αυτή η παράγραφος φτάνει. Φτάνει, γιατί πράγματι μετά από λίγο ο ελληνικός λαός του έδωσε το δικαίωμα να κυβερνήσει τον τόπο και βέβαια να κάνουμε και τη διοικητική μεταρρύθμιση και μας προέκυψε ο Καλλικράτης, τον οποίο κάποιοι εκθείασαν σήμερα.
            Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτός ο Καλλικράτης έχει καμία σχέση με τα οράματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Με τα οράματα τα δικά μας; Έχει καμία σχέση αυτός ο Καλλικράτης με εκείνα που λέγαμε στα Συνέδριά μας; Τι πάταξε; Την γραφειοκρατία; Την αναποτελεσματικότητα; Έδωσε λύσεις σε αυτά που έλεγε τότε η ηγεσία; Έγινε κανένας διάλογος για το χωροταξικό;
            Σας πληροφορώ, τους νέους συναδέλφους, ότι ήμουν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ στις συνομιλίες που κάναμε στο Υπουργείου, μέρες ατελείωτες, για τον Καλλικράτη. Βέβαια, ούτε το ένα δέκα τοις εκατό από αυτά που συμφωνούσαμε με την Προεδρεία του τότε Γενικού Γραμματέα δεν πέρασε στον Καλλικράτη. Όταν δε τολμούσαμε να αναφέρουμε «Κύριε Γενικέ, θα συζητήσουμε και αυτό το χωροταξικό, να ξέρουμε τι γίνεται;» έλεγε «Δεν είναι δική μου δουλειά», άρα δεν ήταν και δική μας. Και ήρθε κατευθείαν στη Βουλή. Αυτός ήταν ο διάλογος που έλεγε ο Αρχηγός τότε ότι θα γινόταν για το χωροταξικό και μας προέκυψαν οι 325 Δήμοι. Δεν ήξερε κανένας. Εν κρυπτώ και παραβύστω, μην το θίξει κανένας και όχι μόνο αυτό. Ο κύριος Ραγκούσης δεν δέχτηκε καμία από τις προτάσεις που έγιναν ένθεν κακείθεν, δεν δέχτηκε τη δική μας θέση που την είπαμε στη Βουλή και μιλήσαμε για αρκετή ώρα, αλλά γίνονταν αυτά στις συνεδριάσεις που όλοι ξέρουμε.
            Άρα λοιπόν για ποιον διάλογο;
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Ένα λεπτό. Παρακαλώ τους συναδέλφους να κάνουν ησυχία, ιδιαίτερα στο βάθος.
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Αγαπητέ Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε. Δεν θα με βάλετε εμένα στα  τρία λεπτά. Εγώ είμαι επικεφαλής...
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Όχι, για την ησυχία. Παρακαλώ για την ησυχία τους συναδέλφους στο βάθος.
            Κύριε Τζανακούλη, συνεχίστε. Δεν ήταν θέμα χρόνου. Προς Θεού!
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ.
            Έλεγε λοιπόν η κυρία αναπληρώτρια Υπουργός εδώ ότι μαζί θα βαδίσουμε, μαζί θα κάνουμε, θα συνομιλούμε, θα τα βγάζουμε. Πότε; Για τα επόμενα χρόνια; Γιατί δεν κατάλαβα εγώ και ήρθε και ο κύριος Υπουργός, στον οποίο λέμε εδώ και καιρό να μας φέρει το σχέδιο, σήμερα είπε τις επόμενες μέρες. Πολύ φοβάμαι ότι και αυτό άρον-άρον ότι είναι να διορθώσει θα έρθει και δεν θα προλάβουμε να κάνουμε τίποτα.
            Οφείλω όμως να πω τα πράγματα με το όνομά τους. Ο κύριος Ραγκούσης, αν και είναι απών, ήταν ο Υπουργός που δεν μας δέχτηκε σχεδόν ποτέ. Ελαχιστότατες φορές και μετά, ενώ ήταν υπεύθυνος μετά τις Εκλογές να βγάλει και το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, πήγαινε-πήγαινε πίσω, το Προεδρικό δεν το έβγαζε και άρχισε να υπάρχει μια διαμάχη προσωπική μεταξύ του τότε Προέδρου της ΚΕΔΕ, του κυρίου Κακλαμάνη και του κυρίου Ραγκούση, λες και το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν προσωπικό και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Και ήρθε και ο κύριος Καστανίδης. Ξεκινήσαμε έναν διάλογο επί Υπουργίας κυρίου Καστανίδη, οφείλω να σας πω και εκεί όμως, όταν είπαμε στον Γενικό Γραμματέα «Αυτά που λέμε θα περάσουν σε κάποιο νομοσχέδιο ή θα πάθουμε αυτά που πάθαμε με τον Καλλικράτη;» Βέβαια με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Γραμματέας μας λέει «Δεν ξέρω. Εγώ οφείλω να κάνω αυτή τη δουλειά, να τα πάω, αλλά είναι δουλειά άλλων». Βέβαια άλλαξε. Είναι αλήθεια όμως, με τον κύριο Γιαννίτση έχουμε μια καλύτερη συνεργασία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια καλύτερη συνεργασία. Βέβαια ο άνθρωπος δεν είχε μεγάλη εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μας το είπε και αυτός με κάθε ειλικρίνεια, προσπαθεί με κάθε τρόπο, του δίνουν και μερικά στοιχεία τα οποία δεν τα έχει αναλύσει σε βάθος, όπως αυτό που είπε και σήμερα και ήρθε και σε εμάς σε μια συνάντηση και λέει «Τώρα τον Δεκέμβριο θα πάρετε πάρα πολλά λεφτά…», το ακούσατε και σήμερα για τα 500 εκατομμύρια και μέσα σε αυτά μετρούσε και τους ΚΑΠ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Μιλούσε για τα παρακρατηθέντα. Του είπαμε «Κύριε Υπουργέ, τα παρακρατηθέντα βάσει νόμου έπρεπε να τα έχουμε πάρει 31 Ιανουαρίου και τη ΣΑΤΑ έπρεπε να την έχουμε πάρει…» αυτή την κολοβή «…πολύ πιο πριν». Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε τη συγκυρία που υπάρχει, γιατί είπε και ο κύριος Υπουργός «Θα ήθελα να συμμετάσχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο να βγούμε από την κρίση». Του απαντώ. Δεν είναι «θα». Συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, περισσότερο από κάθε άλλον θεσμό. Ακούσατε από τα στοιχεία και από τον Πρόεδρο και του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, ότι έχουμε υποστεί αυτά τα δύο χρόνια, το 2010 και το 2011, τέτοιες μειώσεις που δεν είχαμε υποστεί ποτέ, μα ποτέ. Μακάρι να μπορούσαν και άλλοι να σηκώσουν αυτό το βάρος και δεν μας ρωτά κανένας πως εμείς σηκώνουμε το βάρος. Δεν απαντήθηκε σήμερα, το δωδεκατημόριο, μοιραία πάω στα κοινά, αυτά που μας απασχολούν και απασχολούν πολλούς και ιδιαίτερα τους καινούργιους Δημάρχους και τους Δημάρχους των Καλλικρατικών Δήμων, δεν μας είπε το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου πότε θα το πάρουμε και πόσο θα είναι αυτό, γιατί θυμίζω ότι τα δωδεκατημόριο του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ήταν κατά αρκετό ποσοστό μειωμένα έναντι των δωδεκατημορίων των άλλων μηνών, που και αυτά τα παίρναμε με μεγάλη καθυστέρηση.
            Ήρθε λοιπόν ο Καλλικράτης, που τον εκθειάζουν κάποιοι, να μας φέρει τα πάνω-κάτω. Μιλούσε ο κύριος Κουκουλόπουλος εδώ για προσλήψεις και τα λοιπά. Του είπα και άλλη φορά, επειδή έχουμε μια σχέση χρόνια, «Υφυπουργέ, πριν πεις κάτι, να προσέχεις, να το προσέχεις. Δηλαδή τώρα είσαι σε μια θέση που όταν πεις κάτι πρέπει να είσαι πάρα πολύ σίγουρος ότι θα γίνει». Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε μια μάζωξη που είχαμε μας ανακοίνωσαν, από τα μεγάλα προβλήματα, ότι «Ξεχάστε ένα προσχέδιο που είχε γίνει για τους ΦΟΔΣΑ να γίνουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, θα γίνουν ανώνυμες εταιρείες». Του είπαμε εκείνη την ημέρα «Πρόσεχε, μην το λες, έχουμε να κάνουμε γιορτές. Θα ξεκινήσει η ΠΟΕ ΟΤΑ και όλοι αυτοί και δεν θα γίνουν ούτε γιορτές, ούτε τίποτα». Την επαύριο ακριβώς, θυμάστε όλοι, του κατέλαβαν το γραφείο. Το θυμάστε καλά. Έγινε κατάληψη το γραφείο. Ανέκρουσε πρύμνα. Ούτε κανένα Προεδρικό Διάταγμα βγήκε, ούτε βγαίνει και βέβαια τώρα προσπαθούμε να βρούμε λύση με τις Διοικήσεις, με ένα άρθρο που μπήκε και βγήκε και μπήκε σε ένα άλλο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, με τις Διοικήσεις. Ξέρετε αγαπητοί συνάδελφοι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αυτό.
Βέβαια, για να πάω σε αυτό, για να το καταλάβετε όλοι. Αγαπητοί συνάδελφοι, προσέξτε. Μοιραία πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα δεν έχει καμία σχέση με την Αυτοδιοίκηση του 20ου αιώνα. Τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε και εδώ θα πρέπει να μας θωρακίσει η Πολιτεία, να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα που έχουμε στη διάθεσή μας για να έχουμε δικά μας έσοδα και όταν λέω αυτό μην πάει το μυαλό κάποιου ότι θα φορολογήσουμε τους πολίτες ή θα βάλουμε αυξημένα τέλη, όπως μας πρότεινε ο κύριος Ραγκούσης όταν του είπαμε «Πού πάμε, Υπουργέ; Δεν βγαίνουμε». «Και τι έγινε;» λέει. Παρουσία και του κυρίου Παπακωνσταντίνου, μην το ξεχνάμε. Λέει «Αυξήστε τα ανταποδοτικά 100%». Την είχε τη λύση έτοιμη, ο άνθρωπος που είχε υπηρετήσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν το περιμέναμε ποτέ.
Λέω λοιπόν, ότι και να αλλάξουμε στο σύστημα, όποιον πόρο που λέμε εμείς δυναμικό να βάλουμε, εγώ πλέον είμαι σίγουρος ότι  δεν θα φτάνουν με τίποτα αυτά τα λεφτά. Ξέρετε ότι σήμερα κατά κύριο λόγο οι  ΚΑΠ προέρχονται από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Θα έχουμε φόρο σε ένα-δύο χρόνια με τις μειώσεις των μισθών, με όλα αυτά που γίνονται, για να παίρνουμε εμείς αυτά τα δισεκατομμύρια που παίρναμε; Δεν θα τα έχουμε, με τίποτα. Μη λέμε άλλα πράγματα. Να είμαστε πραγματιστές. Και όποια άλλη πηγή να βάλουμε. Άρα λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε.
Όμως εδώ, όπως έλεγα, πρέπει να μας θωρακίσει η Πολιτεία και να μην έχουμε όλα αυτά, την αλληλοεπικάλυψη, σύγχυση αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατία και ούτω καθεξής και μου ήρθε στο μυαλό αυτό με τα σκουπίδια. Προσέξτε να δείτε, αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν έχει καμία ή δεν πρέπει να έχει καμία σχέση η Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος αν θέλετε, πέραν αυτών που είπα, με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι καθαρά δικό μας θέμα και το λέω αυτό για να καταλάβουμε όλοι ότι τα σκουπίδια πλέον δεν είναι βάρος, δεν μπορεί να είναι βάρος, αλλά θα είναι για όσους το καταλάβουν πολύ σύντομα έσοδα για τους Δήμους, τεράστια. Εδώ παίζονται τα μεγάλα συμφέροντα. Θα σας πω εγώ που είμαι στον 14ο χρόνο Δήμαρχος. Έχω γυρίσει όλον τον κόσμο με μεγάλες επιχειρήσεις που έρχονταν ντε και καλά να μου πουν για τα σκουπίδια, γιατί τυχαίνει να είμαι και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ  Λάρισας, από τους μεγαλύτερους. Το πρώτο που έβαζαν βέβαια όλοι αυτοί με τις μεθόδους, ήταν το gate fee, δηλαδή τα χρήματα που θα πληρώσουμε όταν θα πάμε τα σκουπίδια. Σήμερα έχω πιέσεις από εταιρείες μεγάλες ότι όχι μόνο δεν θα πληρώνετε τιμή εισόδου για τα σκουπίδια, αλλά με τις μεθόδους που έχουμε θα παίρνετε και πάρα πολλά χρήματα. Ήρθε προχθές μια εταιρεία μεγάλη, αξιόπιστη, την ερευνήσαμε και είμαστε έτοιμοι να πάμε να δούμε τι ακριβώς γίνεται στη Γερμανία. Μας είπαν ξεκάθαρα: Θα βάλουμε εμείς το 90%, εσείς θα βάλετε το 10% για το εργοστάσιο. Η εταιρεία θα είναι 65-35, 65 ο ΦΟΔΣΑ 35 εμείς, θα βγάζουμε πετρέλαιο, λίπασμα και ενέργεια, ηλεκτρική ενέργεια.
Λέω λοιπόν ότι αλλάζουν τα πράγματα, αλλάζουν πολύ. Βλέπετε όμως πάνε να βάλουν την Περιφέρεια μέσα, είδατε και στην Αθήνα, βέβαια η Αθήνα είναι μια ιδιότυπη κατάσταση για πολλά θέματα, έβαλαν την Περιφέρεια, πόσα, εκατό μέλη θα έχει αυτό το Συμβούλιο αν το θυμάμαι καλά; 34 και 66; Κάτι τέτοιο. Τι είναι αυτά; Δεν θέλουμε ούτε τις Περιφέρειες… Ξέρετε τι λένε οι Περιφερειάρχες; Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους. Και αυτοί προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους. Λένε «Εμείς βάζουμε τα λεφτά». Ποια λεφτά; Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι δικά τους λεφτά; Δεν κατάλαβα. Εμείς τι ρόλο παίζουμε; Και έρχονται και τα μεγάλα συμφέροντα, προσέξτε, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μεγάλες εταιρείες που έχουν κάνει συμφωνίες και έχουν πάρει τις πατέντες, ποιων μεθόδων; Των παλαιών μεθόδων, εκεί που έπρεπε να πληρώνεις.
Πέρασαν αυτά ανεπιστρεπτί, αγαπητοί συνάδελφοι. Μη βιάζεστε. Θα πρέπει να πάμε στα καινούργια δεδομένα για να έχουμε έσοδα.
 Ένα άλλο θέμα μεγάλο που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο κάθε Δήμος, είναι το θέμα της ενέργειας. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε τόσες πηγές ενέργειας και δεν τις εκμεταλλευτήκαμε, αλλά και εδώ, για να φτάσω αλλού τώρα, να φτάσω σε αυτές τις περίφημες ανεξάρτητες Αρχές, τις Ελεγκτικές Αρχές, που δεν μας αφήνουν να αναπνεύσουμε. Για να πας σε αυτά, μηδέ εξαιρουμένων και των σκουπιδιών που έλεγα προηγουμένως, μην ξεχνάτε βέβαια, όχι την ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλά πρέπει να περάσουμε από την περίφημη ΡΑΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μην είστε καθόλου σίγουροι γιατί εμείς και εκεί πρωτοπορήσαμε πριν από χρόνια χωρίς να βάζουμε λεφτά να κάνουμε RDF, που είχαμε σίγουρη την διάθεσή του και ήρθε η ΡΑΕ και λέει «Όχι, δεν γίνεται», με διάφορα τερτίπια δικά της. Πάει αυτό.
Αυτά θέλουμε από το κράτος να μας διασφαλίσει και όχι να έχουμε κάθε μέρα αυτά τα προβλήματα. Έλεγε εδώ ο κύριος Κουκουλόπουλος και από πέρυσι ήρθε χαρτί, ισοσκελίστε τους προϋπολογισμούς σας με δανειοδότηση, από πού; Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εδώ και δέκα μήνες – έφυγε ο Πρόεδρος - πήρε κανένας δάνειο από το Ταμείο; Έχει εγκρίνει το Ταμείο δεκάδες εκατοντάδες εκατομμυρίων δάνεια και δεν παίρνει κανένας γιατί έχουμε μπλέξει με τον άλλον ελεγκτικό μηχανισμό, καθ’ όλα συμπαθής ο αγαπητός Πρόεδρος, δεν ξέρω αν είναι εδώ ακόμα, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά εμείς δεν βλέπουμε φως και τα προβλήματα είναι τεράστια. Του τα είπαμε, του τα ξανά είπαμε. Παίρνονται αποφάσεις στα δικαστήρια και βγαίνουν διαταγές πληρωμών. Πόσοι από εμάς έχουμε υποστεί διαταγές πληρωμών; Και  επειδή απόφαση παλιά του Αρείου Πάγου, αλλά και δικαστηρίου της Θήβας, λέει ότι ούτε και οι μισθοί δεν είναι ακατάσχετοι, δηλαδή πας καταθέτεις τα χρήματα στην τράπεζα και λες είναι λογαριασμός μισθοδοσίας, λέει «δεν έχει σημασία», μπαίνει μέσα και τα παίρνει και έχει πάρει πολλά. Τι γίνεται λοιπόν; Ποιος Καλλικράτης μου λέτε εσείς τώρα και ποια πάταξη της γραφειοκρατίας; Αφού όλοι είναι από πάνω. Να πάμε στην άλλη την Αρχή, τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης; Τι έχουν βγει; Ότι η μεγαλύτερη ρεμούλα στην Ελλάδα γίνεται από ποιους; Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ και μάλιστα τα άνδρα της ακολασίας είναι οι πολεοδομίες. Πάρτε τις. Άμα είναι έτσι πάρτε τις, δεν τις θέλουμε τις πολεοδομίες, που βέβαια ένα σωρό προβλήματα, τα ξέρετε, συγχωρέστε μου που τα λέω, αλλά τόσα χρόνια τα υποφέρουμε και βέβαια είπα ο κύριος Κουκουλόπουλος «Ήρθε η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Εμείς για αυτό την υπηρετούμε, γιατί την πιστεύουμε, γιατί είναι πάντοτε η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως ποιας Αυτοδιοίκησης; Της πραγματικής Αυτοδιοίκησης και οικονομικά και διοικητικά, διότι αλλιώς δεν είναι Αυτοδιοίκηση και είναι αυτό που λένε κάποιοι από τους συναδέλφους μας, είμαστε απλά μία διοίκηση ελεγχόμενη και εξαρτώμενη. Τι, να λέμε λόγια; Είναι εύκολο να τα λέμε. Στην πράξη. Για αυτό έλεγε, ο κύριος Κουκουλόπουλος τώρα ως Πρόεδρος μιλάει ακόμα ή ως εξουσία που μπορεί να αλλάξει πράγματα; Δεν είμαστε στο θα. Εδώ έπρεπε να έχουν γίνει αυτά όλα. Από πού να αρχίσει κανένας και πού να τελειώνει.
            Με τον κύριο Κουκουλόπουλο, πάλι να σας πω, έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτά τα οποία λέω, τρέχαμε όταν ήταν Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, επανειλημμένα στο Υπουργείο Εμπορίου, αγαπητέ Πρόεδρε, που πήγαμε και προχθές, να αλλάξουμε το θέμα των λαϊκών. Πρωτοστατούσε. Άλλαξε τίποτα; Είδατε, όσοι ασχολείστε με αυτά, είδατε μια τελευταία εγκύκλιο; Για τις λαϊκές έχουν άποψη, όχι άποψη, αποφασιστική θέση, η Περιφέρεια, αλλά τώρα μπήκε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μόνο, όπως είπα προχθές στον Υπουργό, μόνο ο Πρωθυπουργός δεν υπογράφει που θα κάνω εγώ τη λαϊκή στη Λάρισα.  Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Δηλαδή θα έρθει η Περιφέρεια, για όλη την Περιφέρεια λέει, να σου πει… Μα, λέει, εσείς αποφασίζετε. Λέω «Κύριε Υπουργέ, κάνετε λάθος. Εμείς εισηγούμαστε, Άλλοι αποφασίζουν». Φτάσαμε τη γραφειοκρατία αυτή, να μαζεύει τα λεφτά πρώτα η Νομαρχία και να τα μαζεύει η Περιφέρεια και λέω εγώ «Εμείς τι είμαστε; Οι Φιλιππινέζες είμαστε;» Ποιος ασχολείται με τις λαϊκές; Ήρθε κανένας έλεγχος από την Περιφέρεια; Ήρθε κανένας έλεγχος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση; Υπάλληλοι, λέει, της Αποκεντρωμένης που θα ελέγχουν που θα μπαίνουν και ποιος θα παίρνει άδεια. Μα είμαστε σοβαροί; Λέει, γιατί εσείς θα το δείτε ψηφοθηρικά. Ποια ψηφοθηρικά; Με τους λαϊκατζήδες τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε κάθε μέρα; Εμείς το παίζουμε; Για ψάξτε το να δείτε πίσω και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη, που είναι Οργανισμοί, αλλά πολύ περισσότερο για εμάς. Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγαπητοί συνάδελφοι, σημαίνει αυτά τα απλά τα καθημερινά που μας ταλανίζουν. Μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτά; Σε αυτά. Και μεγαλοστομίες μπορούμε να λέμε όλοι. Όλοι έχουμε πάρει την χροιά του πολιτικού και μπορούμε να τάζουμε εδώ λαγούς με πετραχήλια. Απλά και καθημερινά προβλήματα, ένα-ένα να λύνονται, για να αισθανόμαστε ότι είμαστε Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι βέβαια όπως η κεντρική εξουσία, προχθές πήγε ένας συνάδελφος σε μία Επιτροπή της Βουλής και τον καταχείριασαν οι Βουλευτές. Δεν κατάλαβα, συγκοινωνούντα δοχεία είμαστε. Από εμάς πάνε κάποιοι Βουλευτές, από Βουλευτές έρχονται, κύριε Υπουργέ, σε εμάς, αλλά όταν είμαστε εκεί μας καταχειριάζουν. Προχθές τον συνάδελφο, τον Καλογερόπουλο από την Αιγιαλεία, καθόταν ο άνθρωπος και δεν ήξερε από πού να φυλαχτεί. Δεν πιστεύουν αυτοί στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στη μη γραφειοκρατία, διότι αν το πίστευαν θα το έκαναν. Σας λέω αυτά τα απλά παραδείγματα.
            Ξέρετε, αυτόν τον καιρό έχω σκάσει στην κυριολεξία, που λέει και η διαφήμιση. Τελειώνει ο Γενάρης, προσέξτε, δεν μπορώ ακόμα να προσλάβω προσωπικό για τους Παιδικούς Σταθμούς, εμείς πρωτοπορήσαμε στη Λάρισα, έχω 24 Παιδικούς Σταθμούς, 2.500 παιδιά. Το μόνιμο προσωπικό δεν φτάνει με τίποτα. Τα γνωστά.  Από πέρσι κάναμε τον προγραμματισμό και ακόμα δεν καταφέραμε, μετά από αγώνες, να βγει αυτή η απόφαση τον Δεκέμβριο. Έρχεται ξανά το Ελεγκτικό  Συνέδριο και λέει «Όχι, αυτή είναι το 2011, εδώ μπήκαμε στο 2012» και λέμε αυτονόητα πράγματα, μιλάμε για Παιδικούς Σταθμούς, τουτέστιν όχι για ημερολογιακό έτος, αλλά για σχολικό έτος, 2011-2012. Όχι, λέει, θέλουμε νομοθετική ρύθμιση.
            Μέχρι τον Πρωθυπουργό τα λέγαμε αυτά. Βέβαια ο άνθρωπος μας κοίταζε. Λέει: δηλαδή; «Τι δηλαδή, Πρωθυπουργέ; Δεν μπορούμε να δουλέψουμε Παιδικούς Σταθμούς» και μας στέλνει χαρτί το Εσωτερικών κάθε φορά «πάρτε διμηνίτες». Φαντάζεστε τώρα, εγώ έχω αδυναμία στους Παιδικούς Σταθμούς, πάω εκεί και λυπάμαι, να βλέπεις τα παιδάκια εκεί που δένονται στη βρεφονηπιοκόμο για ένα-ενάμιση μήνα, τον δεύτερο λέμε φύγε, ξανά στέλνει χαρτί το Υπουργείο, λέει «πάρτε δίμηνο, αλλά όχι αυτούς, πάρτε άλλους» και έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο. Να πληρώσουμε, λέει «δεν με ενδιαφέρει, νομοθετική ρύθμιση». Το λέμε στον Υπουργό, θα κάνεις νομοθετική ρύθμιση; Θα κάνουμε. Πότε; Τώρα ξεκίνησε ο προγραμματισμός για την άλλη χρονιά.
Επειδή ασχολήθηκα και με αυτό, επιτρέψτε μου και συγχωρήστε μου που μιλάω σε πρώτο πρόσωπο, αλλά τρέχω κάθε μέρα, σπάω τηλέφωνα. Αποποίηση ευθυνών. Μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παίρνω τον έναν, εμείς λέει; Από τον Ιούλιο τα στείλαμε πάνω. Παίρνω τον άλλον, όχι, λέει, αυτά που μας έστειλαν τα γυρίσαμε πίσω. Αποφασίστε. Τέλος Αυγούστου το αργότερο έπρεπε να έχουμε προσλάβει το προσωπικό και 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να αναλάβει εργασία. Και τι μου λέτε τώρα τα πεντάμηνα εδώ και κάτι χιλιάδες άκουσα και βάλαμε και τι ΜΚΟ. Άλλα αυτά. Δεν μπόρεσα να καταλάβω και έρχονται αυτοί και μας λένε. Τώρα τι προσλήψεις θα κάνουμε και τι… Μου έλεγαν κάποιοι συνάδελφοι έξω περί ειδικοτήτων και τέτοια. Άσε τα, λέω, συνάδελφε, μην το ψάχνεις. Πήγαινε να βρεις αυτούς τους ΜΚΟ που ήρθαν. Μα, λέει, χάσαμε τη μπάλα, τι θα πάρουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Κύριε Δήμαρχε, με αγάπη, ολοκληρώστε.
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Θα τελειώσω. Άμα κουράζω, θα τελειώσω, αλλά  κοιτάξτε, αγαπητοί συνάδελφοι, διότι από το πρωί μέχρι τώρα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κυρίως ακούγαμε ύμνους περί του Καλλικράτη, ότι έτσι λειτουργούν όλα σωστά. Εγώ λέω εξωπραγματικά; Δηλαδή αυτά που λέω δεν γίνονται στην Ελλάδα; Θέλω να κατηγορήσω και τα λέω; Αν λέω πράγματα που δεν συμβαίνουν, να τα μαζέψω και να ζητήσω συγνώμη.
            Λέω αγαπητέ Πρόεδρε και αγαπητέ Προεδρεύοντα, φίλε Γιάννη…
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Δεν είπαμε αυτό.
Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: Εντάξει. Λέω ότι είναι απλά πράγματα. Για να μην πω περισσότερα, γιατί θα μιλήσουν και άλλοι συνάδελφοι, εγώ είδατε κάθομαι εδώ και αύριο μέχρι τέλος. Αν αρχίσουν να λένε οι μικροί συνάδελφοι περί των εργαζομένων σε αυτούς, καταρχάς σας λέω με το σύστημα αυτό οι μικροί Δήμοι πάνε-δεν πάνε ένα-δυο χρόνια από τώρα. Τελειώσαμε. Εγώ στο μεγάλο Δήμο κάθε μέρα υπογράφω παραιτήσεις. Φεύγουν. Συνταξιοδοτούνται. Και ήρθε ο νόμος και λέει: καταργούνται όλες οι θέσεις του Οργανισμού σας που δεν είναι καλυμμένες. Ναι, αλλά εδώ φεύγουν. Τι θα κάνουμε; Σε λίγο ποιος θα δουλεύει; Οι πόλεις, εμείς έχουμε φοβερά προβλήματα και νομίζω όλοι, Σαββατοκύριακο δεν πηγαίνουν οι εργάτες να καθαρίσουν διότι η Επίτροπος δεν πληρώνει. Όχι, λέει, δεν θέλει καθαριότητα το Σαββατοκύριακο. Δεν βγαίνει κανένας. Από πού να πιαστεί κανένας και που να φτάσει.
            Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή με πιέζει και το Προεδρείο και ξέρω ότι θέλουν να μιλήσουν και άλλοι. Τα πράγματα έτσι είναι. Δυστυχώς έτσι είναι. Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσουμε να καταλάβει η κυβέρνηση αυτή ή οποιοσδήποτε είναι η ηγεσία μας, ότι πρέπει να λύσουμε απλά προβλήματα. Δεν είναι το σύστημα εκείνο που λέγανε παλιά, το Δημαρχοκεντρικό και τάχα φοβόνταν. Ποιο Δημαρχοκεντρικό; Τι μπορεί να κάνει; Ποιος μπορεί να κάνει κάτι ως Δήμαρχος σήμερα; Ούτε έναν άνθρωπο δεν μπορείς να πάρεις και όχι αυτό που φοβόντουσαν.
Εγώ θα το πω. Μας φοβούνται. Ξεκάθαρα πράγματα. Άρα λοιπόν λέει, μη δίνετε παραπάνω εξουσίες. Και την πατάμε πολλές φορές, υπάρχουν εξαιρέσεις, από συναδέλφους μας που παίρνουν θέσεις εξουσίας. Σκεφτείτε λίγο παραπίσω και πολύ παραπίσω, για να δείτε αν έχω άδικο. Αυτός είναι ο κανόνας. Απλά για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Εάν δεν αγωνιστούμε εμείς οι 325 με την ΚΕΔΕ, που πρέπει  να δουλέψει, που πρέπει να μας βομβαρδίζετε συνέχεια, να έρχεστε και στα Διοικητικά Συμβούλια, να στέλνετε όλα τα παράπονά σας συνεχώς, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν μας λυπάται κανένας, δεν μας σκέφτεται κανένας. Όμως είμαστε ο θεσμός που μας θέλει ο κόσμος, μας αγαπάει, πράγματι βάλαμε εδώ το σύνθημα, εμείς θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μας αφήνει το κεντρικό κράτος να κάνουμε κοινωνική πολιτική; Ποιος έφτιαξε τα κοινωνικά παντοπωλεία; Ποιος έφτιαξε όλα αυτά τα συσσίτια και με ποια βοήθεια; Τουναντίον και να σας πω αυτό και να κατέβω, για να καταλάβετε, από το βήμα. Ο Δήμος Λαρισαίων έχει Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχει συσσίτια, έχει δημοτικούς λαχανόκηπους, και τι δεν έχει. Έρχεται η ΔΕΥΑ Λάρισας, που είναι η πιο εύρωστη, το λέω έτσι με καμάρι, κοινωφελής επιχείρηση. Έχουμε μειώσει το νερό, σε τιμές 95 το πήγαμε και τα λοιπά. Λέει, ως κοινωφελής, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, «Πάρε 250 χιλιάρικα…» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «…να κάνεις κοινωνική πολιτική στις εκατοντάδες των οικογενειών που υποφέρουν». Έρχεται ο ελεγκτικός μηχανισμός και λέει «Όχι, δεν είναι στις αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΛ». Πεινάνε, 3.000 άνθρωποι είναι εδώ πέρα, είναι απέξω. Θέλετε να τους φέρουμε εδώ; «Δεν με νοιάζει, η ζωή είναι σκληρή» λέει.
Άρα λοιπόν, τι να λέμε τώρα; Θα μπορούσα να σας πω… Τα ξέρετε βέβαια, αλλά ξανά λέω ότι εμείς πρέπει να αγωνιστούμε. Η ΚΕΔΕ, αγαπητέ Πρόεδρε, πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ένα-ένα να λύνει τα προβλήματα. Από τα πιο απλά που φαίνονται σε κάποιους, αλλά είναι δύσκολα για πολλούς, μέχρι τα σύνθετα. Μόνο έτσι θα πούμε αυτό που είπε και ο Υπουργός, ότι είναι η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου